Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Livsstil / RW Social

Så kan löpningen vara en väg till integration - vi springer med Inlöparna

30 okt 2016

En löpande mötesplats för svenskar och asylsökande flyktingar. Inlöparna är integrationsinitiativet som skapades av eldsjälen Martin Machnow, som ser löpning som ett otvunget sätt att umgås. Vi reste till Östersund och träffade honom och resten av Inlöparna på deras sedvanliga onsdagsträning.

Det är onsdag kväll. Platsen är Grytans flyktingförläggning ett par mil utanför Östersund - en gång övningsområde för Norrlands artilleriregemente, A4. I dag har det omvandlats till asylboende med plats för drygt 300 personer. I sedvanlig ordning denna veckodag har medlemmarna i löpargruppen Inlöparna samlats för att nöta kilometer tillsammans.

Syrier, irakier och svenskar; alla med olika bakgrund och mål i livet. Här bär varje individ på sin personliga historia. Någon håller sina IS-demoner i schack genom löpning. En annan har med livet som insats korsat gränsen mellan Syrien och Turkiet. 

- Kom igen, nu kör vi! ropar initiativtagaren till löpargruppen, Martin Machnow, varpå 30-talet medlemmar inleder en kortare uppvärmningsrunda genom det närliggande skogsområdet.

Martin Machnow grundade Inlöparna hösten 2014. Han är journalist och egenföretagare, men har egentligen ingen tidigare erfarenhet av integrationsprojekt. Faktum är att han tidigare knappt har haft någon som helst kontakt med flyktingar, trots att han alltid har varit intresserad av migration och varit en vän av invandring. Detta grämer honom.

- Jag vill inte att mina barn ska leva med samma okunskap om flyktingar som jag har gjort genom åren. Dessutom behöver Sverige arbetskraft inom exempelvis byggbranschen, skolan och vården, säger Martin Machnow apropå sitt engagemang för asylsökande flyktingar. 


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner's World nummer 10 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken