Satsa på blomkål! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Wellness

Satsa på blomkål!

16 nov 2017

Har du svårt med kålinspirationen? Du är inte ensam. Men lugn, vi bjuder på fem goda recept för blomkålskonnässörer.

Tillhör du de som lyckas öppna kylskåpet och se ett blomkålshuvud och tänka ”JA! Ett blomkålshuvud!”? Grattis. Många av oss har aldrig känt så, utan tittar mest på det och undrar när man köpte den där – och varför. Kanske köpte du den för att du har fått veta att blomkål är effektiv mot inflammationer – för det pekar all forskning på. Nästa fråga blir naturligtvis vad man ska hitta på att laga av det. Där kan vi hjälpa till! Du får fem förslag på goda rätter där blomkålen spelar huvudrollen.

Thaisallad – Bryt upp blomkålshuvudet i buketter som du rostar i ugnen på 225 grader med lite salt och sesamolja i 10 minuter. Vispa ihop 1 msk tamari, ¼ tsk vitpeppar och en tsk var av limesaft, sriracha eller sambal oelek och sesamolja. Blanda den avsvalnade blomkålen i dressing och servera dem på en bädd av blandade salladsblad. Toppa med hackade jordnötter, koriander och basilika.

Kryddig curry – Vispa ihop 1 dl ketchup, 2 tsk riven ingefära, ½ dl var av sriracha, hackad koriander och majonnäs, 1 msk risvinäger, 2 tsk var av currypulver och spiskummin, ½ tsk cayennepeppar och 1 tsk salt. Ringla lite solrosolja över blomkålsbuketter på en plåt och rosta i 10 minuter på 225 grader, de ska bli gyllenbruna. Blanda med currysåsen. Servera med lite ris.

Blomkålsmos (att byta ut ditt vanliga potatismos mot) – Koka buketterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Spara lite av kokvattnet. Purea i en matberedare eller med en potatisstomp (fysiskt jobbigare) och tillsätt lika delar kokvatten och olivolja tills moset är slätt och krämigt. Krydda med salt och peppar och andra kryddor om du vill.

Blomkålsris – Riv sönder blomkålen i en matberedare genom att pulsera tills det liknar riskorn. Koka blomkålsriset i grönsaksbuljong med salt och peppar i ungefär 3–5 minuter, tills det är mjukt. Häll av och servera riset till dina favorittillbehör.

Blomkålsstek med harissa – Blanchera tumstjocka skivor av blomkål i kokande saltat vatten i cirka 4 minuter. Lyft ur dem och lägg dem på en plåt. Pensla båda sidorna med solrosolja och harissa (chilipasta som finns i din mataffär). Grilla i ugn eller på grill cirka 1 minut per sida, eller tills de har fått färg.

Psst! Den där snygga blomkålen på bilden heter romanesco och är en korsning av broccoli och blomkål.




(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här



Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken