Parkrun: gratisloppet som växer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Parkrun: gratisloppet som växer

14 apr 2017

Visste ni att det finns ett gratislopp i Stockholm och nu även i Örebro varje vecka? Ett lopp som körs oavsett om det är helgdagar. Ja, det är parkrun som nått Sverige. Ett 5 km lopp som genomförs varje vecka.

Det enda man behöver göra för att delta är att registrera sig på hemsidan. Sen är det bara dyka upp och springa loppet i sin egen takt och efteråt kan man stämma av vilken tid det blev. Det är löparen Deri Thomas som tagit konceptet till Sverige. Gratislöp-eventet finns sedan tidigare i 13 andra länder och över 3 miljoner personer har registrerat sig till något av eventen. - Och det växer, parkrun räknar med att ytterligare 1 miljon löpare ska logga in på en hemsida och registrera sig under året.

Runt 200.000 löpare springer något av eventen världen över varje vecka, och med det blir det uppskattningsvis svindlande 10 miljoner i resultatlistorna varje år.
I Sverige har parkrun startats upp i Hagaparken i Stockholm, där man kör varje lördag med starttid kl 09.30. Sedan någon vecka tillbaka har parkrun även kommit till Örebro där eventet, precis som i Stockholm, genomförs på lördagar. Målet är att fler städer i Sverige ska ta sig an konceptet som är väldigt enkelt: Det ska vara gratis för deltagarna. Loppet ska genomföras varje vecka, på samma starttid och över samma distans.

Det första parkrun-eventet genomfördes 2004 i Bushy Park, London, och det var 13 löpare som ställde upp. Den, som startade tävlingsserien, var Paul Sinton-Hewitt, en sydafrikan boende i London. Han kände att han betalade för mycket i anmälningsavgifter för att springa mindre 5 km lopp, och han ville skapa ett alternativ som var enkelt att organisera, lätt att delta i men ändå gav folk en chans att få tidtagning på en sträcka - och det blev parkrun.

Vill du testa parkrun? Logga in på parkruns hemsida och registrera dig, sen är det bara att köra när det passar in.


Här en bild från det första parkrun eventet i Örebro tidigare under våren
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-04-14 17:31   Colm

Hej. Parkrun kommer snart till Oslo, Skatås i Göteborg och Huddinge också! Varje Parkrun har sin egen Facebook sida man kan följa.

 


Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.