Musse om träningen med Mo Farah och Varvetladdningen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Musse om träningen med Mo Farah och Varvetladdningen

12 maj 2017

Med runt 1 vecka kvar till världens största halvmara, Göteborgsvarvet, tog vi ett snack med Mustafa ”Musse” Mohamed. Vi frågade Musse om vilket upplägg som är bäst inför loppet och vad han tog till sig från träningen med Mo Farah, som med dubbla OS guld vid de två senaste olympiska spelen är en av de bästa löparna genom alla tider.

Musse är tvåfaldig Varvetsegrare, då han var först över mållinjen på Slottskogsvallen både 2002 och 2004. Nu är han precis hemkommen från ett långt träningsläger i Falgstaff USA och slipar de sista detaljerna inför 2017 års lopp på hemmaplan. I år är siktet dock inte instället mot segern i loppet, men Musse hoppas kunna vara med och fightas om SM guldet över halvmaratondistansen som delas vid 2017 års lopp. 

Hur är läget inför Varvet Musse?

– Träningen har gått riktigt bra, men jag fick en liten törn i självförtroendet på ett 10000 meterslopp i USA som avslutade träningslägret jag var på. Troligen gick loppet lite för fort i början och sen var jag kanske inte helt optimalt förberedd eftersom jag först dagarna innan fick besked om att jag fick en plats i loppet. Så jag bröt tyvärr där. Men inför Varvet får jag tänka på all bra träning jag gjort och plocka med mig det mentalt.

Rapporterna från lägret har varit positiva, hur var det att träna med Mo Farah?
– Vi har varit på många läger tillsammans tidigare innan hans genombrott, men det är klart att det är skillnad nu träningsmässigt när han blivit så otroligt bra. Samtidigt är det kul att se att han är samma person som tidigare med ödmjuk inställning till sin omgivning. Det kul och inspirerande att ta del av hur han tränar och få träna med honom.

Tar du till dig något i hans träning och vad skiljer från den träning du kör?
– Det jag främst ser, är att han verkligen har med allt i sin träning hela tiden. Vi är vana att man kör uppbyggnad under en viss period och sen fart träning en annan period. Mo har båda delarna under hela träningsperioden. Han kör 400 meterslopp i vinterträningen på 53-55 sekunder och sen även långpass under tävlingssäsongen på över 3 mil. Ett typiskt pass han körde där han både får med uthållighet och snabbhet var 3 serier med 4-3-2-1 varv på banan. ( 3 x 1600-1200-800-400 meter)
Det blir över 10 km intervall, och på dom längsta håller han strax över 2.40 min/km i fart (65 på varje varv) sen blir det snabbare ju kortare intervall sträcka. Avslutningen på 55 sekunder på 400 meters intervallerna är otroligt snabbt. (2.17 min/km)

Intressant. Är detta någonting du kommer jobba mer med nu i din träning, mer av både fart och uthållighet i de olika delarna av säsongen?
– Ja, jag vet att jag behöver jobba med mer fart. Så jag har kommit in på det mer och mer att ha fart även i grundträningen. Då slipper jag startsträckan inför säsongen där jag måste jobba upp farten.

Över till stundande Varvet. Hur ser din träning ut sista veckan innan loppet?
– Sista tuffa passet kör jag på söndagen (6 dagar kvar till Varvet), sen har jag även ett lättare fartpass på onsdagen innan loppet. Söndagens tuffa pass blir i en utmaning som heter "Musse Hack i Häl" som tidningen GP gör. Jag utmanas av 4 motionärer som ska möta mig på en halvmaradistansen. Dom får ett försprång och kör sträckan i stafettform. Det skulle bli för tufft om jag kör hela sträckan för fullt så nära Varvet. Så jag gör om det till ett bra träningspass där jag kör första 5 km som uppvärmning, sen 10 km på runt 31 minuter och därefter 1 km lugnt innan jag kör på 5 km till i samma fart som jag höll på 10 km delen.
– Onsdagspasset blir bara runt 10 minuter, eller 3 km, i något snabbare fart än min halvmarafart och det kompletterar jag med några 1 minuters intervaller. I övrigt blir det bara lugn jogg för att hålla igång.


Tror du en motionär skulle kunna ha ett liknande upplägg?
– Jag tycker man kan köra ett lite tuffare pass med 1 vecka kvar till loppet, men så långt som jag kommer köra tycker jag inte man som motionär ska göra. Man ska givetvis anpassa till sin egen nivå. Sen tycker jag man kan ha ett liknade pass som jag har på onsdagen med 10 minuter i lite snabbare än halvmara fart och sedan några kortare intervaller. Det passet tycker jag ska komma på tisdagen innan loppet. Det kan bli lite för nära Varvet om man kör det på onsdagen. Viktigt att det inte känns pressat, utan totalen på passet ska nog inte bli mer än runt hälften av de man brukar ha i volym vid fartpass.

Vad är den tuffaste utmaningen på Varvet tycker du?
– Kanske inte för mig själv men för många av löparna handlar det om att våga hålla igen i början. Även om det är mycket löpare, springer nog många lite för fort i början. Det är bättre att ha den kraften sparad till senare i loppet. För min del, handlar det inte om öppningsfarten för jag brukar inte starta så hårt, utan jag brukar följa min plan. Tuffaste utmaningen för mig brukar vara sista 3 km. Där gäller det ha lite sparad kraft. Efter avenyn upp mot Vasaplatsen går det lite uppför och det är tufft i det läget av loppet.

Hur tror du loppet för herrarna kommer gestalta sig?
– Mitt fokus ligger på SM klassen. Bäste svensk vinner SM guldet, och det är det jag siktar på. Jag kommer inte ha något med segerstriden i loppet att göra som när jag vann 2002 och 2004. Det är på en helt annan nivå nu i täten. Så det kommer bli ett lopp i loppet om SM guldet. Någon av SM löparna kommer säkert gå med i hård öppningsfart, man jag ska köra på min fartplan. Det ska verkligen bli spännande och kul att springa Varvet igen.

RW tackar för pratstunden och önskar Musse lycka till på Varvet. Ett lopp vi givetvis kommer följas både här på webben men också i våra sociala kanaler som Instagram och Facebook

Bilder: Maurten sportdryck & Per Skoog


Musse fyller på med vätska och energi efter ett av sina hårda pass i Flagstaff
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet arton med siffror i fältet härFölj oss

Loppkalendern

29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
04 nov
Ydre
31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.