Almgren mer förberedd än någonsin | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Almgren mer förberedd än någonsin

3 feb 2018

"Jag har aldrig varit så förberedd inför en säsong som nu." Orden kommer från Andreas Almgren som idag sprang årets första lopp inomhus i samband med Raka Spåret i Sätrahallen direkt hemkommen från träningsläger i Sydafrika. Det är nästan tre år sedan Andreas senast sprang ett inomhuslopp då skador stört talangens tävlande.

Förra sommaren blev han som 22-åring svensk mästare på 1500 m och vann Finnkampen på samma sträcka. Efter att som 19-åring blivit trea på JVM på 800 m och året efter så när slagit svenskt rekord på samma sträcka så blev det förra sommaren mer fokus på 1500 m.

- Eftersom jag varit skadad kunde jag inte göra den träningen som behövs som förberedande inför 800 m. Och så fort jag försökte köra syraintervaller så reagerade kroppen med känslan som om jag kört ner i ett dike istället för lyfta efteråt och ta mig till nästa nivå. Jag hade inte den snabbheten man behöver för 800 m – uthållighet var det jag hade.

De kommande åren är det hans gamla specialsträcka 800 m som gäller. Avsaknaden av snabba lopp de senaste åren, senast han var under 1:47 var sommaren 2015, gör att han kommer att behöva springa en del mindre tävlingar nu i början och prestera där innan han kan komma in i större lopp.
- Förutom 1,5 vecka i december då jag hade problem med en vad så har jag kunnat göra alla träningspass som jag velat. Innan 2017 hade jag totalt 11 veckor med över 10 mil i veckan. Under 2017 så blev det 18 veckor vilket säger lite om den kontinuitet jag har fått till. När jag kollar i träningsdagboken så tycker jag att jag ligger bättre till nu jämfört med inför säsongen för tre år sedan när jag kom fyra på inomhus-EM.

- Jag har gått in i en ny period nu när jag siktar mot inomhussäsongen. Grundträningen har bestått utav tre kvalitetsdagar. En tröskeldag, en dag med långintervaller och nu på slutet ett pass med korta aeroba intervaller, exempelvis 16x300 m med kort vila. Under hösten har jag också kört en tekniksprintträning i veckan, inspirerad av Andreas Kramer. Det var lite det jag saknade i somras. Jag känner att det har gett väldigt mycket nu. Förra sommaren kunde jag knappt köra en 200-ing under 23. Igår sprang jag exempelvis ett lopp på 22.9 här på gräsbanan i Belfast.

- Tankar finns om ett inomhus-VM. Kvalgränsen är tufft satt till 1:46.50. Det är sex hundradelar snabbare än Andreas inomhuspersonbästa satt i Globen för tre år sedan. I sommar väntar ett EM i Berlin som redan nu finns i tankarna.

- Utomhussäsongen är så klart mycket viktigare än inomhussäsongen. EM är det stora målet. Jag är ju inte junior nu längre utan har bara ett stort mästerskap att sikta på. Jag behöver massa lopp för att komma tillbaka till tävlingskänslan. Men som det känns nu så tror jag att jag skall kunna hävda mig bra på ett EM i sommar.

Det blev en klar seger i säsongsdebuten på 800 i Raka Spåret. Farthållaren i loppet drog upp ett hårt tempo från start, till och med något för snabbt så Andreas kunde inte riktigt ligga med i rygg, utan fick i princip dra hela sitt lopp själv. Även om farten mattades något, och segertiden blev 1.50.09 var det som Andreas sa efter loppet klart bättre än alla 800 meters lopp under senaste sommaren. Direkt hemkommen från läger i Sydafrika kändes ovanan vid de doserade inomhuskurvorna också under loppet. Sett till helheten var det en riktigt bra säsongsdebut.


Andreas Almgren i front på ett pass på gräsunderlag i samband med vinterns träningsläger i Sydafrika

FOTO: Deca text & bild

Kolla in bild och kort film på vår Instagram från Raka SpåretFölj oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken