Obstacle race: Så tar du dig över hindren | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Obstacle race: Så tar du dig över hindren

2 apr 2014

En av årets hetaste trender är tuffa hinderbanelopp - och nu i april drar de första loppen igång. Är du en av alla dem som går igång på utmaningen? Vi tipsar om hur du besegrar de svåraste hindren!

De kom först krypande och förra året exploderade de i antal - hinderbaneloppen, eller obstacle race som de heter på engelska. Du känner säkert någon som krigade sig genom Toughest, Tough Viking eller något liknande lopp förra året, lopp där löpning varvas med mer eller mindre svåra hinder att ta sig över eller förbi. I år spås inte mindre än 1 500 000 personer krypa under taggtråd, klättra i stegar, forcera elhinder eller ta sig över väggar i obstacle races världen över.

Det där med väggar ja. Hur ska man bära sig åt när man ser den över två meter höga väggen närma sig? Vi gick en match mot väggen på Bosön utanför Stockholm och fick tips på hur den lättast passeras av hinderbaneproffset Konstantin Avramidis.

1. Ha fart in.
Vägra inte som en häst och börja inte trippa de sista stegen före väggen. Farten kommer att hjälpa dig upp, så se till att ha med dig fart in mot väggen.

2. Riktningen är uppåt.
Om du tittar rakt fram, in i väggen, är det just där du kommer att hamna. Titta och sträva uppåt direkt - det är dit du vill komma. Händerna söker kanten på väggen och ena foten tar spjärn en bit upp på väggen.

3. Få fast ankaret.
Nu går det undan. I och med att du tar spjärn med foten mot väggen och kraften fortfarande tar dig uppåt ska du snabbt få upp ditt ena ben på väggens överkant - ditt ankare. Det är alltså det andra benet än det som tog spjärn. Se till att du har låg tyngdpunkt och håller dig nära hindret hela tiden. Det är smidigare och lättare att ta sig över då, dessutom är det inte lika långt ner till marken då.

4. Landa i rätt riktning.
Benet som inte är ankare ska nu ta vägen under ankarbenet för att komma till andra sidan väggen. Om du bara hoppar rakt ner nu kommer du att landa med sidan eller ansiktet mot väggen, men du vill ju komma med ryggen mot väggen för att snabbt komma vidare.

Samtidigt som du hoppar ner, skjut ifrån mot väggen, med ena handen för att parera nerhoppet och så att du landar framåt. Du ska dessutom inte landa i ett tungt jämfotahopp. Försök landa med ena foten framför den andra, och med den bakre foten en millisekund före den främre. Då kommer du att genast att kunna springa vidare till nästa hinder.

Det är inte enkelt. Att ta sig över en vägg är inget du kan lära dig genom att läsa en beskrivning. Ta med dig beskrivningen och bilderna ut till en hinderbana, eller en lämplig vägg eller mur och testa. Tekniken måste övas in, och den kommer inte att sitta vid första försöket. Du kommer att vägra som en häst och du kommer att springa rätt in i väggen innan du kommer över första gången. Men ge inte upp!

Det gör ont. Långa tajts, och långärmad tröja är ett måste. Men trots det kommer du att få blåmärken och skrapsår innan du får upp snitsen på hindren.

Behöver du lite inspiration? Surfa in på obstacletraining.se och kolla på filmerna på när Konstantin tar sig an hinderbanor. Utmärkt inspiration som får dig att vilja kunna krossa vilken vägg som helst. Där kommer du också att kunna hålla koll på när det drar igång Obstacle training-pass i Stockholmsområdet.

TUFFA LOPP ATT TA SIG AN I ÅR:

Tough Viking
Göteborg 26 april: 7,5 kilometer
Stockholm 10 maj: 7 kilometer
Stockholm 30 augusti: 15 kilometer.

Toughest
Malmö 3 maj
Umeå 17 maj
Köpenhamn 27 september
Göteborg 18 oktober
Cirka 8 kilometer.

Superior Race
Norrköping 17 maj
Stockholm 8 juni
10 kilometer.

Tough Race
Borlänge 2 augusti
8 kilometer.

Har du tips på fler lopp? Kommentera gärna nedan!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettio med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-04-26 19:35   (anonym)

Action run

 

2016-04-09 21:13   Sofie

Berzerk, Helsingborg 23 juli

 

2015-04-13 17:38   Sabina

Tough Mudder, men det är utomlands!

 

2014-07-10 13:00   Petter Näsström

http://obstacle.nu skriver jag om obstacle race och träning i allmänhet m.m. Bland annat har jag gjort en intervju med just Konstantin Avramidis. Kika gärna in där.

MVH: Petter

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken