Spring – och bromsa in åldrandet | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Spring – och bromsa in åldrandet

11 sep 2017

Sluta aldrig träna och träna allsidigt – då kan du motverka åldrandets negativa inverkan på din fysik.

Vårt samhälle kräver knappast att vi använder våra kroppar för att överleva – åtminstone inte i någon högre grad. Människokroppen är emellertid designad för rörelse. Uteblir den får det förödande konsekvenser för vår hälsa. Hela vår existens bygger på att vi belastar såväl våra syretransporterande organ som rörelseapparaten riktigt ordentligt, för att vi ska kunna upprätthålla en rimlig fysisk kapacitet och kunna leva i samklang med vår kropp.

I västvärlden finns i dag närmast obegränsad tillgång på mat – dessutom ofta med extremt högt energiinnehåll. Samtidigt rör vi oss allt mindre i det dagliga livet. I den moderna, högteknologiska världen blir därför – paradoxalt nog – någon typ av adderad fysisk träning närmast en nödvändighet. Motverkar du inte själv den fysiskt passiva tillvaron genom att träna, kommer du att få kämpa mot övervikt och en kropp som fungerar allt sämre ju äldre du blir.

Långt ifrån vår maxkapacitet

Vi har alla en teoretisk, genetiskt programmerad prestationsförmåga. Från födseln ökar denna fysiska kapacitet tämligen brant, för att maximeras mellan tjugo och trettio års ålder. Hur nära vi kommer vårt genetiska tak beror på hur väl vi förvaltar våra förutsättningar. Blir vi inte hårt satsande elitidrottare kommer vi generellt att ligga ganska långt från vår teoretiska maxkapacitet, och redan efter att vi passerat trettio år hamnar vi oundvik-ligen i en nedåtgående trend. Men om vi fortsätter att träna genom hela livet kommer avståndet mellan vår teoretiska maxkapacitet och vår faktiska fysiska förmåga att stadigt minska. I figuren nedan visar den blå kurvan vår teoretiska – genetiskt begränsade – utveckling över tid. Den röda linjen illustrerar i stället vad som händer om en individ fortsätter att träna regelbundet livet ut.   

                         

Vi kan naturligtvis inte helt eliminera åldrandets effekt på vår fysiska förmåga. Men försämringen kan i hög grad motverkas genom att vi rör på oss mer än vad vår blotta överlevnad generellt kräver. Hur vår träning utformas, och hur ofta och intensivt vi tränar – det är i hög grad ett individuellt val. Livet sätter ju inte sällan spår i våra kroppar allteftersom åren går, och fysiska skavanker kan förstås begränsa omfattningen och intensiteten i vår träning. Men med ett öppet sinne och viss fantasi går det oftast att modifiera sin träning eller välja nya träningsformer, så att man ändå kan hålla i gång kroppen långt upp i åren. Som åldrande löpare är det därför en smart strategi att fokusera mindre på hur långt, hur länge och hur fort vi springer. I stället bör vi sträva efter att utforma träningen så allsidigt, inspirerande och lustfyllt som möjligt. Visst är träning ansträngande – och det måste den vara för att ge effekt. Det betyder å andra sidan inte att den måste vara enformig och mentalt slitsam. Rörelseglädje är ett centralt begrepp i all typ av träning – oavsett hur gamla vi är.

Kommentarer


2017-09-19 13:58   Matte

En mycket bra artikel. Stämmer väldigt bra.
I detta sammanhang skulle jag också vilja framhålla vikten av rätt kost och slå ett slag för variation. Ät riktig mat, undvik allt för mycket snabbt socker, var inte rädd för att äta bra livsmedel som innehåller kolhydrater, det är inte farligt att äta pasta, ris, potatis och ät bra sorter med lagom mycket fett. Sockerprodukter som läsk, godis är inte samma sak som bra kolhydratkällor.

 

2017-09-19 00:22   Thage Davidsson

Instämmer. Försöker vid 70 års ålder att röra mig varje dag med olika aktiviteter; gång, cykel, inlines, rullskidor, löpning max 5 km samt längdskidor vintertid trots begynnande problem med vänster ben, fot och knä Varierar med hårt, löst, medel, löst osv aldrig hårt två dagar i sträck. Väder och hur kroppen känns påverkar också val av aktivitet.

 

2017-09-15 08:26   Marita Modess

Det där låter väldigt trevligt och inspirerande. Jag är 71 år, springer sen 45 år tillbaka, inte så långt och inte så fort, springer ibland lopp på 10 km. Men jag tränar nu med Runacademy och tycker det är mycket allsidigt och lustfyllt. Blir lite annorlunda än att bara på kilometer efter kilometer. Så tränade jag inte när jag var i 40-årsåldern. Då blev det bara nötning och nötning.

 

2017-09-14 08:26   Björn Åkesson

Förbaskat bra och insiktsfull artikel!

 

2017-09-13 08:20   Anders Karlén

Jag är född 1941 och är ett exempel på att det som artikeln beskriver fungerar. Humöret och livsglädjen får man på köpet med regelbunden träning. Är man i form och kan prestera så blir allt så mycket lättare. I detta sammanhang skulle jag också vilja framhålla vikten av rätt kost och slå ett slag för www.kostdoktorn.se och gärna Jonas Coltings idéer. Ät riktig oprocessad mat, undvik socker, undvik stärkelsemat och var inte rädd för fett. Till sist. Att lära sig älska träning är en ynnest som också går att träna upp.

 

2017-09-11 18:42   Annica

Sant! "Hjärnstark" - boktips!

 


Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken