Lugnare fart ger rekordstart för VM-klar Ekvall | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Lugnare fart ger rekordstart för VM-klar Ekvall

20 mar 2017

Micke Ekvall har blivit officiellt uttagen till VM i London i augusti. Sveriges främsta maratonhopp på herrsidan berättar om vinterns och vårens träning där tröskelpassen gått i lugnare intensitet än tidigare.

Mikael Ekvall slog igenom som maratonlöpare hösten 2015, då han sprang på snabbaste svenska tiden på 25 år. Tiden 2.12.07 var ynka 7 sekunder över den av SOK uppsatta gränsen till OS maran, och Micke riktade sin träning mot Rio-OS. Någon OS start blev det inte utan SOK ville sett fler resultat, så träningen fick riktas om mot Berlin Marathon. Där spände Micke bågen mot det svenska rekordet, men höll inte riktigt hela vägen. Ekvall kom ändå i mål på den snabbaste tiden någon svensk gjort i Berlin Marathon. Tiden 2.13.16 var klart under svenska VM gränsen och nu tränar Ekvall för fullt mot London-VM i augusti 2017. Träningen har stämts av med lopp på träningsläger i Australien och ”hemma” i Göteborg på Skatås 8:an där han satte nytt banrekord.

Du har startat 2017 riktigt bra, med snabbare lopp än någonsin både borta i Australien och på ”Skatås 8:an” i Göteborg. Är du i rekordform redan?
– Det känns bra, även om just dom här tävlingarna inte är dom viktigaste är det alltid ett bra tecken att man springer snabbare än tidigare år. Så det känner jag mig nöjd med.

Ser träning ut som tidigare och eller har du ändrat något som gjort att du startar året så bra?
– Jag kör lite annorlunda. Jag hade lite skadekänning i höstas, vilket har medfört att jag hittills under vintern kört två kvalitativa pass i veckan jämfört med ofta tre tidigare. Så intensiteten har varit lite mindre än tidigare år. Jag kommer öka upp så det blir tre fartpass varannan vecka nu från slutet av mars.

Så trots mindre intensitet i träningen har du klarat prestera bättre på de tävlingar du kört jämfört med tidigare?
– Ja, det verkar som det funkar bättre för mig med lite lägre intensitet och något högre volym. Samtidigt ska jag ju öka upp intensiteten något nu.

När du nu ökar upp intensiteten, kommer du minska volymen då?
– Jag kommer ligga på samma nivå i volym, den förändringen jag redan gjort och kommer hålla kvar vid nu när jag går upp på tre kvalitativa pass vissa veckor är att jag verkligen tar det lugnt på tröskelpassen. Tidigare tänkte jag lite för mycket på farten. Jag har helt enkelt velat springa lite för fort just på tröskelpassen, men nu bryr jag mig inte om farten längre utan utgår från att pulsen ligger rätt.

När du kör dina tröskelpass kör du då helt pulsstyrt, eller använder du som många andra elitlöpare en laktat-mätare också?
– Ja, jag har köpt mig en laktatmätare som jag kollar av med på vissa pass. Men oftast styr jag bara med pulsmätare. Tidigare har jag legat på runt 4,2 i millimol laktat på tröskelpassen och nu försöker jag lägga intensiteten så jag ligger på runt 3,5 till 3,8. Så jag ”safe-ar” lite mer nu. (Generellt brukar man utgå från att laktattröskel-gränsen ligger på värdet runt 4,0 millimol men det är en individuell gräns)

Nu när du utgår från pulsen, blir det då att farten skiftar lite från ett tröskelpass till ett annat?
– Nej, under vintern nu har det nästan varit exakt samma fart från gång till gång. Nästan på sekunden samma snittfart. Men jag har inte kollat av farten under tröskelpassen, utan bara haft tiden och pulsen uppe på klocka. Sen har jag stämt av farten efter och det har faktiskt blivit den samma på alla passen.

Hur kör du dina tröskelpass, rakt av eller med någon uppdelning?
– Under januari körde jag 10 km rakt av, med lång uppvärmning innan på 9 km. Så totalt bra volym där. Sen i februari har tröskelpassen varit 42 minuter. Det låter kanske lite konstigt med just 42 minuter, men upplägget där har varit att jag först inlett med 7 minuter på 5 slag under min tröskelpuls, sen 7 minuter på min tröskelpuls så upprepar jag detta till jag kommer till 42 minuter.

Intressant upplägg på tröskelpasset. Är din träning nu helt inriktad mot VM i London i augusti, eller hur ser upplägget ut?
– Först är mitt mål att springa bra på 10 000 meter i Stanford under våren och sen blir det Varvet här hemma. När jag sen går in i de tio sista veckorna innan VM kommer jag mer uttalat träna mot VM. Jag har kört det upplägget tidigare och det funkar bra för mig. Jag tränar så mycket annars också, runt 17-19 mil i veckan, så jag behöver inte ha fokus på maran någon längre period. Jag har två-timmars långpass varje vecka och oftast även något pass på 90 minuter, så det gör det enkelt att under maratonperioden gå upp på några längre långpass och något mer mängd vissa veckor.

Då är det 10 000-meters loppet som kommer upp först. Vad har du för ambition där?
– Främst att sätta personbästa. Jag gjorde 28.31 för två år sedan, men i fjol lyckades jag inte förbättra det. Så det är mitt mål i år att springa snabbare.

Runners World önskar Micke lycka till och kommer följa honom under året.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioåtta med siffror i fältet härFölj oss

Loppkalendern

31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken