Så disponerar du krafterna under Göteborgsvarvet bäst | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp / Göteborgsvarvet

Så disponerar du krafterna under Göteborgsvarvet bäst

13 maj 2014

På lördag är det dags för världens största halvmara. Så här disponerar du dina krafter bäst under de 21 kilometrarna i Göteborg.

Start och kilometer 1
Använd den första kilometern till att komma igång och hitta en bra rytm. Se till att starta mjukt och öka farten sakta istället för att rusa iväg i starthetsen. Det kan vara trångt men se till att inte bli stressad, det kommer 20 kilometer till så du har gått om tid att ta igen eventuellt tappade sekunder här. 

2-3 kilometer
Försök att komma upp i din planerade tävlingsfart under den andra kilometern. Kolla din tid och hastighet vid kilometermarkeringarna och försök hitta någon eller några löpare som verkar hålla din önskade fart. Glöm bara inte att anpassa dig efter hur banprofilen ser ut. Om det är mycket svängar och uppförsbackar gäller det att fokusera på ansträgningen snarare än klockan.

3-5 kilometer
Det är fortfarande tidigt i loppet och du borde känna dig full av energi. Bra! Se till att hålla fast vid den känslan. Men det är allt för tidigt att börja gasa redan nu. Om du ändå känner att det är tufft att hålla din planerade tävlingsfart så var inte rädd för att slå av lite på takten. Det är fortfarande långt kvar.

5-12 kilometer
Försök springa avslappnat under den första halvan av loppet. Överansträng dig inte när det lutar uppåt eller blåser motvind. Låt dina tankar vandra - elitlöpare använder sig ofta av strategin att frikoppla tankarna från kroppen under den här fasen av loppet för att göra det mentalt lättare att hålla den planerade tävlingsfarten.

12-15 kilometer
Även om du har en realistisk målsättning när det gäller din tävlingsfart, så börjar det bli jobbigare att hålla den nu. Därför måste du från och med nu koncentrera dig för att hålla dina kilometertider. 

15-19 kilometer
Efter 15 kilometer börjar loppet "på riktigt". Under den sista fjärdedelen av loppet är det dags att använda den energi som du har sparat. Du springer nu med trötta ben, och att hålla farten blir alltmer en mental prövning. Det är bara att bita ihop, men du kan inte ge allt riktigt ännu. Om din andhämtning är forcerad vid det här laget så gör det inget, men försök att undvika att tappa koordinationen och steget. Koncentrera dig på en regelbunden, djup andhämtning och försök springa avslappnat även om det är svårt.

19-20 kilometer
Under de sista kilometerna är det ingen idé att spara på krutet. De flesta löpare blir också förvånade över vilken kapacitet de har när de får mållinjen i sikte. Din löpteknik kommer att vara en avgörande faktor under den här fasen.

21 kilometer och målgång
Även om du är helt slut nu så kan du förmodligen ändå spurta de sista hundra meterna. Men eftersom det kommer att ha en marginell betydelse för slutresultatet så rekommenderar vi att du drar ner på tempot något - och istället njuter av den sista biten in i mål. Korsa mållinjen leende istället för grimaserande, och njut av din prestation. Om du däremot är väldigt nära att slå nytt personligt rekord eller att springa under 1.30- eller 2-timmarsgränsen är det förstås läge att ge allt.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2014-05-14 17:18   palle

Det är en bild från Göteborgsvarvet och fakta om loppet i inledningen, jag har svårt att förstå hur ni menar att vi borde förstått att det var generellt för alla halvmaror ;) Men ser att ni lagt ut nytt nu, bra!

 

2014-05-14 15:08   Anders

Tycker generelt att denna typ av "så springer du snabbt"-, "så persar du"-tips inför lopp alltid är så fega. Bästa sättet att persa är att titta på vilket snitt du hade när du gjorde ditt PB och sedan starta i något snabbare i tempo, säg 10s/km på en halvmara.

Sedan gäller det att:
1) Våga hålla det tempot fastän du vet att du blir trött.
2) Ha pannbenet att fortsätta i rekordfart även när du blir trött.

Är du tränad så orkar kroppen, frågan är bara om ditt psyke orkar.

 

2014-05-14 09:04   Nina Nyström

Hej Palle, Regn och Lars! Ledsen om ni uppfattade det här som en guide riktad enbart mot Göteborgsvarvet. Meningen var att ge tips inför en halvmara. Förra året publicerade vi två artiklar riktade mot exklusivt inför Göteborgsvarvet, dem hittar ni här:

http://www.runnersworld.se/artiklar/spring-varvet-sa-har-meter-for.htm

http://www.runnersworld.se/artiklar/elitens-basta-tips-infor-goteborgsvarvet.htm

 

2014-05-13 20:39   palle

Gör om, gör rätt!

 

2014-05-13 19:42   Lars

Var har ni kopierat den här artikeln ifrån? Helt ointressant för GV-löpare. "Välj startfålla efter din kapacitet om du kan". Ungefär där kunde man sluta läsa.

 

2014-05-13 19:04   Regn

Jösses skaffa fram tips som är anpassade för just Göteborgsvarvet!!!! Dessa är helt irrelevanta när man springer ett någorlunda kuperat lopp med två stora broar!! Alla vet att första 3 är kaos att alla ökningar innan stigningen på Älvsborgsbron osmarta. Loppet vinns på Hisingssidan där man springer dryga milen helt plant och hittar rätt tempo. Göta älvbron är bara att käka taggtråd innan man får lite energi av allt folk längst med Östra Hamngatan och Avenyn. Vasagatan och resterande väg uppför mot Slottsskogen är vidrigt seg men sista km är det bara kubba på med stort pannben. Lite mer kan man allt begära av en så stor tidning :) Lycka till på lördag allihopa!!

 


Följ oss

Loppkalendern

21 apr
Kungsbacka
21 apr
Lund
21 apr
Hönö
21 apr
Stockholm
21 apr
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken