9 dåliga löparvanor och hur du bryter dem | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

9 dåliga löparvanor och hur du bryter dem

9 feb 2015

Gå inte i de klassiska fällorna! Här är snabba lösningar på nio vanliga löparproblem.

1. Öka för fort
På väg tillbaka efter en skada? Låt det ta sin tid. Följ 10-procentsregeln - öka inte med mer än 10 procent av distansen varje vecka.

2. Skippa återhämtningsmålet
Ät ett litet mellanmål som innehåller både kolhydrater och protein inom cirka 30 minuter efter avslutat pass så ger du din kropp optimala möjligheter att bygga sig starkare och snabbare.

3. Hoppa över bålstyrkan
Studier har visat att löpare som gjorde regelbundna bålövningar sprang 5 kilometer 30 sekunder snabbare än löpare som skippade bålstyrkan.

4. Gå ut för hårt
Går du ut för hårt hinner inte kroppen anpassa sig och risken är stor att du går in i väggen. Använd till exempel en pulsklocka så att du kan hålla koll på din fart.

5. Vara din egen läkare
Många löpare försöker att självbehandla och dämpa smärtor med is och värktabletter. Men små åkommor kan bli allvarliga skador om du inte behandlar dem på rätt sätt. Kontakta en läkare, sjukgymnast eller naprapat istället.

6. Strunta i rörlighetsträningen
Förebygg skador och få ett effektivare löpsteg genom att regelbundet sträcka ut kroppen med både dynamiska och statiska rörlighetsövningar.

7. Inte sova tillräckligt
Sover du dåligt påverkas inte bara orken utan även återhämtningen, immunförsvaret och den mentala skärpan.

8. Aldrig vila
Överträning kan leda till allt ifrån skador och sjukdomar till motivationsbrist. Alla träningsprogram bör ha en vilodag plus ett par dagar med lätta pass för att balansera upp tuffa pass. Det är under vilan du blir starkare.

9. Tro att du ska klara allt
Det finns många råd om hur du blir en bättre löpare, men välj de som funkar i just ditt liv och fokusera på dem. Kom ihåg - du började förmodligen löpa för att må bättre, inte bli stressad över allt du borde göra.

LÄS MER
Varningssignalerna du bör hålla koll på Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken