Kom tillrätta med dina höftsmärtor | Runner's World
Skador

Kom tillrätta med dina höftsmärtor

23 feb 2013

Höftskador kan vara knepiga. Det beror på att symptomen för olika skador kan likna varandra väldigt mycket. Här följer beskrivningar av några höftskador som är vanliga bland löpare och hur en behandling, efter en läkardiagnos, kan gå till.

Känslan?
En smärta på framsidan av höften som sträcker sig mot grenen, ryggen eller ut i benet. 

Det kan vara en stressfraktur.
En fraktur uppstår när skelettet inte klarar av den kraft det utsätts för, vilket kan bero på kalciumbrist eller låg bentäthet.

Rätt behandling:
Längre vila och fysioterapi. De bästa träningsalternativen är vattenlöpning och simning.Känslan?
Smärta nära lårvecket (mellan lår och gren) när du springer, och det gör ont när du ligger ner och drar upp knäet mot bröstet.

Det kan vara en bristning i höftböjarmuskeln. 
Höftböjarmuskeln lyfter lårmuskeln, dvs ditt ben, när du springer. En bristning i muskeln eller en inflammation i höftböjarsenan orsakas ofta av en plötslig upptrappning i träningen.

Rätt behandling:
Vid de första tecknen på smärta, vila en vecka och behandla området med is. När symptomen är borta, stretcha höftböjarmuskeln (se övningen "knäböj" nedan), och löp försiktigt i början. Öka distansen gradvis.Känslan?

En smärta på framsidan av höften, eller nära grenen. Smärtan känns mer efter löprundan än under den. 

Det kan vara femoral acetabular impingement.
FAI innebär att det är för mycket friktion i höftleden så att leden rör sig onormalt, vilket kan skada ledbrosket eller den skyddande mjukvävnaden i området.

Rätt behandling:
FAI kräver ofta åtta veckors fysioterapi. Ibland krävs kirurgi.Känslan?
En smärtsam, nästan brännande känsla på sidan av höften, under eller efter löppasset. 

Det kan vara bursitis.
Bursitis inträffar när de små säckarna med ledvätska som separerar höftbenet från det iliotibiala bandet (vävnad på utsidan av låret, som sträcker sig från utsidan av bäckenet, över höft och knä) blir inflammerade. Tillståndet förväxlas ibland med ITB-syndromet, men ITB syndromets huvudsakliga symtom är knäsmärta.

Rätt behandling:
Kyl ner området och stärk sätesmuskeln och höftmusklerna. (Se övningarna "höfthöjare" och "benlyft" nedan).Känslan?

En skarp smärta i skinkorna under och efter löpträningen.

Det kan vara piriformissyndromet.
När piriformis - en muskel som ligger djupt in i höften - är spänd, kan den skava mot ischiasnerven. Resultatet blir en smärta djupt in i skinkan, som kan stråla ner i benet eller längs ryggen.

Rätt behandling:
Vila i två veckor och kyl ner området. Efter en vecka, se till att få massage som mjukar upp stelheten i piriformis, eller massera själv genom att sitta på en tennisboll och rulla runt skinkan. När smärtan minskar, stretcha muskeln regelbundet (se "yogaduva"). Om inte det hjälper, förläng vilan och fortsätt med massage.HÖFTTERAPI

De här stretch och styrkeövningarna kan hjälpa till att minska smärtan och förebygga skador.

  A   KNÄBÖJ
Böj dig framåt med knäet i nittio graders vinkel. Tryck det bakre knäet mot golvet och låt höfterna sjunka mot golvet. Håll positionen i tio sekunder på varje sida.

  B   YOGADUVA
Skjut fram det ena benet med foten i vinkel mot bäckenet, och det andra benet bakom dig. Håll höfterna i rät vinkel mot golvet. Pressa överkroppen framåt och håll positionen i sextio sekunder.

  C   HÖFTHÖJARE
Stå med den ena foten på ett trappsteg eller liknande. Lyft och sänk utsidan av höften. Börja med femton repetitioner, bygg gradvis upp till trettio repetitioner.

  D   BENLYFT
Ligg på sidan med fötterna i golvet. Lyft benet så högt du kan utan att flytta på höften. Börja med femton repetitioner, bygg gradvis upp till trettio repetitioner.


  A  
                            B                                  C               
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-02-20 14:33   Patrick Svensson

Har svåra smärtor pga en trafikolycka som hände april 2014 jag krossade bäcken samt höft och har genomgått 6stora operationer samt luxeringar ca 17 ggr men efter sista operationen så har den ej hoppat urled men har fått enorma smärtor i ljumsken samt i skinkan är mkt stel och vågar inte sitta för lågt eller böja mig ner då blir det så spänt därinne så jag får en känsla av att den ska hoppa urled..har hamnat emellan stolarna hos mina läkare och fick nyss besked att dom ger upp mig så nu säger dom här i Örebro att jag ska ta kontakt med Uppsala där dom opererat mig 6 av alla ggr..har även blivit rundbollad hos 19 olika läkare inkl.Uppsala....har bara blivit avstängd så nu sitter jag här utan hjälp o med starka smärtor.....har ni nån aning om hur jag ska göra är TOTALT utlämnad...vill bara bli så frisk som går har svåra skador så helt bra vet jag att jag inte kommer att bli....
Patrick

 

2016-07-04 11:54   Berra

Hej.

Vet inte om nån ser detta, men jag funderar på om man kan få samma fenomen som beskrivs i avsnitt 4, smärta på sidan av höften, av många mil på racercykeln också? Tycker smärtan stämmer bra med det jag har.

 

2014-08-13 10:13   Nina Nyström

Hej Daniel! Tyvärr kan vi inte hjälpa dig med diagnoser här. Det bästa är att besöka en sjukgymnast, naprapat eller liknande för att få en proffsig konsultation. Lycka till! Mvh Red

 

2014-08-12 22:58   Daniel

Hej
Jag är 16 år och spelar hockey och nu på försäsongs träningen har jag börjat få ont i höften efter jag springer eller kör intervaller.
Det gör mer ont efter jag har sprungit. Smärtan sitter på utsidan höften ungefär där höft benet slutar.

 

2014-04-28 20:31   Nado

Hej Jag har ont på baksidan av höften och på bak låren efter styrke träning

 

2014-04-26 21:35   Johan Garner

Hej. Jag har detta problemet.

Känslan?
Smärta nära lårvecket (mellan lår och gren) när du springer, och det gör ont när du ligger ner och drar upp knäet mot bröstet.

Det kan vara en bristning i höftböjarmuskeln.
Höftböjarmuskeln lyfter lårmuskeln, dvs ditt ben, när du springer. En bristning i muskeln eller en inflammation i höftböjarsenan orsakas ofta av en plötslig upptrappning i träningen.

Rätt behandling:
Vid de första tecknen på smärta, vila en vecka och behandla området med is. När symptomen är borta, stretcha höftböjarmuskeln (se övningen "knäböj" nedan), och löp försiktigt i början. Öka distansen gradvis.


Jag bara undrar hur många gånger jag ska göra det per dag och hur lång tid det tar för min höft att läka

 

2014-02-20 10:35   Nina Nyström

Hej Torbjörn!

Det här behöver du tyvärr ta med din läkare, vi kan inte svara den typen av frågor här. Mvh Red

 

2014-02-15 09:06   Torbjörn V

Hej. Min högra höftled har nyligen blivit röntgad. Läkaren sa att det finns en förkalkning och förslitning. Hur mycket sa han inte. han har remitterat mig till ortoped. När jag går blir smärtan nästan outhärdlig. Är det tillrådligt att gå? Mvh Torbjörn 67 år.

 

2013-05-14 18:45   Malin

Hej!
Har precis öppnat en Facebook-sida för personer med FAI. Anslut gärna för spridning av kunskap!
Bästa hälsningar Malin / Femoroacetabulär impingement - FAI (namnet på sidan)

 

2013-02-26 19:09   Jocke

Fan vad gött. Har också dragits smärta på utsidan av höften och dessa övningarna träffade verkligen mitt i prick! Tack!! :-)

 

2012-04-17 15:20   Kerstin Borg

Vad skönt att se mina symptom! Jag har haft ont på utsidan av höften(bursitis!) i nästan tre år. Att träning av säte och höftmuskler kan vara bästa botmedlet kan jag skriva under på. Sjukgymnastik hjälpte mej inget. Den träning som jag upplever har "räddadat" mej är bodycombat.

 

2010-09-11 10:11   Stefan Gustafsson

Hittade äntligen vad det är som krånglat med min höft över 1 år !

 


Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.