Nytt år, nya vanor – så fixar du RWRunStreak 30/30! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Nytt år, nya vanor – så fixar du RWRunStreak 30/30!

2 jan 2018

Nu ska nyårslöftena införlivas och nya vanor etableras. Här är experternas bästa tips om hur du verkligen lyckas med dina målsättningar – som till exempel att börja året med 30 dagar träning i ett sträck.

Hur kommer det sig att vissa inte missar ett enda träningspass, medan andra aldrig kommer ur tv-soffan? Det har att göra med vår förmåga att stå emot impulser, menar Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Den goda nyheten? Löpning stärker vår förmåga att fatta beslut – och att stå emot frestande impulser.

Det finns en rad anledningar till varför vissa lyckas bättre med sina mål, medan andra ger upp. Den rent biologiska förklaringen är att våra hjärnor helt enkelt fungerar olika, menar Anders Hansen, som också är medicinsk expert på TV4:s Vardagspuls och har skrivit böckerna Hälsa på recept och Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna som tar upp den senaste forskningen om fysisk aktivitet och vad det gör för hälsan. Hansen intresserar sig särskilt för hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan, och är en ivrig förespråkare för motion på recept.
–  Att vissa verkligen ger sig ut på det där löppasset på lördagsmorgonen trots att de är trötta och vill ligga kvar i sängen beror på att de har en bättre exekutiv förmåga – de får saker gjorda. Detta kan förmodligen härledas till hur frontalloben i hjärnan fungerar, säger han.Han liknar den här delen av hjärnan vid ett slags överjag, som är mer eller mindre bra på att stå emot frestelser.
– En stark frontallob distraheras inte på samma sätt av impulsen att göra andra, roligare saker, och därmed skjuta upp det jobbiga till senare, säger han.

En person med en välfungerande frontallob och en bra exekutiv förmåga låter sig alltså inte påverkas på samma sätt av känslan att ”det skulle vara skönt att slippa göra det här nu”. Hen styrs istället mer av insikten att det blir jobbigare att ta tag i olösta surdegar i morgon. 
– Man har sett i studier att prokrastinering, det vill säga att ha en tendens att skjuta upp saker, är nära kopplat till impulsivitet. Det är ett personlighetsdrag som till viss del är genetiskt. Att skjuta upp saker kan också vara ett uttryck för ångest, att man är slav under sitt belöningssystem, säger han.

När man känner ångest inför att till exempel gå på en inplanerad yogaklass – som man vet är ett bra komplement till löpningen men som man inte tycker är särskilt kul – och därför skjuter upp det till nästa vecka, aktiveras belöningssystemet och man känner lättnad. Men lättnaden är kortsiktig. Ångesten som skapas av att man inte har gjort det man har föresatt sig kommer att göra sig påmind dagen efter – och då i högre grad än tidigare eftersom man känner sig misslyckad.

Hur kan man då själv påverka sin oförmåga att få till exempel träningen gjord? Anders Hansen tycker att man ska börja med att identifiera sitt beteende.

– Varför skjuter jag upp träningen till i morgon? Varför äter jag godis i dag, trots att jag har ett uttalat mål att äta nyttigt? Vad händer med mig när jag tar de här kortsiktiga besluten? Vad fyller det för funktion i min hjärna? Då kanske man ser mönstret, att man söker en kortsiktig kick men också att den bara genererar mer ångest i slutändan. Först när man har förstått hur man fungerar har man chans att förändra sitt beteende, menar Hansen.

Han rekommenderar att man går i KBT, kognitiv beteendeterapi – en form av terapi som har visat sig kunna förändra beteenden hos människor. Ett annat framgångsrecept stavas löpning.
– Konditionsträning som löpning är en fantastisk medicin för hjärnan. Man har sett i studier att tre pass i veckan om minst 30 minuter i ett högre tempo ger effekt på just den exekutiva förmågan, och förmågan att stå emot impulser.

Det här beror på att blodgenomströmningen i hjärnan får en skjuts av fysisk aktivitet. Dessutom förbättras kopplingarna mellan frontalloben och andra delar av hjärnan, och de olika delarna integreras mer.
– Dessutom tror man att träningen bidrar till att det bildas nya hjärnceller i frontalloben, vilket ger dig bättre förutsättningar att kunna motstå impulser, säger Anders Hansen.

Ju mer du springer, desto bättre blir alltså din förmåga att besluta dig för att komma ut och springa.

Om du bestämmer dig för att genomföra #RWRunStreak och träna i 30 dagar i rad är alltså chansen stor att du också kommer att bli ännu bättre på att få träningen gjord under 2018!  

Läs mer om RWRunStreak 30/30 här och häng med i gruppen som vid starten har drygt 1 700 medlemmar.



Följ oss

Loppkalendern

17 aug
Jönköping
18 aug
Jönköping
20 aug
Linköping
22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!



Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken