Starka utmanare i mål i New York City Marathon | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Starka utmanare i mål i New York City Marathon

6 nov 2017

När TCS New York City Marathon avgjordes under söndagen hade Runner’s Worlds utmanare Anders Södergren, Sofie Sarenbrant och Tommy Myllymäki examen tillsammans med runt 50.000 andra löpare i det största och mest prestigefyllda maratonloppet i världen.

Runt ett halvår innan New York Marathon antog Sofie, Tommy och Anders utmaningen att springa det klassiska loppet. De skulle inte bara utmana sträckan utan även jobba mot ett förutbestämt tidsmål som sattes utifrån tester på Löplabbet. Den löpare av de tre utmanarna som kom närmast sitt tidsmål, eller slog det med mest marginal, skulle vinna utmaningen. Alla tre hade tuffa tidsmål, vilket gjorde att farten kanske blev lite väl hög direkt när startskottet gick ute på Staten Island.

Södergren öppnade hårt
Snabbast fick skidlegenden Anders starta för hans tidsmål var satt till 2.40. Första milen gick på runt 36 minuter, vilket indikerade en tid på ner mot 2.32. Efterhand mattades farten, och efteråt sa Anders att han började stumna redan vid 13–14 km och att han nog drogs med lite för fort av den inspirerande stämningen i starten. Publiken och Anders kämpaglöd gjorde dock att han nådde riktigt fina 2.46.10 på sin maratondebut. Det var några minuter från tidsmålet, men med en fantastisk upplevelse i bagaget.

Tommy övervann krampen

Stjärnkocken Tommy startade precis som Anders i hög fart, och upp mot halvvägspasseringen låg Tommy klart under tidsmålet på 3.10. Tommy som sprang tillsammans med sin coach Magnus Bergman höll farten riktigt bra. Men farten och betongunderlaget tog ut sin rätt, och gav Tommy krampkänningar mot slutet. För att få bort krampen fick Tommy lägga in två kilometrar som gick 1 minut långsammare än planen och då gled tidsmålet iväg. Tommy nådde ändå målet i Central Park på nytt personbästa – riktigt starka 3.14.51.

Ingen oro stoppade Sofie
Sofie Sarenbrant var lite orolig innan start över den långa väntan ute på Staten Island, men stämningen bland löparna gjorde att tiden gick fort och hon var laddad för start. Precis som de övriga utmanarna startade Sofie i en fart klart snabbare än det som skulle ge tidsmålet på 3.55. Halvmaratonsträckan passerades på nytt personbästa med runt 1.53. Men på den tuffa slutdelen av banan i böljande Central park "hände något med benen" som Sofie själv sa efteråt. Sofie kämpade dock på riktigt bra och kom i mål på den imponerande debuttiden 4.01.18.

Det viktigaste är upplevelsen
Tidskampen i utmaningen blev riktigt tight, där segern alltså gick till Tommy Myllymäki, som var mindre än 5 minuter från sitt tidsmål. Anders och Sofie var lite drygt 6 minuter från sina tidsmål. Men alla utmanarna var överens om att tiderna inte var det viktigaste denna dag. Det viktigaste är det som utmanarna och alla andra löpare får uppleva i New York – den fantastiska och unika stämning som publiken och loppet erbjuder.

Charlotte bästa svensk och Uhrbom veteranvinnare
Anders Södergren hade hjälp av elitlöparen Charlotte Karlsson i sin träning inför loppet, och hon fanns själv med i det starka damelitfältet. Charlotte jobbade precis som Anders på mot 2.40-gränsen, men fick jobba i stort sett hela loppet själv. På slutet rann minuterna sakta iväg, även om hon sprang riktigt starkt på den erkänt tuffa banan. Charlotte kom på en fin 25:e plats, där tiden på 2.45.52 ska ses i ljuset av att även världsstjärnorna i fältet låg långt från sina personbästan.
På herrsidan blev Fredrik Uhrbom bästa svensk på en 27:e plats totalt. Inledningsvis låg Fredrik i täten och fick lite TV-tid, då herreliten startade förhållandevis långsamt. Efter en första halva på lite drygt 1.11 kom Fredrik tillslut i mål på fina 2.28.42. Tiden gav honom segerchecken i mastersklassen, där löpare som är över 40 år (och som inte var topp-10 i elitklassen) räknas in.

Imponerande hemmaseger i damklassen
Inte sedan 1977 har någon amerikansk löpare segrat i New York Marathon på damsidan. Men det blev det ändring på denna söndag, då 36-åriga Shalane Flanagan tog en bejublad seger på 2.26.53. Shalane sprang ifrån storfavoriten, den slutliga tvåan, Mary Keitany från Kenya när det var 6 km kvar. I herrklassen vann kenyanen Geoffrey Kamworor efter en tight uppgörelse mot landsmannen Wilson Kipsang. Kamworors segertid blev 2.10.53

På våra sociala medier kan ni hitta bilder från utmanarnas lopp i New York, och ett större reportage kommer i Runner's World nr 11 2017.
Senare i veckan kommer även filmen från utmanarnas inspirerande löpning i New York.

Nedan en intervju med Charlotte efter loppet:Kommentarer


2017-11-07 10:52   Anders Johansson

Pinsamt dåligt av komentatorn på Eurosport som inte kände igen Kathrine Switzer när de filmade henne i en lång sekvens . Hans komentar var : Här ser vi lite bilder på motionärer i fältet( lr nåt sånt).

 


Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken