Zoom Fly först ut efter breaking2 | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Prylar / Skor

Zoom Fly först ut efter breaking2

15 jun 2017

Nike's spektakulära Breaking2-projekt - ett försök att spränga den magiska tvåtimmarsvallen på marathonsträckan - börjar nu också resultera i en rad nya produkter på marknaden.

I dagarna har man lanserat en skomodell kallad Zoom Fly, vilken är en s.k. takedown av Zoom Vaporfly 4%, vilken är den serietillverkade varianten av skon som användes vid rekordförsöket på Monzabanan i början av maj.
Zoom Fly och Zoom Vaporfly 4% har samma sulgeometri - 33 mm tjock mellansula med 10 mm:s skillnad mellan häldel och framfot. I Zoom Fly har man emellertid valt ett mer traditionell mellansulmaterial - Lunarlon istället för det nya mer kostsamma ZoomX-materialet. Kolfiberplattan i Vaporfly4% är också ersatt av en billigare nylonplatta med kolfiberinslag i Zoom Fly.
Dessa något enklare materialval gör att man kan få Breaking2-känsla till det mer överkomliga priset av 1500 kronor mot 2500 för Zoom Vaporfly 4%. Zoom Vaporfly 4% introduceras på nike.com och i ett fåtal utvalda butiker under Juli månad.

RW har testat Zoom Fly, och första intrycket med skon på foten är att man snabbt kommer över i ett frånskjutsläge. Har man inte ahft en sko med den geometrin i framfoten tidigare kan det kännas lite ovant. Den första löpningen i lugn fart kändes också lite "styltig", men skon kom mer till sin rätt när man ville ligga på lite mer i steget och ökade upp farten. På andra passet kändes den bättre även vid lite lugnare löpning, men fortfarande känns det som skon driver på och passar bäst för löpning där man aktivt vill jobba på med fart. Allt från "tröskeltempo" till intervallträning. Fårhågan efter första passen var att skon skulle kunna ge träningsvärk, eftersom steget ändrades något, men det blev i alla fall för testlöparen inag sviter av skon; så dämpningen och geometrin i mellansulan verkar väl avvägd.
Skon passar alltså bäst för snabbare löpning där man vill ha ett aktivt frånskjut och där man ändå vill ha mer sopport än vad man får i en vanlig träningsko. Mellansulan är och ska vara styv för att, trots den stötdämpande mellansulan, ge respons och det gör den och då framförallt i läget när man ska skjuta ifrån med foten. Några elitlöpare som testat skon lovordar den och tyckte den drev på löpningen riktigt bra till snabb fart, och det är alltså där den kommer till sen rätt; på snabbare träningspass.

Kommentarer


2017-06-17 20:10   erty

Alla dessa teknologier som ska göra det andra och tredje med ditt löpsteg, suck..... säger jag.

Något annat än försäljningstrick är det inte men skotillverkarna skrattar nog hela vägen till banken.

 


Följ oss

Loppkalendern

24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
29 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken