Rubrik 8 - Sandra Eriksson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

Rubrik 8

31 jan 2017
av: Sandra Eriksson

Det har varit mycket motgångar senaste månaderna och nu har jag varit sjuk ett tag. Jag har konstigt nog inte känt mig speciellt stressad över det, men jag har blivit så fruktansvärt uttråkad. Igår sov jag bort halva dagen och efter att ha varit vaken 2,5h tänkte jag dö av tristess. Tröttheten och huvudvärken har gjort att jag inte har orkat göra något vettigt alls. Men tydligen började min hjärna tycka synd om mig för i natt fick jag underhållning som hette duga. Det här är mina drömmar från den här natten. De jag kommer ihåg. Har säkerligen glömt en del. 

Dröm 1) Olympiakomitténs läkare visade sig vara mamma till en finsk löpare. Hon hade många barn. Alla barnen pratade finska men en var mycket äldre och svensk. Alltså sverigesvensk. Det visade sig vara en av mina kompisar här i sverige. Jag fick inbjudan att hälsa på i deras sommarstuga en dag. Nedre våningen var gigantisk med många meter upp till taket och väldesignade fönster. Vid anslagstavlan träffade jag en finsk friidrottare som jag inte vet vad gjorde där eftersom friidrottstjejen som hörde till den familjen var utomlands. Sen kom en till friidrottstjej dit och jag konstaterade att min finska var usel. Övervåningen på huset var pytteliten. Två små sovrum med tre sängar i båda och ett litet kök. Vi spelade sällskapsspel på finska. det gick dåligt eftersom jag inte kunde finska. Efter spelandet klättrade de yngsta barnen upp för en trappa och mellan trappstegen fanns det hål där de hoppade ner med huvudet före rakt i min famn. Det visade sig att de kunde svenska också. Jag bad dem sluta för att jag ville läsa en bok en stund. Sen fick jag välja sovrum. Jag valde det jag sa att nog är lugnare och skrattade lite och kände mig taskig för att jag antydde att barnen var högljudda. Jag bodde i killrummet. Dan efter började jag planera mitt sommarprat och plötsligt kom min syster hem med tvärbanan från en lång resa och stod på perrongen och viftade med en servett, samtidigt som jag chattade med friidrottstjejen som inte varit hemma då jag hälsat på, men som jag ändå inte var vän med, och hon blev sur för att jag umgicks med hennes familj. Jag lugnade ner henne genom att berömma henne för hennes serietidningar som hon hade gjort själv med rörliga bilder. Och så vidare..

Dröm 2) Mina systrar skulle tävla på 800m. Jag satt vid starten/målet och chillade. Heidi hade bråttom någonstans efteråt så hon tänkte springa med jackan på för att spara tid. Jag sa att jag kan ta hennes jacka och till slut gick hon med på det, såvida jag lovade att sitta kvar. Hon gav mig sin regnjacka som hon måste ta av sig spikskorna (dedär gamla som såg ut att vara ut och in) för att få av sig jackan. Då gick starten. De tjuvstartade. Jag sa att hon skulle skynda sig till starten men hon svarade att det nog blir tjuvstart. Det blev tjuvstart igen. Tredje gången blev det dock riktigt start och Heidi stod där med spikskorna i handen. Hon bestämde sig för att springa ändå och satte iväg efter dom andra. Fortfarande med spikskorna i händerna. Det var ett lopp med både tjejer och killar men tjejerna dominerade. Zenitha startade i ett brutalt tempo och drog ifrån haren direkt. Vi var i Åbo men det såg ut som Tammerfors. På upploppsrakan sprang alla på gräset på innerplan och Zenitha fortsatte springa på gräset in i kurvan efter ett varv. Jag var skeptisk till att hon skulle bli godkänd för det loppet. Men alla andra gjorde likadant och genade till och med ännu mera. Zenitha sprang på 1.59 och vann. Jag var skeptisk till resultatet. Men jag hann till mitt tåg i alla fall. Vet inte vart jag skulle, men via Åbo åtminstone.

Dröm 3) Åkte på EM som tydligen var ute i en förort utanför Göteborg. Eller det var mest bara åkrar. Finland presterade dåligt på EM. De hade räknat att vi skulle ta 25 medaljer men vi hade bara fått ihop en. Och min lillebror var inte ens med i laget trots att han var räknad som medaljkandidat. Jag missade min start men märkte det först en timme efter finalen då jag skulle käka och ladda upp för försöken. Jag blev lite besviken men orkade inte bry mig så mycket. Ingen annan brydde sig heller. Delade hotellrum med en finsk hoppare. På bottenvåningen av hotellet fanns en stor matbutik, Citymarket, och vi handlade där innan vi skulle checka in på hotellet. Det fanns mest godis men jag hittade i alla fall äpplen och en massa olika sorters majskakor. Jag valde bland annat den med plommonmarmeladsmak. Och två till som jag inte minns. Den ena smakade i alla fall något med salt och var en mindre men dyrare förpackningen. I butiken såg jag också Märta Tikkanen, hon som skrev Män kan inte våldtas. Jag blev starstruck men sen kom min moddelärare från gymnasiet och sa att det tar en kvart att stå i kassakön men ena är snabbare så den skulle vi ta. Den högra. Den var lång men gick snabbt. Kassatanten hade två skålar med chokladsås vid kassan som hon doftade på och så doftade hon på alla äpplen man köpte och jämförde med chokladen för att se om de var ok. Hon sa att mina äpplen nästan var lite omogna men färdiga ändå. Hon kallade dem namnet på en svensk mångkampare. Och så fick jag smaka på chokladen. Den smakade kakao och vatten. 

Dröm 4) Fortfarande kvar i Göteborg var vi plötsligt på en takterrass som en finlandssvensk bloggare ägde. Min kusin hade också bott där. Terrassen hade en massa spelmaskiner och det fanns en massa plastmynt man kunde sätta i dem och spela hur mycket som helst. Där fanns också en hund som födde en människa ur sin hals. Och en liten robot som åkte runt och fejkhögg folk med ett svärd. Ingen visste vad vi skulle göra. Men våra föräldrar var nånstans och kollade på fyrverkerier. Det kan ha haft med EM att göra, men det var lite otydligt. 

Dröm 5) Alla EM-deltagare blir plötsligt förvandlade till Paradise Hotel-deltagare och får info att en i gruppen har cancer. Två tror direkt att det är de. De tror fel. En före detta deltagare hade tydligen fått cancer i ögonen. Han åkte hem. Vår lagledare sa att ingen får ha tuschpennor i sina ryggsäckar och ingen får bära armband eftersom det nästan alltid räknas som att sprida propaganda.

Dröm 6) Jag och systrar och vänner skulle gå och kolla på EM. Jag hade sån beslutsångest angående klädval att jag inte hann med dom andra. Jag ville använda alla mina Finlandkläder men det gick ju inte. Min ena Finlandmössa hade en finlandflagga och en flagga som var halva finsk och halva svensk. Tofsen på mössan var blågul. Jag ville inte använda den mössan. 

Dröm 7) Min syster och en kompis höll på med någon skattjakts/geochachingaktig sak. Under en längre tid hade de försökt hitta en skatt, men skatten fick bara hittas en viss dag. De hade fått en karta med ett kryss på. Krysset var i Kokkola. Jag hjälpte dem att förbereda sig. Vi visste att vi konkurrerade med ett annat lag. Det laget valde att dagen innan börja gå mot Kokkola, från Nykarleby, för att hinna dit i tid. Vårt lag bestämde sig för att hyra ett hostel för att komma billigt undan. Mitt lag dissade mig och åkte iväg själv. Jag satt med uppdragna knän hemma i min säng i Nykaabi, mitt på dan och var rädd för att jag var ensam. Plötsligt knackade det på dörren och jag fick panik (här vaknade jag av att jag hörde ljud från tvärbanebygget utanför men somnade om nästan direkt och återgick till samma dröm). Jag kollade busstidtabellen och åkte själv till Kokkola och hyrde husbil. Jag hade memorerat kartan och åkte iväg och hittade skatten. Det var en papperspåse med tre julstjärnor, såna man äter, som var gamla. Man skulle jämföra smakerna på dem. De smakade gammalt men ok. Sen fick jag veta att flera andra av mina kompisar gjort skattjakten förut och hittat samma sak och allt blev lite mindre häftigt. 

Sen gav jag upp och vaknade. 

Jag förväntade mig inte att ni skulle läsa allt det där. Men man inser ganska snabbt hur sjukt spårat det är. Jag fattar inte hur jag kan krångla sådär mycket på en och samma natt. Undrar om min hjärna alls får någon återhämtning på nätterna? Å andra sidan mådde jag mycket bättre då jag vaknade än då jag gick och la mig igår.

Men om någon är drömtydare så är det fritt fram här. 

Må min hjärna ta det lite lugnare i natt!

Sandra


Kommentarer


2017-02-01 15:49   Mikael Soto

OMG!! Jag saknar ord... %-)

 Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken