Nitroglycerin bra för ditt skelett | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Kost

Nitroglycerin bra för ditt skelett

14 mar 2011

Ju äldre vi blir desto större är risken att vi drabbas av osteoporos, benskörhet, vilket ökar chanser att vi bryter något vid det där fallet som så lätt kan ske. Osteoporos är nedbrytning av skelettet, man kan förklara det som att skelettet tappar lite av sin hårdhet och blir mjukare.

Vid 20 till 25 års ålder är skelettet som starkast och därefter försvagas det sakta men säkert. Mest drabbade är kvinnor efter klimakteriet eftersom den omställda östrogenhalten ytterligare driver på processen.

Det finns en del olika rekommendationer för vad man kan göra för att minska denna utveckling hålla skelettet starkt. Vanligt är fysisk aktivitet, att sluta med tobak och förändringar i kosten. En nyligen publicerad studie från San Fransisco har upptäckt en ny behandlingsform. Genom att smörja in huden med en salva innehållande nitroglycerin sågs att skelettets hårdhet ökade markant.

Studien utfördes på kvinnor som under två års tid smörjde in sig med salvan alternativt en salva med placebo. De kvinnor som smörjde in sig med nitroglycerin visade en ökning i kortikala bredden* och bentjockheten (konstigt ord men vet inte vad du är ute efter, bentäthet?) med hela 25 procent i benen och 15 procent i armarna jämfört med placebogruppen. Forskarna ansåg detta vara ett oväntat resultat då det inte har uppnåtts med de behandlingsmetoder man använder sig av idag. Tyvärr fanns en baksida med salvan. Flera av kvinnorna upplevde en stark huvudvärk som bieffekt och detta var så besvärande att många valde att hoppa av studien i förtid.

En intressant studie på ett problem som många lider av. Man kan hoppas på att vidare forskning kan komma runt problemet med biverkningen eller att behandlingen kan komma att hjälpa personer som riskerar att drabbas av svår benskörhet. Som en frisk person tror jag ändå att en hälsosam livsstil med vardagsmotion och en kost och/eller kosttillskott innehållande mycket D-vitamin och kalcium bästa boten om man vill förebygga benskörhet!

* Ett ben består av en inre mjukar del och en yttre del av mer massivt, kompakt ben. Den senare kallas kortikalt ben.


Detta formulär är ej öppet för svarFölj oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken