Löparmage - ingen rolig historia | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Löparmage - ingen rolig historia

10 nov 2013

Det är kanske inte något vi löpare talar högt om. Men faktum är att löpning är nära besläktat med jobbiga magproblem. Runner’s diarrhea - löparmage - är inte något inbillat tillstånd. Att tvingas stanna och i värsta fall behöva sätta sig i skogen är något som många löpare har upplevt.

Umeå, april 2013. Västerbottenkuriren publicerar en arg insändare. Det verkar som om några personer roar sig med att bajsa i motionsspåren i Gammliaskogen, som ligger mitt i staden. "Det som göms i snö kommer upp i tö", lyder rubriken. "Inte bara hundbajset tinar upp nu i vår, även människobajset. I Gammliaskogen sätter sig skidåkare lite överallt, toapapper har de med sig i fickan." Skribenten upplever det respektlöst och ohygieniskt. Varför kan inte folk bajsa när de är hemma?

Frågan kan tyckas logisk, men skogsbajsandet är oundvikligt. Det handlar om att inte ha
något val. Emma* är en av dem som har stenkoll på nödlandningsplatser i Umeå.

- Jag minns en gång när situationen blev ohållbar och jag var tvungen att gå i skogen. Problemet är att skogen ligger i stan och på plats inser jag att en skola i närheten har orientering. Barn kommer från alla håll. Jag är så nödig att jag måste gå några meter och stanna om vartannat. Det var bara några hundra meter hem, men det tog trekvart. Folk dör av skratt när de hör det, men det var inte kul just då, berättar Emma.

För fyra år sedan sprang hon Lidingöloppet för första gången och efter det blev hon mer fokuserad på löpningen. Men ju bättre löpare hon blev, desto mer magproblem fick hon och sedan hon började löpträna har hon inte haft en "bajsfri" säsong.

- Våren var extrem. Jag sprang knappt en enda runda utan att behöva sätta mig. Det var likadant förra våren: när jag ökade löpträningen kom magproblemen. Sedan är det som om kroppen vänjer sig, så i slutet av säsongen fungerar det ganska bra, säger hon.

Emma har idrottat hela livet, men varken skidåkning, squash eller mountainbike har påverkat hennes mage på samma sätt. Den allra första gången hon upptäckte magproblemen var när hon fick göra ett nödstopp under en sextonkilometersrunda med sin pappa.

- Det här är ju inget man pratar om i första taget, men nu när jag har pratat mer med andra löpare inser jag att magstrul är rätt vanligt.

Emma är långt ifrån ensam om att dradddas av löparmage. Symptomen varierar från person till person, från smärtor under eller efter löpturen, kräkningar, sängliggande eller akut diarré under passet. Som exempel fick fyra av fem som sprang Belfast City Marathon 1986 någon form av magproblem i samband med loppet. Frågan är varför.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner's World nummer 10 2013.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosju med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-09-11 19:55   ngn

Jag är en av många som har problem med ovan nämnda en av mina löpcoacher frågade om jag fött barn ( och det har jag) hon frågade om detta skett med snitt (det har det) och gav mig tipset att träna mina magmuskler och ryggen för att hon trodde att det till stor del berodde på att just dessa delar inte var starka nog. Har kommit på att om jag rätar upp mig när jag känner knipet och låter axlar och höfter göra jobbet så släpper det ofta. Vet inte vad som är vad men det funkar för mig!

 

2013-11-11 11:49   Känslig mage och maratonlöpare

Har upptäckt att starta med en nedförsbacke är rena döden för magen framförallt om man springer fort. Helst bör det inte komma någon brant nedförsbacke de först 4 km.
Förstås om man varit på toaletten först kan hjälpa.
En bit toapapper mellan skinkorna som gör att man sk smygfiser hjälper också eftersom om gaserna inte kommer ut så blandas allt i magen till något som gör att man måste stanna lite akut.

 

2013-11-10 18:09   Josefine

Jag är definitivt inte den som kolhydratladdar som en tok, dock har jag ändå magproblem i samband med löpning. Min mage blir helt enkelt så pass stressad av den konstanta, guppande rörelse som blir vid löpning. För varje gång jag har börjat öka på distanserna, har jag också blivit tvungen att vänja magen (precis som allt annat i kroppen). Varje extra kilometer som adderas är en extra påfrestning för mitt känsliga magpaket.

 

2013-11-10 15:36   Fredrik

Därför att ni kolhydratladdar er över öronen kanske....?
Magen "finns inte" under mina löparrundor, eller annars heller för den delen, sedan jag började äta lchf.

 


Följ oss

Loppkalendern

21 apr
Kungsbacka
21 apr
Lund
21 apr
Hönö
21 apr
Stockholm
21 apr
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken