Smartaste styrkeknepen för löpare - 3 viktiga grundregler du inte får glömma! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Styrka & Löpteknik

Smartaste styrkeknepen för löpare - 3 viktiga grundregler du inte får glömma!

3 mar 2016

Med rätt kombination av styrka, spänst och rörlighet kan du utnyttja din fulla potential, hålla dig skadefri - och springa snabbare. Här är våra bästa tips!

Löpning stärker ditt hjärta, ditt skelett och dina muskler - men det är också en monoton rörelse som sliter på leder och ligament, om du inte har tillräckligt starka muskler som skyddar. För att bygga den styrkan krävs någon form av styrketräning, där du utmanar musklerna genom att jobba med motstånd. Du kommer långt med din egen kroppsvikt men kan också välja redskap som hantlar, skivstänger och kettlebells.

Genom att stärka bålmusklerna och övre delen av ryggen får du bättre hållning (hejdå räkrygg och framåtroterade axlar!) vilket i sin tur ger lungorna bättre utrymme så att du lättare kan dra djupa andetag för att syresätta musklerna.

Höften är ett annat viktigt parti, här behövs en kombination av styrka och rörlighet för att få kraft i steget. Om du är för svag runt höfterna eller i bålen kommer du att sjunka ner, få en lite sittande position, i varje steg - vilket både är ineffektivt och ökar skaderisken.

Med rätt kombination av styrka, spänst och rörlighet kan du utnyttja din fulla potential, hålla dig skadefri - och springa snabbare.

Maxa höften!
Explosiva övningar som kettlebell-svingar och boxhopp är bra sätt att stärka höften och rumpan. Och en stark höft (och rumpa) vill du ha - det är nämligen där du skapar kraften när du springer.

Läs mer: Träna höften och bli en starkare löpare

Läs mer: 5 flåsiga alternativ till löpbandet - som definitivt ger löpmusklerna en heelt ny utmaning!

Ett ben i taget
Styrkeövningar där du bara har en fot i taget på golvet är superbra för löpare, eftersom dina fötter aldrig är i marken samtidigt när du springer. Det är dessutom vanligt att vara starkare i en av sidorna, enbensövningar hjälper dig att träna upp jämvikt i muskelstyrkan.

Läs mer: Börja styrketräna som en löpare!

Fotkärlek
Våra fötter och anklar består totalt av mer än 100 muskler, senor och ligament, 26 ben och 33 leder som ska fungera ihop när vi varje dag belastar dem med stora krafter. Fotstyrke-övningar bygger (bokstavligen) en stark och stabil grund att stå på. Du får ett starkare löpsteg och minskar risken att drabbas av rygg-, knä- och höftvärk, eftersom svaga fötter kan leda till en snedbelastning som kroppen måste kompensera.

Läs mer: Träningen du behöver för ett skadefritt 2016!Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken