Grönt i säsong i vintermörkret | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Wellness

Grönt i säsong i vintermörkret

11 jan 2018

Gör gott för miljön och få ny matinspiration genom att anpassa det du äter efter säsong. Här tittar vi närmare på det vintergröna!

Den här tiden på året skriker ju inte skörd och primörer. Nej, snarare kan grönsakerna som är i säsong så här års kännas lite träiga. Tittar man på säsongslistor präglas vintern av rötter, grova grönsaker och kål. Men misströsta inte! Det är nu det är dags att använda vår fantasi och göra något gott av det här! För det går att laga både god och fräsch mat av det vintergröna. Och glöm inte att det finns saker som är i säsong som inte kommer från Sverige. Ett bra sätt att se om grönsaken eller frukten är i säsong är att kolla på priset. Om det är lågt pris är det förmodligen i säsong och finns gott om, varpå priset sjunker. Titta bara på priset på citrusfrukter som apelsiner, grapefrukt och klementiner på vintern. Dessutom kan du känna det på smaken. En frukt som är i säsong är mogen, saftig och spänstig. Ät en apelsin i mitten av juli och du förstår skillnaden. Och bland grönsakerna hittar vi många som skördas sent och klarar av att förvaras länge utan att bli dålig.

Men varför ska vi bry oss om att äta grönt som är i säsong? Kan vi inte bara fortsätta med våra favoriter året om? Nja, det finns flera anledningar. Dels blir maten du äter godare om du väljer rätt. Dessutom jublar miljön eftersom vi skulle kunna minska odlandet i energikrävande växthus om vi höll oss till säsongsgrönt. Så, är vi överens om att börja äta efter säsong? Bra! Då tittar vi lite närmare på vad som får grönt ljus i december.

Citrusfrukter har vi redan nämnt, och det är ju ingen slump att vi brukar förknippa apelsiner och klementiner med julen. De är helt enkelt supergoda just nu för att de har fått mogna på träden i solen. Men frukter som äpplen och päron har också säsong nu, både utländska och svenska vinteräpplen som gloster (som även många stenfruktsallergiker kan äta), melon och ribston.

I övrigt har du kanske märkt att priset på kiwi har gått ner, och vad lärde vi oss att det betyder? Just det, att det är i säsong.

Går vi över på grönsakssidan blir det ju en aning brunare. I princip alla rötter – morot, kålrot, rödbeta, rotselleri, palsternacka, gul lök, purjolök, rättika och svartrot – har säsong just nu. Dessutom är olika sorters kål – vitkål, grönkål och brysselkål – och pumpor fina nu.

Tycker du att det låter trist? Testa recepten nedan och känn att även den träigaste rot kan vara riktigt delikat.

Rotsoppa med bacon

  • 2–3 portioner
  • 1 purjolök
  • ½ liten rotselleri
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 ½ dl grädde
  • 140 gram bacon
  • Lite gräslök att toppa med
  • salt och peppar

Börja med att dela alla grönsaker i centimeterstora bitar. Vitlöken kan du skiva. Bryn allt i lite olja eller smör i en stor kastrull, cirka 5 minuter. Slå på buljongen och se till att allt täcks. Koka upp och låt sjuda tills alla grönsaker är mjuka, cirka 15 minuter.

När soppan kokar lägger du baconet i en het stekpanna och knapersteker under omrörning, cirka 6 minuter. Ställ åt sidan.

När grönsakerna är mjuka drar du kastrullen åt sidan på spisen och mixar alltsammans slätt. Det ska bli en krämig och lite tjock soppa. Rör ner grädden och se till att allt blandas.

Servera i skålar och toppa med bacon och gräslök.

Rostade rotfrukter med apelsin och honung

4 portioner

  • 4 palsternackor
  • 5 potatisar
  • 3 morötter
  • 1 liten rotselleri
  • 1 apelsin, rivet skal och saft
  • Flingsalt och svartpeppar

Skär rotfrukterna i lagom stora bitar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 225 grader och rosta i cirka 15 minuter. Under tiden river du zest – alltså bara det yttersta gula på apelsinen – och pressar ur saften ur apelsinen. Ta ut plåten och ringla apelsinsaft och strö apelsinzest över rotfrukterna. Vänd dem lite och ställ tillbaka in i ugnen och låt stå där tills de är färdiga, cirka 15–20 minuter till. Ta ut plåten, salta och peppra.

 

Kommentarer


2018-01-26 11:59   UllaBritt Pettersson

Soppan MÅSTE jag bara göra!

 


Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!



Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken