Fettdriven kreativitet - Jojje Borssén | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Jojje Borssén


Här skrivs det om triathlon i allmänhet och livet i synnerhet. Jobbar som marknadschef på Runner's World och Bicycling.

Hösten körde jag Ironman på Hawaii efter att ägnat sju år av mitt liv att kvala dit. Personbästa på Ironman är 9.09 i Challenge Copenhagen.

Senast på Twitter:

Bilder från Instagram

Mest lästa


Fettdriven kreativitet

1 jun 2010
av: Jojje BorssénSedan jag plockat bort kolhydrater ur mitt liv har jag fått färre val att välja mellan till frukost, lunch, snacks, mellanmål, middag. Det är riktigt bra. Jag får mer tid över till annat. Allt blir väldigt enkelt och det gillar jag.

Igår noterade jag en bra tusing (min bästa någonsin) i ett lättare lunchjoggpass - 3.04 på Kristinebergs Ip. Idag körde jag fartlek på puls som också kändes jävligt bra. Springer på tom mage innan lunch. Perfekt. Mantrat är - I'm a fat burning mean lean machine!

Sista dagarna på Therese och min semester hade Therese inga böcker kvar att läsa. Det fick av en händelse bli Annika Dahlqvist bok - Din viktigaste utmaning. Hon slukade den och vips (!) försvann potatis, pommes och alla andra former att kolhydrater från hennes tallrik också. Det är alltid lättare när man är två att hålla stilen!

Igår handlade vi kallpressad kokosfett, olivolja och givetvis massor av annat gött som ikväll ska njutas med vispgrädde och annat gott. Detta blir inte bara min grej - det blir vår grej och då är det mycket enklare att leva tillsammans. 

Detta är ett mission och det är en lång väg till att bli helt fettdriven men jag kan ärligt talat säga att jag aldrig mått bättre i kroppen. Och jag gillar att missionera om det i och med att fördelarna är så konkreta!

Det intressanta blir inom någon vecka då jag börjar gå på långpassen igen. Att då vara helt fettdriven ska bli ett sant nöje. Nu har jag haft smekmånad för invänjning av kroppen och kört hårdare kvalité med bra resultat. Nu gäller det att kunna gå långt och länge på fett och leva normalt efter passen. Just like Grok.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-06-11 14:36   Christian

LCHF är på rätt väg anser jag, men det går inte att generelisera kost på det viset. Vi behöver alla protein, kolhydrater och fett....problemet idag är att alla vräker i sig processade kolhydrater, varför? FÖr det är enklast att få tag på och SOK, uppladdning osv har sagt att det är så vi ska äta.

Precis som några skriver, kolla hur vi åt för lääänge sedan, utgå i från din metaboliska typ! En nordbo ska äta mellan 60-80% fett/protein 20-40%kolhydrater, allt av bra kvalité (läs:ekologiskt, ej processat). Om du ska äta 60, 70 el 80% får man testa sig fram vad man mår bäst av. Har man usprung från t.ex. afrika då ska man äta en annan mix (mer kolhydrater) osv..

Va inte så rädda att ni ska ta slut om ni äter lite mindre kolhydrater och se det inte som en diet (dieter funkar sällan eller aldrig). Problemet med de flesta skeptiker är att de testar i nån vecka eller månad och tar bort alla kolhydrater..givetvis får man problem då. Gör små förändringar och chocka inte kroppen.

Kika på denna blogg (inte min) om ni vill veta hur det funkar...

http://jdettner.blogspot.com

 

2010-06-09 22:19   dannelito

Ok.

Jag har inte rekomenderat något mer än att jag skriver att jag tycker att det funkar bra för mig. Kan ju oxo skriva "ge er inte in på det här, vill inte rekomendera detta till någon men jag låter mig själv göra det."

så är det bra.

Tack.

 

2010-06-09 17:18   Olle

@dannelito "bara för man väljer bort pasta, potatis ris och bröd osv så är de direkt negativa svar.. "
Nej. Det behöver det inte alls vara, det jag reagerar negativt på är hur ni försöker "upplysa" de som inte har gjort det. Låt det stanna vid att ni själva kör lchf och nöj er med det. Det har inte jag något emot.
Man får akta sig för att rekommendera extrema koster(om det inte finns tillräckliga vetenskapliga belägg för det) osv till folk som inte har ett kritiskt öga. Lite ansvar får man allt ta.

 

2010-06-09 12:33   Max

Minns att vi fick besök av Colting på triathlongymnasiet när jag gick där. Så vitt jag vet så sprang han snabbare då (?) men inte åt han bara kött, fett och grönsaker. Minns att han plockade upp ett gäng Weetabix ur sin väska och hyllade dem. Sedan är jag inte den första att påpeka att han är sponsrad av Redbull. Socker?

Hihi

 

2010-06-08 23:57   dannelito

Detta eviga tjatande.

bara för man väljer bort pasta, potatis ris och bröd osv så är de direkt negativa svar.. hmm tycker alla får göra som man vill och jag tycker dettta funkar skitbra på mig. sen har jag oxo hört att de skall tydligen vara jättebra med lchf mot diabetes.

http://www.kostdoktorn.se/

 

2010-06-08 14:05   Sandra

JAUS: Gräsbeteskött är den bästa (ur miljösynpunkt) köttkällan, men för att jämföra kött med kolhydratskällor så anser jag att det är viktigt att inte jämföra det bästa ur en kategori med det värsta ur en annan. Jämför gräsbeteskött med exempelvis rotfrukter (både köttet och rotfrukterna eko och närproducerat). Jag håller med dig till fullo om bananer, men man kan väl inte förutsätta att alla som äter en hel del kolhydrater äter pasta, ris och bananer?

 

2010-06-08 09:10   hellstream

Oavsett om man presterar bäst på det ena eller andra så visar ju den moderna forskningen att kolhydraterna från vitt mjöl ger en stor glykemisk belastning som i sin tur ger en förhöjd risk för cancer. Alldeles bortsett från att man inte mår bra av ständiga svängningar i insulinnivåerna, ökar fettinlagringen och i längden skadar kärlen med kolhydrater och socker.

Men både Björn Ferry och Jonas Colting uppvisar goda resultat på lågkolhydratkost.

 

2010-06-07 23:44   Anders

Jag säger som doktor Annika. Det är etablissemanget (spannmålsindustrin) som betalar dem som lägger upp läroplanen, så inte undra på att LCHF ses som något felaktigt.

 

2010-06-07 22:24   Fredrik Ericsson

Jag testade LCHF senast det var på tapeten, d.v.s. ca 10 år sedan (såna här trender verkar dyka upp med ungefär det intervallet, kommer ihåg en kusin till mig som höll på med samma jox i början av 90-talet). Efter en ganska kass säsong (jag har själv varit cyklist) drog jag slutsatsen att detta inte verkar funka för mig. Efter att sen ha läst näringsfysiologi på högskolan så vet jag lite mer om mekanismerna till varför det heller inte borde funka för väldigt hårt tränande människor.

Däremot tror jag inte man behöver må särskilt dåligt av denna typ av diet. Människan är en av få varelser som fungerar helt okej under väldigt varierande kostförhållanden (läs Sibirien, Himalaya, Gobiöknen, Söderhavet, Amazonas, Grönland som alla bjudit på helt olika tillgångar på föda). Kroppen funkar alltså helt ok i de flesta lägen med väldigt olika typer av födointag.

Men ska man träna hårt (d.v.s. länge och/eller högintensivt), vilket ju faktiskt är en förutsättning för att bli bra inom de flesta idrotter, krävs en jäkla massa kolhydrater. Dessutom är jag också inne på miljöspåret och kolhydrater är generellt sett mer miljövänliga än protein och fett.

Om nu en fettrik och kolhydratsfattig diet var nyckeln till framgång inom uthållighetsidrotter skulle Grönland vara en stormakt inom alla uthållighetsgrenar... men det är de inte riktigt ;-)

 

2010-06-07 19:08   Emil

@Erik

Uppenbarligen så placerade du dig själv i den ena kategorin. Inlägget var riktat som ett svar till Er men också som en kommentar till det som jag läser i många forum. Givetvis är jag intresserad av om ni har provat och i så fall era upplevelser av detta.

Sen kanske jag var otydlig, i alla fall i dina ögon. Jag har som sagt grundat mitt val på att söka en enligt mig och vissa forskares/böckers resonemang kring en artriktig kost. Mycket kött och fett, lite kolhydrater.

Tycker det är tråkigt att du väljer att lägga nivån lågt genom att "ändå inte ta dig på allvar" kommentaren. Men jag välkomnar dina egna tankar kring detta ämne, men det vore mer intressant med dina tankar och inte bara ditt ifrågasättande av andras tankar.

Vad gäller källor så rekommenderar jag http://michelblomgren.blogspot.com/ Han är rätt extrem i sina val, men han har många länkar till forskning i sina inlägg.

 

2010-06-07 18:57   Erik

@Emil:

Du vet alltså ifall jag testat kosten eller inte? Hur vet du det?

Förresten, svara inte, om du baserat ditt val av kost på "Istället för..." så kan jag ändå inte ta dig på allvar.

 

2010-06-07 18:23   Emil

@Ylva och Erik

Har ni funderat på att testa kosten och skapa er en EGEN uppfattning?

Jag har inte läst mycket forskning kring LCHF/jägarkost men bygger mitt val på det jag har läst, därav boken "Istället för doping" som var mycket informativ. Jag gillar resonemangen där man ser det ur ett evolutionärt perspektiv. Då framstår människokroppen som anpassad till en fetrik i huvudsak animalisk kost. Artriktig kost är min devis!

Men låt oss glömma forskning lite. Vi som har upplevt positiva fördelar av att gå över från "vanlig kost" till LCHF hör man och ser lite varstans. Inte så många som har provat och inte känner sig nöjda som hörs eller syns, vad kan det bero på?

Många är det däremot som inte provat LCHF eller varianter av detta som gillar att göra sig hörda. Förmodligen för att de vill upplysa och rädda oss som gått över till LCHF. För det kan väl inte grunda sig i en osäkerhet över sitt eget val, anfall är ju ändå bästa försvar...

 

2010-06-07 10:33   Sanna

Stenåldersmänniskorna blev faktiskt rätt gamla bara de klarade sig förbi de kritiska småbarnsåren. medelåldern var låg på grund av att man levde lite mer riskabelt på den tiden, ingen som satt på kontor då inte. Dessutom fanns det ingen mödravård eller antibiotika.

 

2010-06-07 10:11   Ylva

Man har funnit att människan åt spannmål redan under äldre stenåldern:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3330174

För övrigt blev väl de inte särskilt gamla på den tiden, människorna, så det är kanske väl drastiskt att utropa dem till "betydligt hälsosammare" än vi är idag?

 

2010-06-07 09:53   Morten Norrman

Pulsen blir høyere på LCHF, fordi hjertet er en "sucker" etter ketoner. Ketoner gir hjertet ca 28 % mer energi, og derfor kan hjertet slå flere slag i minuttet, uten at belastningen på det blir større,og kroppen får derfor mer oxygen raskere.
Jeg har spist LCHF (strikt) siden augusti ifjol, og min maxpuls har øket fra 192 til 230. Noe som egentlig ikke skal skje for en mann på 40 år :)

 

2010-06-06 23:07   Erik

JAUS:

"Fett har alltid stått för huvuddelen av energiintaget för människan ända tills för endast ca 10 000 då hon blev jordbrukare."

Källa?

"Stenåldersmänniskorna var betydligt hälsosammare än vi är idag, och dessutom magnifika jägare. De sprang bokstavligen ihjäl sina byten på den Afrikanska savannen (persistance hunting)"

Källa?

 

2010-06-06 19:14   JAUS

Olle: Gräsbeteskött är mycket mer miljövänligt än både pasta och ris. Kokos är ingen miljöbov heller (däremot palmolja som finns i lättmargariner, men de är skräp ur näringssynpunkt ändå). Avokado är en frukt och har väl samma miljöbelastning som bananer, men betydligt hälsosammare.

Fördelen är ett hälsosammare och även miljövänligare liv.

Mikael: Fett har alltid stått för huvuddelen av energiintaget för människan ända tills för endast ca 10 000 då hon blev jordbrukare. Stenåldersmänniskorna var betydligt hälsosammare än vi är idag, och dessutom magnifika jägare. De sprang bokstavligen ihjäl sina byten på den Afrikanska savannen (persistance hunting) och det finns fortfarande ett fåtal kvar som uppehåller den uråldriga traditionen. Se youtube-länken nedan:

http://www.youtube.com/watch?v=9wI-9RJi0Qo

 

2010-06-03 11:01   Ylva

@Olle: Tack för en sund inställning i en ofta alltför snedvriden debatt! Glad att höra att det finns fler kritiska själar där ute. Som Stefan Sauk körde med i nån TV-underhållning för en massa år sen: "Jag är skeptisk!"

Kan inte fatta varför man måste vara så kategorisk. Vi är alla olika. Fett kanske passar vissa, men inte alla. Varför ska nån ha en mission att frälsa världen och göra alla likriktade? Fixar vi inte att människor kan få tycka, tänka och välja sin egen väg?

Din argumentation om miljön glöms allt för ofta bort i dessa sammanhang. För att inte tala om brister i den industriella djurhållningen...

 

2010-06-03 09:41   Christian Örum

Hej Jojje!

Hur är din puls nu? Jag körde ganska strikt i ca 10 veckor men min puls va som galen, 10 slag högre vilopuls och 10-15 slag högre vid all löpning, sen var jag yr i knoppen ganska ofta.

Skall tillägga att mådde jävligt bra i magen och så av kosten, nu går jag på en egen LCHF diet, käkat Quinoa, frukt, mejjeri, nötter och alla slags rotfrukter och grönsaker.

Kanske min kropp behöver lång tid att ställa om vad vet jag.

 

2010-06-03 09:41   Christian Örum

Hej Jojje!

Hur är din puls nu? Jag körde ganska strikt i ca 10 veckor men min puls va som galen, 10 slag högre vilopuls och 10-15 slag högre vid all löpning, sen var jag yr i knoppen ganska ofta.

Skall tillägga att mådde jävligt bra i magen och så av kosten, nu går jag på en egen LCHF diet, käkat Quinoa, frukt, mejjeri, nötter och alla slags rotfrukter och grönsaker.

Kanske min kropp behöver lång tid att ställa om vad vet jag.

 

2010-06-01 21:39   Emil

Bra argument. Men jag menar nog ändå att egen erfarenhet går en lång väg, att förmedla (inte uppmana någon) ens egna erfarenheter på ett bra, självkritiskt sätt är helt funkis enligt mig.

Sen låter jag andra bilda sin egen uppfattning om det och om de vill prova det eller inte.

Barfotalöparen Emil :)

 

2010-06-01 21:11   Olle

Håller helt med dig om att debattering ska ske på ett nyanserat sätt. Jag tycker att man ska ha en öppen och ödmjuk inställning till allt och inte avfärda något bara för sakens skull. Men man måste vara kritisk.

Jag ser inte att kostdoktorn är en pålitlig källa i ämnet kost. Han förespråkar fett på ett sätt som jag tycker är lite onödigt, då det inte finns några säkra sanningar, och verkligen inga enkla sanningar.

"Detta är min erfarenhet".
Egna erfarenheter är bland det mest opålitliga att ha som argument. Om inte jag varit en kritiskt tänkande individ skulle jag säkert köpt rakt av att man blir bättre i magen med väldigt lite kolhydrater. Vissa blir det säkert, men kanske inte alla.

Tycker inte att man ska rekommendera folk att göra saker som inte stöds i omfattande forskning(inte säkert att det är sanning heller, men mycket mer trovärdigt). Det är som om jag skulle uppmana folk att springa barfota. Även det ett omdebatterat område. Funkar det för mig, så behöver det inte nödvändigtvis funka för dig.
Det är onödigt att uppmana folk att ta efter en själv. Många är lättpåverkade, och det är något man måste tänka på. Yttrandefrihet kommer med ett visst ansvar.

 

2010-06-01 20:08   Emil

@Olle. Vad gäller miljöpåverkan så känner jag mig inte tillräckligt inläst för att ge ett fullödigt svar. Däremot så är min tanke att ställer man jordbruks- och fruktindustrin mot köttindustrin så blir det nog inga positiva siffror på någon ände. Närproducerat så långt som möjligt är nog det bästa enligt mitt synsätt. Men sen ser nog de fattiga länderna helst att vi köper deras mat så att de får betalt för sina resurser. Sen att de stora industrierna utarmar vissa fattiga länder är enligt mig helt fel. Det pekar enligt mig på strukturfel, inte som du menar, alltså fel kostval.

 

2010-06-01 20:01   Emil

@Olle. Klart att man ska debattera om detta ämne, som alla andra, det berikar. Men det blir alltid mer givande och inte minst roligare om man gör det på ett nyanserat sätt.

Jag har pendlat mellan noll-låga nivåer kolhydrater nu i 4 månader samtidigt som jag har tränat som vanligt. I början var det tungt, men kroppen ställer om sig till fettförbränning efter ett tag. Positiva erfarenheter för mig: Jämn energinivå under träning (topparna och dalarna har jämnat ut sig avsevärt) och i vardagen, (blir inte en lipsill och tom på energi efter 2h utan mat). Största plusset är att min mage mår mycket bättre, inga uppblåst mage och inget konstant fisande. Detta är min erfarenhet.

Jag rekommenderar dig Olle att kolla in marksdailyapple.com och kostdoktorn.se. Läs runt lite där och se om det är något som du finner intressant. Annars kör på som du brukar, om det funkar så är det ju helt ok, för dig.

 

2010-06-01 19:23   Olle

-Dannelito skrev:
"Gillart! Kör själv denna stil och tycker det går jättebra. Gjorde mitt första Göteborgsvarv i år och det gick på 1.55."

Drack du bara vatten under loppet?
Jag sprang också mitt första varv, men på en blandad kost, med en balans av fett kolhydrater och protein. Siktade på att bara ta mig runt, kanske på 2.10, men kom också i mål på 1.55. Finns inga bevis på att det är en kolhydratfattig kost som gör ett bra resultat, då forskningen idag är ytterst osäker.

-Emil skrev:
"Kan inte annat än hålla med om alla de fördelar som finns med denna "livsstil". Nu hoppas jag att många läser din blogg och blir sugna på att testa själva."

Tycker att det är ytterst oansvarigt ur ett miljöperspektiv att trycka i sig kokosfett, avocado, oxfile, som fraktas över halva jorden(även svensk oxfile är en miljöbov), och dessutom göra det ofta. Tänk om alla skulle göra det. Tänk på de som svälter istället och var inte så egoistiska. Kan alla verkligen följa denna livsstil, eller är det bara förunnat de rika i västvärlden?
Kan du nämna de fördelar som finns med denna livsstil, för jag ser då inga?

Jag hoppas inte att någon tar efter Jojjes exempel, det visar bara hur lättmanipulerade människor är. Bara för att en kille på en blogg skriver att det är bra, så är det det, eller?
Get over yourself!

 

2010-06-01 17:00   Mikael Soto

Som allt annat, funkar ett tag... Men vad händer med allt annat i kroppen när den dränks i fett? Åderförkalkning & kärlkramp, någon?

Kroppen mår säkert bra av att ruskas om lite nu & då. Men att den behöver alla byggstenar i längden är nog ingen överdrift. Dessutom behöver som bekant kroppen en viss mängd kolhydrater för att kunna förbränna fettet & utvinna energi.

 

2010-06-01 16:50   Dannelito

Gillart! Kör själv denna stil och tycker det går jättebra. Gjorde mitt första Göteborgsvarv i år och det gick på 1.55.

 

2010-06-01 16:49   Heike Emmrich

Jag blev också inspirerad av att läsa Annikas bok efter att läst din förra artikel ....kommer snart på posten ! är lite tveksam till all fett., men jag ska ge boken o tänket en chans !

 

2010-06-01 16:46   Björn

Vad käkar du på långpassen för att fylla på?

 

2010-06-01 16:37   Emil

Kan inte annat än hålla med om alla de fördelar som finns med denna "livsstil". Nu hoppas jag att många läser din blogg och blir sugna på att testa själva.

 Följ oss

Loppkalendern

29 apr
Hamburg
02 maj
Malmö
03 maj
Helsingborg
05 maj
Göteborg
05 maj
Stockholm
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken