Ett gäng med slackers? - Sofie springer | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sofie Kulp-Tåg


Mest lästa


Ett gäng med slackers?

15 nov 2010
av: Sofie Kulp-Tåg

Jag vet inte om det är bara jag, eller om det är så att det blivit en betydligt ”lugnare” stämning i löparbloggvärlden; RW-bloggarna inte speciellt representativa här, utan jag tänker mer på alla ”egna” bloggare, som jag ju själv främst identifierar mig med. Jag tycker att det är rätt skönt, för det kändes lite aggressivt ett tag. En slags jakt på vem som tränade tuffast, vem som gjorde distansrekord, vem som kunde dra ihop flest bloggare/ läsare till gemensamt pass, vem som kom på de bästa inläggen och vem som kunde dra till sig flest prylar att kränga på läsarna.

När det uppstår en sådan typ av jämförelse, tenderar jag att bli väldigt avtrubbad samtidigt som jag beundrar de som har drivet. Jag tog kostnaden för att lägga mig lågt när jag tyckte att det blev för mycket förra vintern med resultatet att jag antagligen lockat färre läsare, gjort mindre galenskapspass och knappt lockat till mig några prylar.

För att lägga fram det viktigaste: hysterin kring träningen som jag tycker känns betydligt lugnare bland löparbloggarna idag jämfört med ett år sedan, som jag upplever det. Vid samma tid förra året var det många som lade fram mål för nästa säsong, många mål för maraton och tider på den distansen, ultra-satsningar osv. Idag tycker jag mig se ganska lite av sådana uttalade mål. Själv vet jag bara att jag tänkte springa Stockholm maraton om jag är hel, och att jag ska lägga in något halv-marathon, men där slutar alla tankar kring tävlingar och prestationer. Tider och träningsupplägg känns totalt avlägset. Inte heller många som stressar över långpass på helgerna - så tillvida det inte bara är jag.

Har vi måntro blivit ett gäng slackers? Eller ligger vi bara lite lågt ett tag? Eller är denna lite mer relaxade stämningen det nya svarta?

Må så vara att jag blivit en slacker, men söndagen fick en guldkant i form av löpning. Nu ska jag ut och sätta guldkant på Chicago.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här


Kommentarer


2010-11-18 10:49   http://pulstagning.se

Jag har faktiskt tänkt samma tanke. Själv har jag stora problem med motivationen för tillfället. Man känner inte för något i november månad. Det är inte kul att vara nordbo när mörkret och kylan kommer krypande. Just nu längtar jag till den 21 december då det äntligen går mot ljusare tider igen. Fram tills dess blir det förmodligen bara löpband för min del.

/John

 

2010-11-18 08:51   anneliten

Lugnare? Jag vet inte det jag. Läser om mängder med folk som sprungit ultraintervaller. Jag är givetvis imponerad, men undrar samtidigt hur många som hade "offentligheten" som drivkraft.

 

2010-11-17 21:08   Jonna Bodin Hansen

Nu har jag läst ikapp mig på dina alltid kloka, fundersamma inlägg!

Om det är som du tror, så är jag den första att bejubla det... det är ju så jäkla drygt och destruktivt om man ska tävla och visa upp än det ena än det andra värre. Ibland är det inspirerande, men ibland inte,

KRAM!

 

2010-11-17 17:38   Ulrika/ullisanteckningar.blogspot.com

Med den definitionen av slacker så kan jag bara konstatera att jag nog alltid har varit det! Visst har det vissa perioder blivit mer löpning (och övrig träning) än andra perioder men inte alls mycket i jämförelse med andra icke-slackers som sätter distans-/mängdrekord. Har kommit att känna mig själv så bra vid det här laget att jag vet att detta beror på att jag inte alls gillar att gå ut med mål för att inte ha pressen och också riskera att misslykas. Visst gillar jag utmaningar men de håller sig oftast relativt "safe" med en hög chans att lyckas ;)

Stannar nog kvar i slackers-träsket även i framtiden i vetskapen om att jag inte mår bäst av jakten på nya häftiga utmaningar utan att jag mår som bäst när jag får löpa och träna för att jag älskar det. Det är också ett av skälen till att jag ofta tittar in på din blogg, det går alltid att hitta lite löpglädje i textform!

 

2010-11-17 09:47   Carina http://carinatranar.blogspot.com

Slackers, jag kanske, fast just igår så la jag upp sammanfattning på min träning fem veckor bakåt... inte så mycket slackers där... Talar ju lite mot det här.
Men kanske att det är så att klimatet är lugnare. Kan inte jämföra riktigt då jag inte läste så mycket bloggar för ett år sedan.

 

2010-11-16 21:38   Andrej Åhsberg

Vi har blivit "gamlare"!

 

2010-11-16 16:24   Lisa http://lisakarinmatilda.blogg.se

Intressant inlägg! (Trevlig blogg i övrigt också.) Jag håller med om att det känns som det är något lugnare på flera bloggar nu. Bra, enligt min åsikt. Dessutom är det skönt att "slippa" alla utlottningar av prylar och jämförelser om vem som springer längst och snabbast.

 

2010-11-16 13:44   Mia http://www.menmia.se

Jag älskar lugnet. För mig kommer lugnet att vara fram till jul. Träna? Javisst, men knappt så att det känns :) Ingen bloggare har i och för sig lyckats med bedriften stressa mig med löpta kilometer och utmaningshets än. Magkänslan får fortsätta styra. Även under viloperioden.

 

2010-11-16 13:44   jesperscheutz.blogspot.com

Ingen aning då jag är fullständigt noob i bloggvärlden men kanske det =)

Jag är nöjd med att nå mitt mål i år och tar mina små kliv mot maraton debut 2012. För detta skriver jag om det på min blogg och gör jag det inte blr jag en slacker, för har jag lovat att träna så måste jag =). Kan jag på detta sätt inspirera någon till transpiration i sin egen takt så är jag glad.

Lyckas jag inte med det så har jag i alla fall tränat på att hålla min dyslexi stången och mår så sjukt bra av alla träning!

Peace Love och Löparskor!

 

2010-11-16 13:18   farsan

Va!?

Jag har ju satt mina mål högre än någonsin inför 2011. Grundträningen kördes igång redan för 4 veckor sen. 4 nya löparskor är redan inköpta för kommande säsong. Alla anmälningar är gjorda. Därtill är jag redan nu nere på min matchvikt.

Menar du att jag helt plötsligt är "ute" nu!?

 

2010-11-16 12:33   (anonym)

Roligt att du skriver om detta. Jag har länge irriteras av detta fenomen som lätt blir väl högstadie-aktigt med sina jämförelser om vem som är värst/bäst!... Jag som jonglerar med att fixa träning, barn och resten av livet skulle önska fler inlägg om allt det där som vi nog alla känner ibland, trötthet, prioriteringsfrågor och kanske att alla dagar med löp-dojjorna inte måste vara "underbara" eller "magiska". Det är liksom ok att vara löpare och älska löpningen ändå! Jaja, hur som helst, skönt att du vågar ta i denna fråga. Nu kanske fler också vågar...

 

2010-11-16 11:58   Janne Westberg

Visst är vi "bloggjoggare" ute.... och springer förhoppningsvis!
Det är ju ganska skönt med lite lugnare tempo ibland... Även om jag hoppas att det inte blir för mycket relax. Vill ju vara "klar" för Stockholm Marathon 2011 så gott det nu går. Men självklart är det största målet att kunna fortsätta träna och att må bra av det!
Hade själv några bakslag förra året som fick tävlingsnerven att slappna av lite iaf. Chicago uppskattade nog besöket! :)
http://loparjanne.se

 

2010-11-16 08:20   Maarit Kaskela

Håller absolut med, det är ett lugnare tempo och lugnare mål nu. Känner igen mig själv också i det, det handlar inte längre om att få ihop trettontusen kilometrar utan att hitta rätt, må bra, utvecklas. Jag gillar slackersstilen.... ;-)

 

2010-11-16 08:17   Andréa - lopningolivet.blogspot.com

Jag tycker iofs att det fortfarande är rätt hetsigt på sina håll men det är nog för att jag själv knappt tränar (eller jo det gör jag ju jäfört med "vanligt folk", men det går liksom inte att jämföra med mängen bland bloggare) :) Dock är det en intressant grej du tagit upp och jag är glad att du vågar göra det!

Jag läser hellre ärliga texter än inlägg på inlägg om produkter folk fått och jag blir bara trött av hetsen om flest sprungna kilomterar och "svårast" mål och utmaningar. Sådana bloggar tilltalar mig inte. Visst är det härligt med människor med mål och tuffa utmaningar framför sig - det är jätteinspirerande - men det får finnas lite realism i det hela. Det är bland annat därför jag gillar dig och din blogg så mycket! Jag skulle antagligen aldrig orka snorkka så mycket som du gör, men du inspirerar mig till att kanske orka lite någon gång i framtiden :)

Lite lustigt att mitt inlägg om nästa säsongs mål kom upp just nu föresten, haha :)

 

2010-11-16 08:08   http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspo

Eller hemska tanke...så är det bloggande som är på väg att bli "ute"...det är nog en kombination. Lågsäsong för löpning gör lågsäsong för målinriktad träning och därmed också för bloggandet.

Jag tycker i och för sig att jag skriver inlägg med ungefär samma frekvens men några prylar har jag som jag flera gånger påpekat, aldrig lyckats locka till mig ändå :-)

 

2010-11-16 06:08   theresewahlgren.blogspot.com

Jag har inga svar, men jag gillar den här nya relaxade stämningen! Har också tänkt på det du skriver om ett tag, och jag är helnöjd. Det var så hetsigt ett tag. Jag tror inte att folk har slutat satsa, jag tror bara att vi har blivit mindre hysteriska med att hela tiden försöka överträffa oss själva (och kanske varandra) offentligt i våra bloggar.

 

2010-11-16 01:05   http://atatranakampa.shapemeup.se

Jag har också anat trenden och hoppas att den håller i sig. Det känns som ett betydligt sundare förhållningssätt till sin träning och prestationen kring att blogga. Det är inte den som har tränat flest träningspass som är bäst.

 

2010-11-15 22:55   www.traningsgladje.se

jag tror det går trender i allt. nu är detta beteende som du just analyserat det som är "inne". ;)

 

2010-11-15 21:51   karinnilsson.blogspot.com

Jo, det är nog lugnare nu. Jag håller med dig...det känns lite så i alla fall. Det kanske är för att det är november och folk faktiskt tar det lite lugnare. Jag tar det i alla fall mycket lugnare. Inga lång långpass på helgerna, inga hetsiga intervaller och ingen panik-snabbdistans. Bara springa lite som det passar, lugnt, även om det faktiskt sker efter ett program, fast ett program som bara är för mig :)

 


Följ oss

Loppkalendern

22 maj
Umeå
22 maj
Gävle
26 maj
Åseda
26 maj
Göteborg m. omnejd
28 maj
Borlänge
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken