Är det dags att sätta upp ett nytt mål? | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning / Nybörjare

Är det dags att sätta upp ett nytt mål?

23 mar 2013

Att ha ett mål i sikte hjälper dig att hålla motivationen uppe och dessutom att nå din sanna potential - förutsatt att det mål du sätter upp ligger inom rimliga gränser för din förmåga och ambition. Är du för ambitiös riskerar du frustration, överträning och skador. Löper du två till tre gånger i veckan kan något av följande mål gör dig till en starkare och mer självsäker löpare.

Mål: Att bli mer uthållig
Långpass ökar din uthållighetförmåga, bränner fett och gör att de kortare löppassen känns lättare. Se till att varannan helg sakta ner på ditt vanliga långpasstempo med en minut per kilometer, och spring i stället 2-3 kilometer extra. Och på långpassen helgerna däremellan: Korta ner långpassen till halva distansen.

Mål: Spring din första tävling
En kommande tävling ger mening åt varje träningspass. Förbered dig genom att gradvis öka längden på ditt långpass tills du känner att du utan problem skulle klara tävlingsdistansen. Har du möjlighet, pröva att springa en bit av tävlingsbanan, särskilt någon av de tuffare bansträckorna.

Mål: Att komma i ett par jeans som blivit för trånga
Ju längre du är ute och springer, desto mer kalorier förbrukar du. Brukar du normalt springa i 20 minuter, lägg till ett par "gå springa gå-sekvenser", där du går en minut och springer en minut och går en minut igen. Fortsätt med det tills du kommit upp i 45-60 minuter. Avsluta alltid med 10 minuter lugn promenad. De dagar du inte springer, promenera upp emot 60 minuter.

Mål: Att löpa kontinuerligt under en månad
Planera fyra träningspass för varje vecka. Spring exempelvis 30-45 minuter på tisdag och torsdag, löp lite längre på lördagen, och lite kortare på söndagen. Du behöver inte få dåligt samvete om du missar ett träningspass. Se bara till att inte missa nästa.Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken