2:00:25: Otrolig insats av Kipchoge i Breaking2 | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

2:00:25: Otrolig insats av Kipchoge i Breaking2

6 maj 2017

Klockan 05:45 på morgonen gick starten för Breaking2. Försöket att springa maratonsträckan under magiska 2 timmar. Nästan ingen hade nog trott på hur nära det verkligen blev. Det var Eliud Kipchoge mot klockan. De andra Breaking2 löparna var mänskligare och klarade inte hålla den grymma farten, men OS mästaren bara flöt på.

En bil med laserstrålar höll den helt jämna farten för att ta sig under 2 timmars-gränsen. Bilen tog inte bort luftmotståndet, men gjorde att de manliga farthållare som avlöste varandra var 5:e km kunde hålla den perfekta farten. Många namnkunniga löpare fanns bland "hararna", för det är inte vem som helst som kan gå in och springa 5 km på runt 14.10.

5 km passerades på 14.14, några sekunder långsammare än schemat. Men sen rullade det på bra. Men att farten var grym fick de två andra Breaking2 löparna Lelisa Desisa och Zersenay Tadese uppleva. Dom fick släppa, och efter halvvägspasseringen handlade det bara om Kipchoge och mot klockan. 3 mils passeringen låg exakt på schemat men sen var han ute på okänd mark. I så hög fart efter så många avverkade km hade ingen människa tidigare sprungit.
Löpningen var avslappnad och han flöt bakom farthållarna som bildade en fin klunga. Energin fylldes på från små flaskor som langades av cyklister för att inte tappa fart.

Strax efter 35 km syntes det att avståndet till fartbilen började öka, och Kipchoge började tappa några sekunder per kilometer. Men det var inget stort tapp. Farthållarna anpassade slutfasen till Kipchoge istället för till bilen, men in på upploppet fick han springa på helt själv. Kipchoge bröt inte bara målsnöret efter 42,2 km utan flera mänskliga barriärer när gick i mål på 2:00:25. En helt otrolig tid. 2.51 minuter per kilometer!! 2,5 minuter snabbare än gällande världsrekord.

Rekordet kommer inte godkännas som världsrekord, eftersom loppet hade mänskliga farthållare som avlöste varandra, en fartbil och langning av energi/vätska från cykel. Men med loppet visade verkligen Kipchoge främst, med hjälp av Nike som stod bakom projektet breaking2, att med rätt förutsättningar kommer någon framöver bryta barriären även i ett riktigt lopp.
- För om man såg loppet, måste man ändå säga att Kipchoge gjorde loppet själv och sprang själv hela vägen i den otroliga farten. Det som faktiskt dessutom saknades nu var energin som publiken kan ge, då loppet till stora delar genomfördes utan publik. Kommentator Paula Radcliffe, berättade hur mycket just publikstödet stödet gjorde när hon sprang på sitt otroliga världsrekord på 2.15 i London Marathon.

En historisk dag, som visade framtiden på maraton för eliten!


(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-05-11 11:10   Patrik Blidefalk

Nu är vi nära...
Ska bli intressant att se vad som händer när förste löpare går under 2. Kommer det att bli som när drömgränsen Sub4 klarades att andra löpare kommer att göra det inom en snar framtid när man mentalt vet att det är möjligt.
Den som lever får se :-)

 

2017-05-06 18:07   COACH J.S "The Magic Wizard" :)

Att få dom här förutsättningarna i ett vanligt reguljärt lopp existerar inte ! En exakt farthållande bil så nära framför att den tog lite ev. vind......en ytterligare sköld av 5 löpande farthållare som hoppar ut och in i loppet växelvis och under hela loppet......en formel 1 bana (Monza) helt utan höjdskillnad ........startdag speciellt checkad genom väderlekskontroll innan för perfekta förhållanden....."vindmotståndskilar" monterade på underbenen.....cyklar som langar dryck.....just name it! Ett enda stort spektakel som i huvudsak gick ut på att sälja Nike-skor och andra prylar....... :)

 

2017-05-06 16:26   Johan H

Kunde inte låta bli att titta på rekordförsöket, Kipchoge är en helt makalös löpare som säkerligen kommer att pressa sig under 2 timmar vid ett annat tillfälle. Men tycker dock att Nike har slarvat lite med uppläget, för det första så borde de av flera skäl satsa på en negativ split, i stort sett alla rekord på långa distanser kommer till på det sättet. Och precis som Paula Radcliffe påpekade, så borde man mönstrat en större publik, det stödet hade säkert gjort en hel del när Kipchoge började mattas. Och till sist, fler bra löpare som kunde trigga varandra. Kenenisa Bekele är given startlinjen, kanske världens bästa långdistanslöpare genom tiderna, är i mina ögon tillsammans med Kipchoge de två i dagsläget som kan springa under 2 timmar. Och varför inte krydda loppet med Mo Farah - han är dock inte bra nog för att hänga med de andra två, men är duktig på att få stor publicitet, och det hade inte varit fel. Och givetvis ska man försöka få med Wilson Kipsang och nuvarande rekordinnehavare Dennis Kimetto, som är två väldigt habila löpare. Förutom att inbördes konkurrens triggar löparna till stordåd, så är det så pass svårt att hitta den optimala dagsformen, att man måste ha fler topplöpare som kan hänga med så länge som möjligt för att pressa varandra. Visst hararna är med, men mentalt vet man att de inte tävlar med en, så det fattas ytterligare en detalj för att trigga fram ett nytt rekord. Och till sist en rejäl prissumma till den som först kommer under 2 timmar, gärna över en miljon €. De här killarna är ju dessutom så sympatiska att de oftast låter familj, vänner, byn etc ta del av pengarna de springer in, så det är välförtjänt med en hyfsad slant.
Och Nike behöver ni fler tips på vad som kan göra bättre, så hör bara av er. ;-)

 


Följ oss

Loppkalendern

29 okt
Frankfurt
29 okt
Frankfurt
04 nov
Ydre
31 dec
Göteborg
31 dec
Kalmar
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!


Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.