Napoleon har medaljchans på terräng-EM | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Napoleon har medaljchans på terräng-EM

8 dec 2017

Får Napoleon göra sin segergest i terräng EM som avgörs i slovakiska orten Samorín på söndag? Sverige skickar en stor trupp till EM tävlingen och störst förhoppningar individuellt sätts till dubbelsegrarna från höstens terräng SM Napoleon Solomon och Meraf Batha. Runner´s World fick en kort pratstund med "Nappe" innan avfärd till EM, och formen verkar vara på topp.

Totalt ställer Sverige upp med 19 aktiva om man räknar in juniorklassen och den nya mixed stafett som finns på programmet. EM loppen avgörs mestadels på en 1500 meter lång gräs och sandvarvsbana. Hälles Meraf Batha har varit etablerad i världseliten under några år nu, medans Turebergs Napoleon Solomon fått sitt verkliga genombrott i år. I början av sommaren förbättrade han sitt personbästa på 3000 meter hinder med tretton sekunder och med tiden 8.28 kvalade han in till VM i London. Väl på plats i VM tog han sig sånär till final trots ett fall i loppet. Efter det har Tureberslöparen radat upp segrar på nationell och nordisk nivå, med dubbla SM guld på olika distanser på både friidrotts-SM och på terräng SM. Mellan dessa tävlingar hann Napoleon dessutom med ett ”långpass” på Lidingöloppet som tog honom till segern på 3 milen med imponerande 1:38:47. - Så att springa både hinder och terräng är något ”Nappe” verkligen kan, och det kan vara en fördel att ha båda egenskaperna på EM banan som försetts med några hinder på varje 1500 meters varv. Runner’s World fick några ord med Napoleon inför loppet som avgörs på söndag.

Hur är formen inför EM loppet?
- Det känns jättebra faktiskt om jag ska vara helt ärlig. Jag körde sista hårda passet med drygt en vecka kvar till loppet och det var jag väldigt nöjd med. Tävlingsveckan har jag vilat och bara kört lite lugn tröskellöpning.

Kan du avslöja vad det sista tuffa passet bestod av?
- Jag vet inte ska vi verkligen gå in på detaljer?

Ja, det är klart vi ska, läsarna vill veta vad det magiska passet är?
- Okej, det var 3 x 2000 meter på bana inomhus för jag behövde farten. Det är för kallt ute för att springa riktigt fort. 2 minuters vila och det gick väldigt snabbt, 27.30 fart på milen. Så varje 2 km intervall på 5.30.

Riktigt bra pass! Över till EM, har du kollat in banan och vad tycker du om att det är hinder inlagt på terräng-varvet där EM avgörs?
- Jo jag har kollat in det lite, och hinderinslaget är bra för min del. Det hindrar rytmen och sänker farten lite för dom snabba killarna och det kan gynna starka långlöparne och hinderlöparna.

Har du någon plan för loppet innan start, eller formar sig den först när starten gått?
- Nej, jag hoppas bara att det ska gå fort och att det känns bra. Det finns killar som sprungit mycket snabbare än mig och det blir mitt första senior EM och jag är bara 23 år, så jag känner ingen press. Jag hoppas på bra fart från start och känslan blir att jag bara kan glida med.

Vilka tror du blir dina tuffaste konkurrenter?
- Det blir nog de turkiska löparna som har sina rötter i Afrika. Dom har gjort snabba tider och blir svåra att rå på. Sen finns det säkert enstaka starka löpar från andra nationer som kan blanda sig i toppstriden.

Du har haft en fantastisk säsong, och man jämför din form nu på sluttampen av 2017 jämfört med tidigare?
- Jag är i riktigt bra terrängform nu. Det är klart att jag inte är lika snabb som i somras när jag sprang VM, men nu har fokus legat just mot terräng så då behövs inte den snabbheten. Så jag är bra uthållighets tränad och stark. Minst lika bra som tidigare under hösten om inte bättre.

Om vi blickar bortom EM, tar du någon säsongsvila efter din långa säsong eller går du på med träningen mot 2018 direkt?
- Jag tar en liten viloperiod för jag åker till Eritrea direkt på tisdag efter EM. Så då åker jag runt en till två veckor och hälsar på familjen utan fokus på träning. Därefter sätter jag ingång träningen på hög höjd inför 2018.

Vi tackar ”Nappe” för intervjun och önskar honom och övriga svenska löpare stort lycka till på söndag.

TV4 Sport och CMore sänder live 9.20-13.40. Kvinnor 8 km startar 11.15 och män 10 km 11.55. Mixedstafett, som är en helt ny gren avslutat tävlingen, och där handlar det om 4 x 1,5 km för seniorer med två tjejer och två killar som springer varsin sträcka.

Startlistor EM i terräng


Meraf Batha vann både korta och långa banan på höstens terräng-SM. På söndag har hon chansen att blanda sig i toppstriden på terräng-EM.


Napoleon vann även nordiska mästerskapen i terräng tidigare under hösten.

FOTO: Deca text & bildFölj oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken