3D-scanning ger framtidens löparsko | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Prylar / Skor

3D-scanning ger framtidens löparsko

1 dec 2017

Just nu pågår värdens största löparmässa i Austin, Texas. Här samlas nästan alla märken som satsar på löpsegmentet. Det hetaste: Skorna som skräddarsys helt till din fot med 3D-scanning.

Det är ett myller av mässutställare på The Running Event, kallat TRE, och alla vill visa upp sina nya produkter. Tom Kellheim, tidigare ägare av Löplabbet och med spetskompetens inom produkter för löpare, är på plats och ger oss en inblick i vad som är hetast just. Utställarmässan kompletteras av olika seminarier med forskare, löpare och andra som verkar inom löpsegmentet. Det som det pratas mest om är sultillverkaren Superfeet’s nya satsning tillsammans med skoföretaget Brooks och deras projekt med att skapa individanpassade löparskor.

Löparen får 3D-scanna foten i en liten låda i butiken och utifrån fötternas exakta form skapas både läst (ovandel) och innersula. Att få en formgjuten innersula är ingen nyhet, det har många butiker med seriös löpningsinriktning kunnat erbjuda tidigare. Nyheten här är att även lästen skapas utifrån fotens form. Här öppnas stora möjligheter för löpare som hittills haft problem med att höger respektive vänster fot inte haft samma form. Med den nya tekniken kan man få anpassade skor för respektive fot. Har man en fot som är längre eller bredare än den andra får man anpassade skor utifrån skillnaden.I uppstarten på projektet kommer denna service finnas på en skomodell (Brooks Levitate) men i framtiden finns det planer på att utöka löparnas val till fler modeller. Andra skomärken har aviserat att de har liknande tankar som Brooks. Genom att ha några utvalda produktstationer både i USA och Europa ska löparen som beställer skon få de individanpassade skorna redan tre till fem dagar efter utprovning. I framtiden pratas det även om att mellansulan kommer att kunna individanpassas utifrån stabilitetsbehov. Det finns många löpare som har en viss pronation på ena foten, men är helt neutrala på andra foten. I dagsläget finns det inte lösning i mellansulan för detta, utan man får förlita sig till individanpassningen i innersulan. I framtiden kan man med individuell produktion skapa ett par skor där ena skon är neutral men den andra har en support som foten kan få hjälp av. 3D-scanning innan produktion av skon kan vara framtiden för löparna.

Kommentarer


2018-02-10 16:55   Vesa Koskela

Vilken skandal att man inte vet mer om fötter när det ska vara proffs som gör skor. En formgjuten sula stör fotens funktion och motverkar Plantar Fascians drag i stortån. Om det trycker upp i fotvalvet dras stortån nedåt och man kan inte gå över den!! Visas på pronatos.com

 


Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken