Spring rätt i mörker | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Spring rätt i mörker

  Foto: Luca Mara
10 okt 2011

När luften blir kallare, vägarna slaskiga och hala, morgnarna och kvällarna allt mörkare, då behöver du ändra på dina träningsrutiner. Med lite planering kan du fortsätta att träna bra under hela säsongen.

KARTLÄGGNING
Leta upp väl belysta, trafikfria löpvägar i närheten av hemmet, jobbet och barnens aktiviteter så att du har några valmöjligheter beroende på omständigheterna. Fundera också ett par alternativ för inomhusträning.

LUNCHLÖPNING
Hittar du inga bra vägar för löpning när det är mörkt, kan du istället förlägga träningspasset till lunchen. Det kanske känns lite ovant i början, men efter ett par, tre träningspass kommer det att kännas bättre. Ett avbrott från arbetet kommer att pigga upp dig och ge dig ny energi. Se till att äta något lätt en till två timmar före lunchens löppass.

ÖKA TEMPOT
Fartlek ger mycket på kort tid - perfekt om vädret inte är det bästa. Efter en kort uppvärmning, löp i tjugo sekunder i en fart som är något högre än den du brukar löpa i. Löp i en lägre fart i 40 sekunder. Upprepa lämpligt antal gånger utifrån dina förutsättningar. Öka sedan farten eller antalet repetitioner något för varje löppass.

SE TILL ATT DU SYNS
Självklart syns du sämre när du springer i mörker. Se därför till att skaffa dig en reflexväst eller en löparjacka med bra reflexer både för din egen och andras säkerhet. Kom också ihåg att det blir mörkt allt tidigare och att det gäller tänka på hur man klär sig även om det är ljust ute när passet börjar.  

SE TILL ATT DU SER
Det är naturligtvis inte bara du som behöver synas i mörkret utan det gäller även att ha koll på omgivningen. I städer eller motionsspår finns ofta lampor som hjälper dig att slippa snedsteg men i många lägen kan också en pannlampa vara till bra hjälp på vägen.

KLÄ DIG SMART
Se till att ha flera tunna lager med kläder när det är kallt ute. På så sätt kan du skala av dig ett lager kläder allt eftersom du blir varmare. Ha ett lager med funktionströjor närmast kroppen, som transporterar bort svett från din kropp. Yttersta plagget ska vara ett vindskydd med dragkedja, som gör att du kan reglera värmen. Känns det kallt i början, bli inte ängslig. Efter 10-15 minuter kommer du att vara varm.

VARVA NER
En 5-10 minuters nedvarvning efter ett löppass i kyla är bra för hjärtat och minskar risken för muskelvärk. När du springer pumpas blodet snabbt mellan benmusklerna och hjärt- och kärlsystemet. Stannar du abrupt, kan blodet stanna upp i benmusklerna, vilket sätter extra press på hjärtat. När du varvar ner, minska löpfarten under fem minuter och promenera sedan i ytterligare fem minuter. 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här

Kommentarer


2011-10-14 14:04   karro

finns inga dåliga väder bara .....
Löpa i mörker är härligt. Slipper solen i ansiktet. Lättare att anpassa klädseln. Ut på kvällen är härligt allt annat får vänta, dax för min tid.

 

2011-10-14 08:59   Jonas Lund

Kul att så många verkar motiverade av att fortsätta springa trots hösten och vinterns utmaningar.

Vill också passa på att tipsa om att vi har ett stort test av olika dubbade skomodeller i nummer 11.

När det gäller att ha en funktionströja underst, oavsett om det handlar om underställströja i ull eller konstmaterial, är inte tanken att det hindrar dig från att svettas men att svetten transporteras bort från kroppen så du inte blir blöt och kall.

Jonas Lund, Webbredaktör

 

2011-10-13 20:37   Per

Vinterlöpning är härligt. Broddar på skorna gör upplevelsen komplett. Funkar hur bra som helst

 

2011-10-13 20:14   Karin

Varför utgår "alla" från att motivationen minskar när det blir mörkt och kallt? Själv har jag inga problem alls att motivera mig att ut och springa. Det är ju det bästa som finns! Däremot har jag knän som begränsar mig. Jag kan bara springa tre gånger i veckan, annars sätter värken stopp, så jag måste istället intala mig att jag inte måste springa varje dag, fast det är det jag helst vill.

 

2011-10-13 18:41   Jane

Gött med inspiration att fortsätta löpningen trots att blivit betydligt kallare i all hast och det lätt känns lite motigare...Det blir helt enkelt att planera om lite grann, kanske lite mer intervall...
Tack!

 

2011-10-13 15:45   Anonym

Skulle avråda att ha en funktionströja underst, varför skulle man ta bort kroppens egna avkylningsystem, att svettas.

 

2011-10-13 10:52   Per

Bra artikel!
Håller alla bortförklaringar borta när skitväder, tvätthögen och ungar lätt blir en anledning till att - "springa i morgon istället"!

:-)

 

2011-10-13 09:40   Jonas Lund

Hej Staffan,

visst handlar det om saker som är rätt grundläggande för de flesta av oss men det kan ändå vara bra att få en påminnelse ibland.

Jonas Lund, Webbredaktör

 

2011-10-13 09:31   Staffan Ribeck

Du har så rätt så, men dina råd är väl ändå ganska självklara för dom flesta av oss?!

 

2011-10-12 19:27   Jonas Lund

Hej Anders,

tror tyvärr att det idag är lite slentrian att skriva kontoret istället för arbetet eller jobbet. Tycker din synpunkt naturligtvis är helt korrekt och har nu ändrat i artikeln. Ska även försöka lyfta blicken förbi det egna skrivbordet och tänka ett steg längre nästa gång...

Tack för dina synpunkter och lycka till med löpningen.

Jonas Lund, Webbredaktör

 

2011-10-12 18:08   Anders Olsson

Det är lite märkligt att alla tidningar som handlar om träning tycks utgå från att deras läsare jobbar på kontor. Jag kan i så fall upplysa om att så inte alltid är fallet. Själv jobbar jag i en fabrik och kan hör och häpna både läsa och träna. Varför inte kalla det "arbetet", och inte bara "kontoret", eller är vi andra inte tillräckligt fina för att få vara med i er målgrupp?

 


Följ oss

Loppkalendern

29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
04 nov
Ydre
31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.