Nike satsar högt med nya LunarEpic Flyknit | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Nike satsar högt med nya LunarEpic Flyknit

3 mar 2016

När Nike nu släpper sin nya löparsko LunarEpic Flyknit siktar de bokstavligt talat högt. Men trots den nya högre profilen hos modellens ovandel finns de största nyheterna faktiskt i sulan.

Nike LunarEpic har under de senaste 18 månaderna utvecklats utifrån designidéerna hos Nikes fotbollsko Magista. Tanken har varit att låta skons stickade ovandel gå upp högre på benet för att skapa känslan av en sömlös sammanlänkning med foten.

Idén att mer sko i form av ett högre skaft ska kännas mindre kanske känns underlig men konstigt nog funkar det rätt bra i praktiken. Vi har under de senaste veckorna haft möjlighet att testa LunarEpic och upplever faktiskt att den här nya typen av design medför en ny känsla för hur skon känns mot foten.

Genom att det inte finns någon tydlig skokant under fotknölarna minskar helt enkelt den tydliga känslan av att man har en sko på sig. Speciellt då hela LunarEpics ovandel är tillverkad i Nikes stickade material Flyknit som tillsammans med Flywire-trådar på utsidan av foten skapar en bra passform.

LunarEpic är trots en tajt och sömlös ovandel ingen minimalistisk sko när man ser på sulan. Den baseras i grunden på Nikes klassiska Lunarlon-material men har fått en hel del uppdateringar för att ge en så mjuk och följsam löpkänsla som möjligt vilket gör att den här neutrala modellen passar bra för ren distanslöpning eller återhämtningspass.

Till exempel så har utsidan av sulan laserskurits för att skapa ökad flexibilitet och anpassa dämpningen i olika delar av skon. Även sulans undersida har gjutits i ett nytt geometriskt mönster utan gummi och sen laserskurits för att skapa flera unika kontaktytor som kan röra sig individuellt var för sig mot marken. Tanken är att på det sättet förbättra både fästet mot underlaget och övergången i steget.

Även i det här fallet upplever vi under våra inledande rundor att Nike lyckats i sin design, inte minst när det gäller sulmönstret som till och med klarade av fläckvis med blankis utan att tappa fästet.

En fråga som dykt upp på redaktionen är om LunarEpic kräver höga strumpor eller om det går att springa barfota i skon? Vi har efter våra teslöpningar kommit fram till att det funkar lika bra med vad du använder vanligtvis. Däremot kan det inledningsvis kännas lite ovant med det högre skaftet mot hälsenan men det försvinner efter ett tag och övergår till den enhetskänsla mellan fot och ben som Nikes designers verkar vara ute efter.

Nike LunarEpic Flyknit kostar 1800 kr och lanseras 3 mars 2016. 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofem med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-03-11 15:13   Agneta

Springer man barfota så behöver man ju tvätta den, och hur länga håller den då?

 

2016-03-04 21:13   nej

Man kan bara skratta åt alla dessa "teknologier" som skor sägs ha.

Totalt värdelöst och bara en massa försäljningstrick är vad det är!

 

2016-03-04 11:04   Patrik Vilhelmson

Skoindustrin gör det igen: man skapar "lösningar" på problem som inte finns om man låter fötterna fungera som de är designade för. Man hittar på häftiga namn på sina "lösningar" och tar galet bra betalt, såklart. Allt utan några vetenskapliga belägg över huvud taget.

 

2016-03-04 05:45   Anja

Jag tycker det är lite roligt med en sömnlös sko.

 


Följ oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken