Salomon Trailrunning Åre | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp / Övriga lopp

Salomon Trailrunning Åre

4 aug 2010

I år är det premiär för Salomon Trailrunning Åre, ett lopp som vänder sig till alla som tycker det är skoj att röra på sig. Arrangörerna har valt att dela in loppet i två huvudklasser, löpning och vandring. Varje klass är antingen 5 eller 10 km långt.

Pressmeddelande

Erik Ahlström, upphovsman och erfaren tävlingsarrangör med ett 40-tal arrangemang i bakfickan svarar på frågan varför just i år:
Jo det är många orsaker:
- Trailrunning, eller terränglöpning är riktigt hett just nu och vi i Åre kan bjuda på de allra bästa förutsättningarna.

- I år firar Åre Bergbana 100 år och självklart ska vi använda bergbanan som transport till starten. I ett ännu mer historiskt perspektiv så stannade redan på 1100-talet tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim.

- I år invigdes 20 nya vandrings- och löplederna i Åredalen. Det har kommit upp nya ledmarkering och stigarna är på många håll upprustade. Numera finns ett tydligt välmarkerat ledsystem och rykande färska uppdaterade kartor.

-Salomon kör i år en Trailrunning Tour i hela landet, med totalt 12 deltävlingar och vi fick möjlighet att hoppa på tåget i sista stund.

- Vi har valt att lägga "tävlingen" under Höstmarknaden, en helg som lockar till sig tusentals besökare från hela landet och Norge.


Klasser
5 km, 10 km tävlingsklass trailrunning, med tidtagning
5 km, 10 km motion promenad, utan tidtagning.
Alla fyra klasser är på tydliga vältrampade och välmarkerade stigar. Vi kommer även att stärka upp med markeringsband
Start: Fjällgården 586 möh , Mål: Åre torg 394 möh
Ca höjdskillnad:
5 km upp 50 m, ned 240 m.
10 km upp 200 m, ned 380 m


Bantänk
Vi har med omsorg valt de bästa stigarna i området för vandring/löpning, ofta 1000 åriga leder från vikingatiden. Leder som under andra världskriget terrasserades och nu är rena paradiset att springa/vandra på. Ett exempel är på norra sidan av Totthummel (även kallad Burmaleden) den leden förstärktes så att det var möjligt att dra upp stridsmateriel och bygga luftvärn på Totthummel, (rester finns än i dag kvar) Lederna går ofta genom tät granskog, och dessa frodiga sydvästbranter är kända för sin artrikedom med en drös olika biotoper. De som väljer den längre sträckan 10 km kommer även att springa genom tät fjällbjörk och på mjuka mosshedar.

Banorna
Samling på torget i myllret av alla stånden. Vi åker gemensamt upp i Bergbanan till starten utanför Fjällgården. På så sätt "vinner" vi nästa 200 höjdmeter.
De två tävlingsklasserna startar först, riktning österut och går inledningsvis förbi Tottliften, parallellt med Tottbacken. 5 km fortsätter längs den anrika och terrasserade Solstigen ca 2 km bort i östlig riktning. Sedan nedför, förbi stridsvagnsskydden från andra världskriget och ner mot de läckra nybyggda villorna vid Totthyllan. Väl där vänder vi västerut och springer genom vackra och pittoreska Tottens by. Passerar nyrenoverade Tott hotell, genom och nerför tottskogen, under E14 genom kotunneln och ut till målet på Åre torg.
10 km startar på samma sätt som 5:an men precis när Tottbacken slutar och övergår i skog och Solstigen tar vid är det brant uppåt, förbi Nalleklippan och fortsatt upp till Sadel. Väl uppe på Sadeln är det ner på andra sidan Totthummeln, med utsikt över Björnen och utflödet av Åresjön. Vi följer stigar bort mot Björnen och vänder 180 gradetr och kommer in på 5.ans led och passerar Totthyllan, Tottens by, Tott hotell, kotunneln och ner på målet på Åre torg.

Målgrupp
- Vi hoppas att redan detta första år få runt ca 350 deltagage eftersom vi vänder oss till en väldigt bred målgrupp säger Erik Ahlström. Hela spännvidden av människor, i åldrarna från barn till pensionär och inom bredden, motionär till elit, på samma sätt ,som vi gör inom Korpen, (Svenska Motionsidrottsförbundet) Anledningen till att man väljer att bo eller besöka Åre är väl att man gillar att vara ute och röra på sig, så valet är ditt, välj mellan att gå eller springa avslutar Erik med att säga och hälsar alla välkomna till premiärloppet Salomon Trailrunning i Åre den 2 oktober!

 Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken