Kungsleden på rekordtid är Emelies nya utmaning | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Kungsleden på rekordtid är Emelies nya utmaning

2 jul 2018

Runner´s Worlds mycket uppskattade krönikör och trail världsstjärna Emelie Forsberg utmanar sig den här veckan med att försöka springa Kungsleden så snabbt hon någonsin kan. Målet är att springa den 440 km långa sträckan från Abisko till Hemavan på mindre än fem dagar. Gör hon det blir det den snabbaste tiden någonsin.

Även om det inte finns officiella världsrekord inom bergstrail-löpning har många berg, toppar och sträckor ett så kallat FKT-rekord. FKT står för ”Fastest Known Time”. Nu sätter alltså Emelie målet mot att slå just FTK på Kungsleden.

”För mig handlar FKT inte främst om rekordet, utan det är i första hand den personliga utmaningen i en miljö som jag älskar, som motiverar mig. Då brukar min kapacitet vara som starkast. Jag hoppas även att jag kan inspirera andra tjejer till löpning och att testa sina egna gränser. Kungsleden betyder mycket för mig. När jag var 19 år jobbade jag vid vandringsleden och det är där min kärlek till bergen började. Då visste jag inte att jag skulle bli en professionell bergslöpare, så jag tror att denna resa kommer att bli en känslosam och stark upplevelse för mig”.

Kungsleden skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet och sträcker sig genom ett vackert landskap i Lapplands fjällvärld och går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise.
Högsta punkten på leden är Tjäktiapasset på 1150 meter över havet och det lägsta är Kvikkjokk på 330 meter över havet. Vandringsleden är berömd världen över och många har antagit utmaningen att ta sig via leden från Abisko till Hemavan men då oftast på två veckor. Det ska nu Emelie försöka klara av det på fem dagar!

Emelie Forsberg är världsmästare i skyrunning och silvermedaljör i skidalpina VM. Ständigt testar hon nya gränser. Nyligen tog hon två rekord (FKT) på en vecka, Mont Blanc (4810 m) och Monte Rosa i Italienska alperna (4554 m).

Runner´s Worlds instagram kommer vi under veckan rapportera hur det går för Emelie.
Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken