Öka din funktion (det är roligare än det låter) | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Wellness

Öka din funktion (det är roligare än det låter)

20 feb 2018

Visste du att du blir starkare om du blir smidigare? Hur det hänger ihop? Jo, vi ska räta ut frågetecknen.

Det duger ju inte att bli stark som en björn och stel som ett kylskåp. För hur tror du att kroppen mår då? Och missförstå mig rätt här, jag säger inte att man måste vara vig, det är inte det rörlighet handlar om, utan snarare att bli elastisk och smidig i leder och muskler och stark i ytterlägena. Var det svårt att hänga med? Ok, vi tar det lite långsammare.

Många sätter likhetstecken mellan rörlig och vig, och så kan man väl tolka det. Men frågan är hur mycket nytta man har av att vara just vig. Vad ska du ha det till, förutom att kunna flasha dina spagatskills på fest? Då är det bättre att prata om mobilitet och funktion i din rörlighet. Målet bör vara att vara stark i ytterlägena, för visst är det bra att ha ett stort rörelseomfång, alltså elastiska muskler och leder, det kan göra dig starkare genom att du kan komma djupare in i dina övningar, men minskar också risken för att skadas om du råkar hamna i ett sådant ytterläge även om det inte var meningen. Dessutom blir musklerna starka i flera lägen och djup, vilket också gör dem slitstarka.

Man blir, som du säkert förstår, inte stark av att bara stå och hänga i en stretch, du bör jobba dynamiskt och kunna fjädra tillbaka från ytterläget och sedan tillbaka. Bromsa och fjädra tillbaka, det är det vi vill se här. Gå in och ut ur stretchen med hjälp av de musklerna som du stretchar så att de sträcks ut och sedan spänns. Det är så de blir elastiska, både flexibla och stabila. Om du till exempel går ut i ett djupt utfall ska du kunna komma tillbaka upp utan att sätta i händerna. Du ska känna att du kan gå ner i utfallet, bromsa rörelsen och sedan fjädra tillbaka från botten – som ett gummiband.

Om du är väldigt stel kan det vara otroligt svårt att känna sig elastisk och fjädrande – det kan vara det sista du känner dig som. Men ge inte upp! Precis som att du kan bygga upp styrka kan du förbättra din mobilitet och bli fjädrande.

För mig har rörlighet, mobilitet, funktion och smidighet varit tätt sammanknutna – att enkelt och starkt kunna flytta kroppen mellan olika positioner och lägen, till exempel som i övningen nedan.

Och glöm inte att kroppen består av mer än ben och höfter, vilka brukar vara mångas fokus när man pratar rörlighet. Hur har du det med axlarna? Bröstryggen? Här bjuder vi på en rörelse som jobbar igenom stora delar av kroppen och som kommer att utmana förmågan att röra sig mellan olika positioner. Det kommer fler övningar till ett helt rörlighets- och mobilitetspass som kommer om ett par dagar.

Planka till trebent brygga

Börja i en hög planka på tå och händer. Släpp vänsterhanden och kliv igenom med högerfoten. Sätt i höger foten och vrid upp bröstet och magen mot taket. Pressa upp höften och bröstet och sträck upp armen över huvudet så att du sträcker ut hela framsidan och jobbar med rörligheten i bröstryggen. Tryck till och gå sedan omedelbart tillbaka samma väg och börja om, fast åt andra hållet. Rör dig så lätt och smidigt som du kan.

Gör cirka fem per sida som en del av din uppvärmning.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här

Kommentarer


2018-02-21 22:02   THERESA WILLIAMS

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {}

 


Följ oss

Loppkalendern

10 mar
Göteborg
17 mar
Uddevalla
17 mar
Göteborg
18 mar
Sundbyberg/Solna
18 mar
Borås
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Boka in en fullmatad träningsdag med Lisa & Mårten den 18:e mars!

Söndagen den 18:e mars bjuder vi in till en maxad träningsdag tillsammans med Lisa Beskow och Mårten Nylen. Det blir inspirerande föreläsningar, varierande träningspass, lunch och en sportväska med goodies från Sportamore. Boka din plats redan idag!

Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken