Bekräftat: Värktabletter hämmar träningseffekten | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Bekräftat: Värktabletter hämmar träningseffekten

29 nov 2017

Vanliga värktabletter kan hämma såväl muskeltillväxt som styrka, enligt ny forskning vid Karolinska Institutet. Det rapporterar Centrum för idrottsforskning.

Antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAID som till exempel Ipren, säljs receptfritt och används av många idrottsutövare i preventivt syfte för att motverka bland annat träningsvärk. Men nu visar alltså ny forskning från Karolinska Institutet att en dos på bara tre tabletter Ipren per dygn kan ge negativ effekt på muskeluppbyggnad och styrka. Däremot finns det ganska lite stöd för att dessa läkemedel påverkar återhämtningen i positiv riktning eller minskar träningsvärk.

 Att NSAID i samband med träning hämmar den anabola (uppbyggande) signal som möjliggör effektiv muskeltillväxt har man kunnat se i tidigare studier. Men nu har alltså forskarna på Karolinska Institutet bekräftat dessa resultat, i den hittills största träningsstudien på unga individer som styrketränat i samband med NSAID-intag.

Under åtta veckor fick 31 personer träna i samband med ett intag av antingen en hög dos ibuprofen (3 x 400 mg Ipren per dygn) eller en låg dos acetylsalicylsyra (1 x 75 mg Trombyl per dygn). Båda grupperna ökade sin muskelmassa efter träningsperioden, men gruppen som fick ibuprofen hade en betydligt lägre ökning än gruppen som fick acetylsalicylsyra. Även när det gällde styrkan skilde sig de båda grupperna åt, men skillnaden var inte lika stor.

Resultaten av studien visar, enligt forskarna, att höga doser NSAID har en negativ påverkan på både muskeluppbyggnad och styrka. En anledning verkar vara att faktorer involverade i den inflammatoriska processen påverkas, vilket styrker tesen att inflammationsprocesser är en viktig del i den process som ger större och starkare muskler efter träning.

 

Källa: idrottsforskning.se

 Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken