När du ska springa - och inte springa | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Nybörjare

När du ska springa - och inte springa

6 sep 2015

Känner du dig som en zombie? Då kan en löptur göra susen.

Vissa dagar går löpningen lekande lätt, andra dagar känns det som en utmaning att bara knyta skorna. Det finns dagar när man bör kuta, men också dagar när det är klokt att låta bli. Vi hjälper dig att välja klokt.

SOVIT DÅLIGT?
SPRING: Löpare som tagit en kort löptur efter att ha sovit dåligt brukar ofta lyriskt berätta om hur mycket piggare de blev. Testa att ta en kortare löptur även om du känner dig seg. Intensiteten behöver inte vara särskilt hög, och ta gärna gångpauser. Oavsett om du har haft någon enstaka dålig natt, eller har mer permanent sömnbrist, så kommer du troligen känna dig piggare efter löppasset.

Frågor + svar
F: Jag blir snabbt trött på löppassen. Hur ska jag göra för att orka längre?
S: Korta ner dina löppass och öka antalet gångpauser. Om du till exempel blir väldigt trött av att löpa i två minuter med en minut gångvila kan du pröva att alternera en minut löpning och en minut gång - eller 30 sekunder löpning och 30 sekunder gång. Sedan förlänger du löpsekvenserna allt eftersom du blir starkare.

F: Vad ska jag göra om jag känner mig totalt utmattad när jag har några kilometer kvar på passet?
S: Lägg in en längre gångpaus. Efter ett par minuter gåvila brukar det gå bra att börja springa igen. Fortsätt sedan att växla mellan löpning och gång den kvarvarande distansen. Om du är helt slut kan du förstås gå den resterande vägen hem.

DU HÅLLER PÅ ATT BLI FÖRKYLD
SPRING IBLAND: En regel för löpning i samband med förkylning är att om förkylningen sitter ovanför halsen, snuva och täppt näsa alltså, så är det okej att springa på en lågintensiv nivå, särskilt om det gör att du känner dig piggare. Om du har feber, eller om förkylningen sitter i halsen, eller ännu värre - i lungorna - så är det läge att vila. När det gäller träning och sjukdom är det viktigt att alltid vara på den säkra sidan.

DU ÄR STRESSAD
SPRING: Löpning minskar vanligtvis stressens negativa effekter på hälsan och brukar dessutom göra kommande stressiga dagar lättare. Men undvik hårda pass med höga målsättningar. De kan annars bli ytterligare en psykisk och fysik stressfaktor

DU ÄR SLITEN FRÅN TIDIGARE PASS
SPRING IBLAND: Ett lugnt löppass kan lindra träningsvärk och påskynda återhämtningen. Men om du har väldigt intensiv träningsvärk kan det bero på muskelinflammation och då bör du avstå från att springa tills smärtan lägger sig. Samma sak gäller om smärtan inte mildras under uppvärmningen i början av ett löppass.Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken