Därför lever löpare längre | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Därför lever löpare längre

16 jan 2018

Nu är vi halvvägs! I dag har deltagarna i vår träningsutmaning RWRunStreak tränat 30 minuter om dagen i 15 dagar av totalt 30. Det är förstås imponerande – men vi vet också att det inte är lätt att få till träningen varje dag i en hel månad. Då kan man behöva lite extra pepp och motivation – och vad kan vara bättre än att fokusera på de vetenskapligt bevisade hälsofördelarna med att springa? Just det – löpare lever längre och är friskare.

Det menar i varje fall forskarna bakom en ny studie, publicerad i vetenskapstidningen Progress in Cardiovascular Diseases, som har tittat på hur träning påverkar livslängden.Det visade sig att löpare i snitt lever tre år längre och har en 30 procent lägre risk att dö i förtid, jämfört med icke-löpare som inte tränar alls. Fysiskt aktiva personer som ägnar sig åt andra träningsformer än löpning har en 12 procent lägre risk att dö i förtid än inaktiva individer. Forskarna bakom studien framhåller framför allt fyra hälsofördelar med löpning:

Kardiovaskulärt
Löpning ger lägre vilopuls, lägre blodtryck och bättre syresättningsförmåga, vilket leder till en 45 procent lägre risk för hjärtsjukdom.

Metabolt
Löpare har en förbättrad insulinkänslighet och förmåga att ta upp glukos, större andel ”bra” kolesterol (HDL), lägre nivåer av triglycerider (som kan inverka negativt på hjärthälsan) och en lägre andel kroppsfett.

Skelett och muskler
Löpning ger ökad muskelmassa och högre bentäthet. I fjol bekräftade forskning från Bostons universitet att löpare generellt inte drabbas av artros i lederna i lika hög grad som icke-löpare.

Neuropsykiatriskt
Regelbunden träning gör att viktiga områden i hjärnan, som hippocampus och prefrontala hjärnbarken, växer sig större. Dessutom förbättras den kognitiva funktionen och risken för depression minskar.

 Följ oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken