Delikatess i miniatyr | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Wellness

Delikatess i miniatyr

15 jan 2018

Det våras för brysselkålen! Precis som de flesta andra kålsorter så är brysselkålen i säsong under hösten, nu på vintern och i början på våren. Här kommer tre snabba recept att testa.

Det lilla nystanet som vil brukar kalla brysselkål är inget att fnysa åt. De innehåller massor av C-vitamin och glukosinolater som skyddar kålen mot insekter och dig mot cancer. När brysselkålen är i säsong är den sötare än annars eftersom den producerar sockerarter som skydd mot frost på vintern. Det är nu du kan få den lite bittra kålen att bli en ljuvlig delikatess.

Recept av Mark Bittman

Brysselkål med salvia

Håll dig mätt länge med den här fiberrika rätten.

6–8 portioner

Smält 4 msk smör i en kastrull på medelvärme. När det har smält, häll ner 500 gram tärnade och urkärnade äpplen och 500 gram rensade och kvartade brysselkål. Rör om och låt stå under lock i cirka 10 minuter, tills äpplena börjar kännas mjuka. Ta av locket och tillsätt 1 msk hackad salvia. Höj värmen och fräs under omrörning tills brysselkålen får fin färg, cirka 10 minuter. Salta och peppra och garnera med parmesan.

Kålröra med jordnötter

Jordnötter innehåller nyttigt protein och bra fetter.

8 portioner

Blanda 1 ½ dl majonnäs, ½ dl limesaft, 1–2 msk fisksås och 2 tsk socker. Blanda med 700 g rensad brysselkål, 1 dl skivad purjolök, 1 ½ dl hackade jordnötter och ½ dl hackad koriander. Garnera med lite purjolök.

Brysselkål med vitlök och valnötter

Nötterna är packade med nyttiga fetter och kålen håller dig mätt länge.

4 portioner

Sätt ugnen på 200 grader. Värm ½ dl olivolja i en stekpanna. Lägg ner 500 g halverade brysselkål med snittytan nedåt i stekpannan och tillsätt sedan 5 skalade och lätt krossade vitlöksklyftor, salta och peppra. Stek i cirka 7 minuter, tills kålen börjar få fin gyllenbrun färg på undersidan. Rosta dem sedan i ugnen i cirka 10 minuter, rör om en gång. Ta ut kålen ur ugnen och salta och peppra och rör sedan ner 1 msk balsamvinäger och toppa med 1 ½ dl hackade valnötter. Servera varm.Följ oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken