Nödiga besvär | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Frågor & Svar

Nödiga besvär

1 jun 2001

Jag blir alltid otroligt kissnödig cirka 45 minuter efter jag tränat färdigt och urinen är oftast helt genomskinlig. Varför blir det så? (RW juni 2001)

Hej! Jag brukar svettas mycket när jag springer mina långpass. Det är sällan jag behöver stanna och kissa under tiden jag springer, däremot blir jag alltid otroligt kissnödig cirka 45 minuter efter jag tränat färdigt och urinen är oftast helt genomskinlig. Varför blir det så?
J.K., Stockholm


RW svarar:
Du behöver inte vara orolig. Genomskinlig urin är ett tecken på att du dricker tillräckligt. Att du blir kissnödig efter träningspasset beror sannolikt på att dina inre organ lagrat vätskan du druckit och sedan långsamt tagits upp i kroppen. Det du kissar ut är helt enkelt det som blivit över. Detta är helt normalt och visar att du följer rekommendationerna  att drick ofta och litet åt gången istället för att dricka sällan och mycket. Hur mycket du behöver dricka beror på situationen och vilket väder som råder. Långa och hårda träningspass eller tävlingar i varmt och fuktigt väder kräver självklart mer vätska. Socker och salter är också nödvändigt att tillföra under krävande strapatser. För att kontrollera hur mycket du svettas ut kan du väga dig före och efter du tränar. Ett kilo av kroppsvikten motsvarar circa  90 cl  vatten. Testa gärna dig själv under olika klimatförhållanden så du får reda på hur din kropp reagerar.
Warren A. Scott, leg. läkare

Monterey Sports Medicine Clinic

 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sexton med siffror i fältet härFölj oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.