Smidig och stark | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Smidig och stark

5 jan 2018

Är det inte läge att springa i dag? Kör 30 minuter styrke- och rörlighetsträning istället. RW Wellness träningsredaktör Anna-Lena Petterson tipsar om sju grymt bra övningar.

Om du springer dag ut och dag in som många gör under en utmaning som RWRunStreak så utsätts muskler, leder och ligament för stora påfrestningar, vilket kan ställa till med problem. Du kan till exempel bli stel i höfterna och ryggen, vilket i sin tur kan slå till mot knäna eller fötterna. Eller så är fötterna lite för svaga och slår uppåt mot lederna högre upp. Kroppen hängen ihop i en kedja och vi är, som talesättet säger, aldrig starkare än vår svagaste länk. Stärk därför hela kroppen med kombinerade smidighets- och styrkeövningar som öppnar upp dina höfter, stärker din bål och din rygg och som låter de stora muskelkedjorna jobba tillsammans.

Det här passet gör du som en cirkelträning. Du kan köra det hemma (inga redskap behövs, utom möjligen en matta för att inte halka) eller på gymmet. Se det som ett komplement till din löpning för att undvika att få ont och få ett starkare löpsteg – eller som ett bra alternativ om du vill bryta av med något annat än löpning under din 30 dagar långa RWRunStreak.

Kör 10 repetitioner av varje övning, 5 per sida om det är en sida i taget. (Undantaget är bakåt-burpees där du kör 5 repetitioner.) Kör antingen 2–4 varv med 2 minuter vila mellan varven, eller bara runt runt utan vila mellan varven i totalt 30 minuter.

Yogapressar Stå i hunden, som ett uppochnervänt V på händer och fötter. Pressa in bröstet lätt mellan armarna. Glid nu fram i en planka, utan att flytta händerna eller fötterna och sjunk ner med höften. Sträck bröstet uppåt. Pressa dig tillbaka med hjälp av axlarna och börja om.

Utfallssteg med rotation Stå i hunden, som ett uppochnervänt V med händer och fötter i golvet. Ta ett stort kliv framåt med höger ben så att höger fot kommer utanför höger hand. Lyft höger hand och rotera upp den mot taket. Rotera hela överkroppen. Sätt ner handen igen och kliv bakåt till startläget. Byt ben.

Balansplanka till brygga Stå i en hög planka. Lyft höger hand och vänster fot och vrid hela kroppen åt vänster så att du kommer runt. Sätt i vänster fot i golvet och pressa upp höften mot taket. Sträck höger hand bakåt. Vänd rörelsen tillbaka till start och byt sida.

Anfallande krokodil Börja på huk med händerna i golvet, långt framför dig. Ta ett kliv fram med höger fot och samtidigt med vänster hand och sjunk ner i en sned armhävning. Tryck dig tillbaka till huksittande och byt sida.

Fångböj Stå i din vanliga knäböjsbredd med fötterna, mellan höft och axelbrett. Knäpp händerna bakom huvudet och pressa armbågarna ut åt sidorna. Gå ner i en benböj utan att tappa fram överkroppen. För svårt? Tappar du fram överkroppen? Gör vanliga benböj.

Planka med axeltouch Stå i en hög planka på händer och fötter. Spänn magen, rumpan och hela benen. Nudda vänster axel med höger hand utan att vrida med kroppen. Sätt ner handen igen och gör samma sak på andra sidan. Fortsätt att alternera.

Bakåt-burpees Stå höftbrett med fötterna. Ta ett litet hopp och böj sedan benen och sätt dig ner på rumpan. Fortsätt rörelsen bakåt tills du ligger på rygg med benen över dig. Nudda gärna golvet bakom dig med fötterna innan du tar sats och svingar benen framåt så att du får fart upp till huksittande (använd händerna om det inte går). Hoppa rakt upp i luften och gå genast ner i nästa repetition.

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken