Maraton i sikte för Sarah | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Maraton i sikte för Sarah

11 jan 2018

Nygifta Sarah Van Der Vielens (f.d. Lahti) fjolårssäsong hade både uppgång och dalar. Den 19 mars slog hon till med nya svenska rekordet 1.09.58 i sin debut på halvmaran i ett kylslaget New York. Fem månader senare, i VM-finalen på 10 000 meter, bröt hon efter 12 minuters löpning på Olympiastadion i London. Nu är hon tillbaka på banan igen – och siktar mot nya mål.

Sedan i höstas är hon nyopererad i sin hälsena och hon tränar nu i Potchefstroom i Sydafrika för att komma tillbaka på banan igen under 2018.
–  Förra året var verkligen både upp och ner. Jag började med att bygga upp mig, precis som nu efter en skada. Jag tränade då för New York halvmarathon. Det gick väldigt bra, jag satte svenskt rekord och var väldigt nöjd med det. Sen körde vi kanske på lite för hårt efter det loppet vilket fick till följd att jag hade svårt att återhämta mig under hela säsongen egentligen. Jag körde ändå på och vi åkte till St Moritz innan VM och där gick träningen väldigt bra. Jag gjorde bland de bästa träningarna som jag har gjort där, men började också få ont i hälsenan. Sedan dess har jag haft de här problemen, berättar Sarah.

Den 3 november opererades Sarah. I höstas bytte hon också coach från Jesper Van Der Vielen – mannen hon gifte sig med i höstas. Deras plan var att Jesper skulle träna Sarah i ett år för att de sedan skulle hitta en ny tränare till henne. Det har hon gjort i välmeriterade Honore Hoedt, holländaren som bland annat fostrat den regerande världsmästarinnan inomhus på 1 500 meter, Sifan Hassan.  –  Träningen nu har bestått av mycket alternativträning så som elliptigo, crosstrainer, cykling och vattenlöpning. Men jag har kommit igång med löpningen nu också och får springa på gräs i 5–7 minuter. Det känns helt underbart att vara igång, det var längesedan. Jag har haltat i nästan sex månader så det känns konstigt att springa igen. Men jag har inte ont och det känns bra och det är det viktigaste.

Sarah har börjat blicka framåt. Fram till OS i Tokyo 2020 är det 5 000 meter och 10 000 meter som gäller på de större mästerskapen. Men framgången på New York halvmarathon har också gett mersmak, så hon hoppas på att kunna springa en halvmara igen till hösten. Hon har också börjat sikta in sig på maratondistansen i framtiden.

– Efter OS i Tokyo vill jag så klart testa på ett maraton. Jag gillar att träna hårt och jag gillar att träna mycket så jag tror att det passar mig. Men först handlar det om att lyssna på kroppen och se till att den läker.  Är jag skadefri så kan jag springa snabbt. En topp-5 placering på ett OS i framtiden är inte helt fel och det är så klart en dröm att ta internationella mästerskapsmedaljer. Det är det man tränar för. Löpningen betyder allt för mig, säger Sarah.Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken