Toppa formen med pannkakor | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Wellness

Toppa formen med pannkakor

12 jan 2018

Pannkakor och formtoppning kanske inte brukar hänga ihop. Men det finns alternativ till de vanliga pannkakorna på vetemjöl och mjölk. Testa!

Det finns knappast något godare än pannkakor med frasiga kanter toppade med sylt och grädde eller blåbär och lönnsirap. Och även om det såklart är ok att äta ibland finns nyttigare, men lika goda, alternativ till din frukost, mellanmål eller brunch. Om du trixar lite med ingredienserna kan du få upp proteininnehållet och näringsvärdet och kan njuta av pannkakorna som perfekt träningsmat.

TIPS! Många av de alternativa pannkakorna har svårare att hålla ihop bra när man steker dem är vanliga pannkakor. Gör därför snarare plättar än stora pannkakor.

TIPS! Ett enkelt sätt att boosta dina vanliga pannkakors näringsvärde är att öka mängden ägg. Ett eller två extra ägg gör ingen stor skillnad i smaken, men på näringsvärdet.

Bananpannkaka: Superenkelt och supergott. Vispa ihop 2 mosade bananer med 4 ägg och en nypa vaniljpulver och lite kanel. Stek plättstora pannkakor och servera med färska bär och lite turkisk yoghurt. Gärna blåbär eller rivet syrligt äpple, för pannkakorna blir söta av bananerna så att det krävs något syrligt.

Bovetepannkakor: Pannkakor som smakar just som pannkakor, men är glutenfria. Byt ut vetemjölet mot bovetemjöl. Vispa ihop en del mjöl med två delar mjölk och lite salt tills smeten är helt slät. Sedan har du i ett mer ägg än antalet deciliter mjöl. Vispa ordentligt och stek pannkakor som du kan servera med frukt eller bär. De går också bra att rulla ihop som crêpes fyllda med keso och bär.

Havrepannkakor: Ett enkelt sätt att få upp näringshalten i pannkakor är att byta ut det klassiska vetemjölet mot andra sädesslag. Mixa havregryn till ett mjöl och vispa ihop med lika mycket mjölk som mjöl och lite salt. Sedan vispar du ner dubbelt så många ägg som deciliter mjöl. Havre är ett bra sätt att få i sig lösliga fibrer som är toppen för magen.

Proteinpannkakor: Vill du boosta proteinet i pannkakorna kan du göra plättar på ägg och keso. Till en vanlig burk keso på 250 gram är 2 ägg lagom. Blanda i några matskedar mjöl för att binda ihop smeten lite och lite salt. Stek små plättar och servera med frukt och bär. 

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken