Löparmat: 3 gröna rätter för långa och energifyllda semesterdagar | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Kost

Löparmat: 3 gröna rätter för långa och energifyllda semesterdagar

26 jun 2015

Lättlagade och fräscha rätter som ger både maximalt med näring och mer tid att utforska alla sommarstigar till fots.

1. Tofugryta med kokosmjölk och röd curry
4 portioner 

250 gram naturell tofu
2 morötter i slantar
200 gram broccoli
2 schalottenlökar, hackade (kan bytas mot 1 gul lök)
1 röd chili, urkärnad och hackad
4 dl kokosmjölk
ca 2 msk röd currypasta, testa dig fram till en smak som passar dig
1 msk lantbuljong (Renée Voltaire), vilket motsvarar 1 grönsaksbuljongtärning
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar

Gör så här
1. Koka morötterna och broccolin i lättsaltat vatten.
2. Bryn löken i några minuter.
3. Tillsätt tärnad tofu, hackad chili och paprikapulver och stek ytterligare ett par minuter.
4. Slå på kokosmjölk. Blanda ner currypasta och buljongpulver. 
5. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i cirka 5 minuter.
6. Lägg i morötterna och broccolin när de är nästan mjuka och låt dem koka med i grytan de sista minuterna.
7. Servera med råris eller quinoa.

2. Spenat- och squaschpaj med fetaost  
4 portioner 

Pajdeg
4 deciliter mandelmjöl
0,5 deciliter mixade sesamfrön
75 gram smör
1 ägg
Salt

Fyllningen
Spenat, hackad och fryst
2 vitlöksklyftor 
2 ägg
2 deciliter matgrädde 
1-2 schalottenlök
1 squash/zucchini
ca 75 gram fetaost 
Salt
Peppar 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda i 10 minuter.
2. Tina den frysta, hackade spenat i en stekpanna med en skvätt vatten, salt och pressad vitlök.
3. Blanda spenaten med en äggstanning på 2 ägg, 2 deciliter matgrädde, salt och peppar.
4. Stek hackad schalottenlök och tunna skivor squash/zucchini. Fördela squashen och löken i pajskalet och häll på spenat- och äggstanningen. Toppa med smulad fetaost och sätt in pajen i ugnen på 175 grader i drygt 20 minuter.

3. Svampomelett med koriander
1 portion

2 ägg
ca 0,5 dl matgrädde
ca 100 gram champinjoner
ca 1/4 gul lök lök
ca 1/4 röd chili
1 tomat
0,5-1 dl chèvre
Färsk koriander (efter egen smak)
Salt
Peppar 

Gör så här
1. Hacka upp champinjoner, lök, chili, tomat och den färska koriandern.
2. Stek svampen i några minuter och lägg åt sidan.
3. Stek löken och chilin. När de börjar bli mjuka, häll tillbaka svampen i pannan och ta med tomaterna.
4. Vispa äggen och blanda med matgrädden (eller annan vätska), salt och peppar.
5. Häll äggsmeten över ingredienserna i pannan. Smula över chèvre och strö över koriandern. När omeletten ”stannat”, vik den dubbel och stjälp upp på en tallrik.

Sugen på mer mat? I RW nummer 7 (i butik 30 juni) träffar vi kockar som springer och pratar om hur löpartrenden har spridit sig även till restaurangbranschen. 




(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här

Kommentarer


2015-06-26 14:45   Tess

Härligt att se gröna recept!! :-)

 


Följ oss

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken