Träna effektivt på lunchen - 3 bra pass! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Träna effektivt på lunchen - 3 bra pass!

10 apr 2014

Coach LG Skoog ger dig sina bästa tips inför säsongen! Så bör du välja underlag; bästa passen för formtoppning och tre effektiva lunchpass!

Maran går ju på asfalt, men jag tycker om att träna i skogen. Spelar det någon roll/vad ska jag tänka på?
- Du bör träna på det aktuella underlaget då och då. Men även om du skall springa maran på asfalt kan du med fördel träna i terräng 50-60% av dina pass, det är skonsammare än asfalt. På terrängspår försvinner en del av kraften i underlaget, men det är bra för balansen och ger starkare fotleder och muskler i underbenen. Dessutom är det bra för själen att komma ut i skogen!

Det omvända gäller om du tränar mycket på asfalt men ska springa ett traillopp - bor du i stan och inte har tillgång till trailspår bör du åtminstone leta upp en asfaltsbacke som du tränar backträning i för att stärka dina ben. På asfalt blir stötchocken kraftigare men du får igen mera kraft i frånskjutet.

På god väg in i loppsäsongen! Vad är viktigast att tänka på när det börjar bli dags att övergå från träning till formtoppning inför lopp? Vilka pass ska jag satsa på?
- Formtoppning innebär att man minskar den totala veckovolymen med 20-30% och samtidigt höjer farten på intervaller m.m. Mitt tips är att satsa på backträning, t.ex 10x45 sekunder i hög fart, med gång eller lugn jogg tillbaka. En annan bra variant är 10x400 meter med 1 minuts ståvila. Tempot bör vara 5-10 sekunder snabbare än din tänkta kilometerfart på tävlingen.

Jag vill ha träningen avklarad innan jag går hem från jobbet. Hur får jag in ett kvalitativt pass på lunchen?
- Fördelen med lunchpasset är du får träna i dagsljus och kanske tillsammans med en jobbarkompis. För att hinna duscha och äta lite måste passet ofta avklaras på 30-40 min.

NÅGRA EXEMPEL PÅ EFFEKTIVA LUNCHPASS:
Alla pass inleds med 8-10 minuter jogg och några rörlighetsövningar samt avslutas med 5-6 minuter nedjogg och stretch av vader och baksida lår.

Pass 1) Backträning 10x45 sekunder i hög fart, med gång eller lugn jogg tillbaka.
Pass 2) 12 x 1 minut på 80-90% av maxpuls med 30 sekunder joggvila.
Pass 3) Intervallstege 5-4-3-2-1 min i stegrande fart (gå från marafart ned till hög fart på sista intervallen). Vilan består av jogg 1 minut per lopp.

Lycka till med träningen!

/Coach LG

Kommentarer


2014-04-11 09:44   Nina Nyström

Hej Johan!

Ok. Kör du 10x 400 m så kan du kanske köra i 4.40 fart. Men kan du köra dom i 4.00 fart så är du förmodligen bättre än en 50 min löpare på milen. Det är bättre att stegra långsamt och kanske öka på till 15x400 eller 6 x 1000 m i 4.50 fart. Det skall inte vara mjölksyra under dessa pass. Det kommer sen. Jag tror du är god för 46-47 min på milen.

Med vänlig hälsning,
Coach LG

 

2014-04-10 11:46   Nina Nyström

Hej Carl!

Intervallstegen bygger på tid, inte distans. Hur långt du kommer beror på hur fort du springer. Sikta på att mäta i minuter som beskrivet och hitta en fart som du orkar hålla i varje intervall. /Red

 


Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken