Fougberg slog till direkt | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Fougberg slog till direkt

18 apr 2018

Debuten på halvmaraton kunde inte bli bättre för Charlotta Fougberg. Med sina 1.11.58 kom hon inte bara trea i Lago Maggiore Half Maraton utan gick även in som femma genom tiderna i Sverige på distansen. Så här ser hon på fortsättningen och sin framtida satsning.

Charlotta Fougberg tävlar nationellt för Ullevi FK och har förutom det svenska rekordet på 3000 meter hinder även vunnit Finnkampen och SM på 5000 och 10 000 meter. Men i helgens halvmaratonlopp i Italien visade hon sina kvaliteter även på längre distanser. Tanken inför loppet var klar.- Det är ett långt lopp (21 kilometer) och det kan straffa sig att gå ut för hårt precis som när man kör hinder, berättar Charlotta Fougberg. Vi(hon och tränare Johan Wettergren) planerade för en öppningstid runt 1.13.40 vilket visade sig vara för snällt i efterhand, säger hon. Med gott om krafter kvar så avslutade hon sista kilometern i 3.05-tempo.

Träningen har skilt sig åt lite grann inför den här säsongen mot tidigare grundträningsperioder.
- Vi har fokuserat lite mer på längre tröskelpass och intervaller men även fler långpass än tidigare, säger Charlotta Fougberg. Sista veckorna inför loppet spenderade jag i Sydafrika på hög höjd och träningen har flutit på bra.


Flack bana med otroliga vyer”
Norra Italien bjöd på kanonväder för löparna med moln och lätt vind. Vädret tillsammans med en bra bana gav riktigt bra förutsättningar för att få ut max för dagen.
- Det var en flack bana med otroliga vyer men det var inget jag fokuserade på under loppet. Jag var koncentrerad på att hålla min fart och ha tålamod, berättar hon.

Under resan gång fick hon aldrig någon dipp utan hade bra med energi hela vägen. Sista 6 kilometerna in mot mål började hon successivt öka farten vilket var 1 kilometer tidigare än planerat.
- Om allt kändes bra fick jag öka vid 16 kilometer men jag smög upp farten redan vid 15 kilomter. Allt kändes för bra, berättar hon.


Chans att gå under 72 minuter
Allt gick hur bra som helst och energin flödade. Men två backar på slutet ville sätta lite stopp i maskineriet. Den sista backen minns hon framförallt.
- Efter den backen så var det bara en kilometer kvar. Jag såg toppen och tryckte på lite extra för att nå fram fortare. Efter den flög jag hela vägen till mål, berättar Charlotta Fougberg.
Mot slutet av loppet så fick hon rapporter att det fanns möjlighet att gå under 72 minuter(1.12) om hon kunde pressa in en sista kilometer på 3.10 minuter. Sista hundra metrarna blev riktigt dramatiska
- Jag såg sekunderna ticka mot 72 med 100 meter kvar och då gav jag allt, berättar hon.

Den kraftansträngningen betalade sig och hon korsade mållinjen med 1.11.58.
Belöningen blev att hon, förutom att hon kom trea totalt i tävlingen, även gick in på en femte plats i Sverige genom tiderna. Före henne på statistiken så syns bland annat de duktiga Hässelbylöparna Isabellah Andersson och Sarah Van Der Wielen(före detta Lahti).
Loppet vanns av Kenyas Daisy Cherotich på tiden 1.09.44 följt av landsmaninnan Leonidah Mosop med tiden 1.10.26

Att det var ett riktigt bra lopp från Fougbergs sida blir ännu tydligare när man kollar splitttiderna från loppet. Första milen öppnande hon på 34.40 och andra milen på 33.50. Sista kilometern på loppet gick på 3.05 minuter. Riktigt imponerande!


Svenska rekordet inom räckhåll
Distansen verkar inte ha avskräckt henne nämnvärt utan tanken finns absolut att köra halvmaraton igen.
- Jag har bara positiva känslor från loppet som jag tar med mig till nästa halvmara men även in i säsongen. Det var en stor ära att genomföra min första halvmaraton så bra, säger Charlotta Fougberg.
Frågan är om till och med det svenska rekordet som Sarah Van Der Wielen har på 1.09.58 kan vara i farozonen?
- Jag har stora förhoppningar på nästa halvmaraton. Känslan var lugn och fokuserad så jag tror absolut att jag kan sänka mig två minuter, berättar hon.


”Favoritdistansen fortfarande hinder”
Vad kommer den här framgången betyda för fortsatta satsningen? Kommer det bli en större satsning på långlopp framöver? Nej inte nödvändigtvis enligt henne själv. - Jag kommer sakta men säkert korta distanserna. Mot slutet av sommaren så får vi se var jag landar, säger Charlotta Fougberg.
- Favoritdistansen är fortfarande 3000 meter hinder så jag hoppas få in några lopp på den distansen med.
Nästa stora lopp för Charlotta Fougberg är ett 10 000 meters lopp i London. Men innan det kommer hon även köra ett lopp i Torslanda över 3,5 kilometer.


FOTO: Instagram @wmtrackteamFölj oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken