7-årige Hugo deltar i Stockholm Marathon - för tredje gången! | Runner's World
Lopp / Stockholm Marathon

7-årige Hugo deltar i Stockholm Marathon - för tredje gången!

31 maj 2016

Mikael Nordmark springer för tredje året i rad maran tillsammans med sin funktionshindrade son. Ett projekt som har gett mycket glädje för Hugo & Mikael såväl som andra funktionshindrade barn.

För 2,5 år sedan såg Mikael en film på nätet som visade historien om "Team Hoyt". En pappa som springer olika lopp tillsammans med sin funktionshindrade son.

- Jag blev otroligt berörd när jag såg den filmen och kände att det här skulle jag vilja göra ihop med Hugo.

Där föddes idén om att tillsammans springa Stockholm Marathon. Mikael tog kontakt med arrangörerna och fick ett specialtillstånd att springa ihop med sin son.

Tillsammans med 11 medlöpare genomförde de Stockholm Marathon 2014.

- Loppet gick jättebra. Hugo njöt i fem timmar och det var en underbar upplevelse både för honom och mig, berättar Mikael.

Året efter sprang de igen. Trots ösregn stora delar av loppet genomförde de loppet, denna gång 40 minuter snabbare än 2014! I år är målsättningen att komma under 4 timmar.

- Det kommer bli tufft, men vi har en ny specialbyggd vagn och dessutom rutin av att ha sprungit totalt 7 lopp tillsammans, berättar Mikael.

Hugo är 7 år. Han har en mycket allvarlig, medfödd hjärnskada som gör att han behöver hjälp med allt i tillvaron. Han har också en synskada, epilepsi, andnings- och sväljsvårigheter. Trots sina tuffa förutsättningar är Hugo en glad kille.

- Hugo har ett väldigt bra liv. Han går på en fantastisk specialförskola och vi som familj har byggt upp en jättebra tillvaro för honom. Det har alltid varit svårt att hitta aktiviteter som vi kan göra tillsammans och därför känns det så kul att vi kan vara ute och springa ihop, berättar Mikael.

Förutom att springa Stockholm Marathon så arrangerar Team Nordmark också ett eget lopp - Glädjeruset i Täby. Ett lopp där ALLA kan vara med och man hoppas också kunna inspirera andra familjer i liknande situation att komma ut och springa.

- Det är många som har barn med omfattande funktionsnedsättningar som hört av sig och sagt att vi fått dem att komma ut med sina barn. Sånt gör en otroligt glad, säger Mikael.

Förutom att springa ihop vill Mikael också skapa uppmärksamhet för barn med flerfunktionshinder och samla in så mycket pengar som möjligt till RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) och deras projekt "Aktivt liv för alla".

- Jag vill visa att de här barnen också finns. Barn som behöver hjälp med allt i sin tillvaro. Jag vill också visa att de kan ha ett väldigt bra liv och att man som familj kan få tillvaron att gå ihop, trots att det kan vara tufft stundtals.

- Dessutom vill jag hjälpa till att uppmärksamma RBUs projekt "Aktivt liv för alla" och genom att springa Marathon ihop med Hugo visa att det går att göra aktiva saker med sina barn, oavsett hur svåra funktionshinder de har, säger Mikael.

I årets Stockholm Marathon får de sällskap av 14 medlöpare.

Läs hela historien om Hugo och Mikael här

Vill du stödja Mikael och Hugos projekt för barn med funktionshinder? Lär mer på www.teamnordmark.com
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nitton med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-06-02 08:38   Ronald Wennersten

Jag är inte imponerad av de människor som media ofta skriver upp som märkvärdiga. Det här imponerar på mig! Underbara människor!

 


Följ oss

Loppkalendern

21 okt
Södertälje
21 okt
Växjö
22 okt
Skövde
29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.