En helt vanlig tisdag - Sandra Eriksson | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sandra Eriksson


3000m hinder. Tävlar för Finland och har fem EM, fyra VM och två OS i bagaget.

SPONSORER

Jag springer inte för att det är kul, utan för att jag tänker bli bäst.

En helt vanlig tisdag

20 okt 2015
av: Sandra Eriksson

10.06 Vaknade av mig själv hela tre minuter innan jag hade lagt väckning. Sover till niotiden i vanliga fall och orkar inte ändra om till finsk tidszon då jag är hemhemma. Dessutom har jag sovit kasst senaste tiden så nu sover jag så mycket jag orkar.

10.20 Lagade och åt frukost medan jag kollade på Greys Anatomy. 

11.04 Kollade igenom min To Do-list. Tyckte inte att jag orkade ta itu med den så skrev upp några nya punkter istället. Läste några mail och skickade några. Kollade genom internätet.

11.38 Slängde mig på soffan och la på tv:n. Började kolla igenom tävlingar från 2008 till 2011. Fastnade framför tv:n.

12.34 Borstade tänderna och bytte om. Insåg att det började vara dags för morgonträning. Konstaterade att det var kallt regnigt och blåsigt. Var inte taggad. Sa åt mig själv att det inte spelar någon roll om jag är taggad eller inte. Jag tar mig inte till en OS-final genom att sucka över att det är blåsigt. 

13.03 Började cykla. Skulle värma upp femton minuter. Ena pedalen krånglade. Efter fjorton minuter låste den sig helt. Blev sur. Ringde pappa och kollade om han var i närheten. Det var han inte. Smsade coachen och sa att någon hatar mig. Sparkade på min cykel. Försökte fixa den själv. Tänkte att "satan i gatan, jag ska köra det här passet om jag så får trampa med bara ett ben". Trampade iväg på första intervallen. Dog motvindsdöden. Besviken på att pulsen inte var så hög som jag ville. Körde andra intervallen. Dog motvindsdöden. Började prata med mig själv sådär som jag bara gör då jag är riktigt jävla trött. Lite mera nöjd med pulsen. Körde tredje intervallen. Hade medvind en liten bit. Kämpade helvetiskt med att få upp pulsen. Överlevde. Långa intervaller på cykel. Typ det sugigaste som finns. Varvade ner. Konstaterade att det som vanligt alltid är motvind i Nykarleby. Hatade min pedal och var nöjd över min egen jävlaranamma. Bra pass!

14.40 Åt lunch. Kollade Greys Anatomy. Pratade med mamma. 

15.33 Fixade kaffe och fikade lite. Man får fika fast man är i Finland. Och jag är såå stolt över att jag har lärt mig att dricka kaffe. Åt två torparbröd. Konstaterade att kaffe skär sig med allting. Kaffe ska bara drickas tillsammas med kaffe.

(16.01 Jag byter från dåtidsform till nutidsform i mitt blogginlägg. Har gått en svenskautbildning i två år och kommer ändå inte ihåg vad allt med imperfekt och presens och allting heter längre. Dåligt av mig.)

16.02 Pappa säger att han ska till Jutas med bilen och att jag ska hoppa i andra bilen och hämta honom därifrån. Jag frågar var Jutas är. Pappa förklarar. Jag fattar noll. Jag säger att jag kör efter honom så jag hittar. Pappa orkar inte vänta så han kör iväg. Jag tar med min bror som påstår sig hitta. Jag inser att jag inte har kört bil på evigheters evigheter och blir nöjd då jag minns hur man gasar och bromsar. Och svänger. Min bror säger att vi ska svänga höger då vi ska svänga vänster. Bilarna bakom oss hatar mig. Vi kör fel och yrar runt. Sen kör vi rätt. Jag imponerar på pappa genom att köra felfritt till butiken och parkera perfekt i en såndär ruta jag aldrig vågar parkera i. Pappa kommer knappt ut ur bilen då jag parkerat för nära en annan bil. Jag skyller på den andra bilen. Vi handlar morötter, vaniljfil, barebars och annat nödvändigt. Pappa får köra hem för jag vet inte hur jag ska ta mig ur parkeringsrutan.

16.38 Jag inser att jag borde börja sminka och fixa mig. Men jag är slö och pratar med mamma och hinner inte innan jag ska iväg.

17.20 Springer iväg till Stjärnhallen. Möter upp två fotografer som ska filma mig till en "reklamfilm" om vår fina stad. Jag får en strålkastare i ansiktet så att mitt icke existerande smink säkert ska synas. Filmandet går bra. Jag är inte snygg men springer som om jag var med i Baywatch. Alltid något.

18.05 Jag fortsätter mitt löppass. Springer minst tretton varv runt banan på Skogsvallen. Det är sjukt tråkigt men lite mysigt i höstmörkret. Sportar med att springa och nästan blunda. Tänkte att det skulle vara som att sova. Det var det inte. Jag sover sällan med puls 150.

18.52 Jag blir överivrig och hoppar hopprep, kör häckgång utan häckar, rörlighet, överkroppsstyrka, bålstyrka, tåhävningar och fotstyrka.

20.14 Är sjukt nöjd över en lyckad träningdag. Bestämmer mig för att äta middag, och sen käka chokladrussin och kolla Greys resten av kvällen. Jag behöver ta det lite lugnt.

20.15 Det ringer på dörren. Mamma öppnar. Mamma ropar "Sandra, du har besök". Jag förstod ingenting. Jag gick till dörren. Såg en man. Fattade noll. Han pratade finska. Fattade noll. Såg brickan runt hans hals. Fick en aha-upplevelse. Kände mig dålig för att jag var så trög i huvudet. Dopingtest. (Har tydligen gått tillbaka till dåtidsform, min modersmålslärare i högstadiet brukade klaga på att jag blandade på tidsformer. Men i min blogg bestämmer jag!)

20.20 Får frågan när jag senast tränade. Svarade att det var för femton minuter sedan. Får veta att de inte kan ta blodprov innan det har gått två timmar sedan jag tränade. Tack och hej slökvällen.

20.22 Fyller i blanketter, småpratar på finska (går sådär), äter middag, twittrar, instagrammar, smsar, chattar. 

21.32 Bestämmer mig för att göra urinprovet innan jag kissar på mig. Går in på toa. Öppnar burken. Sätter på vattenkranen. Drar ner byxorna till fötterna. Ignorerar att det står en kvinna en halv meter från mig och stirrar på mig. Försöker kissa. Misslyckas. Blir sur. Misslyckas ännu mer. Brukar inte ha problem med dopingtest. Inte på flera år. Sitter en evighet och inte kissar. Sen kissar jag. Fyller burken på nolltid. Är stolt över mig själv. Ser att urinens färg är bra. Blir stolt igen. (Sorry för den informationen, men om urinen är för ljus så är det typ bara vatten och då blir testet inte godkänt och då måste man vänta en evighet och sen göra ett nytt test. Har gjort det så många gånger att jag har lärt mig hur färgen ska vara. Är stolt över den kunskapen). Mitt test godkänns med marginal. 

22.08 Dags för blodprovet. Har ont i huvudet redan innan. Tror att jag kommer att börja må illa och bli svimfärdig. Det blir jag inte. Allt går bra. Mitt blod är rött. Hade inte förväntat mig så mycket annat faktiskt. 

22.25 Vi skriver klart blanketterna. Jag går igenom varje siffra och skriver under. Jag får en disktrasa, en penna och gröna plåster. Blir nöjd. Säger tack och hej. 

22.36 Jag duschar en evighet.

23.02 Snor godis ur skåpet. Vet att jag inte kan äta socker innan jag ska sova eftersom jag får mardrömmar. Är rebell-Sandra och ignorerar det faktumet. Äter sju godisar. Tre gröna, två röda och två gula. Med bokstäver på. Två U, ett Y, ett X, ett A och två andra bokstäver. Äter en burk vaniljfil. Storgillade vaniljfil då jag gick i gymnasiet men precis då jag upptäckt filen så slutade de att tillverka den. Nu är den tillbaka. Det gör mig lite lycklig. 

23.28 Chattar med min pojkvän. Kollar internet. Vill kolla ett avsnitt Greys.

23.57 Ska skriva ett snabbt blogginlägg. Det tar 25min. Hinner inte kolla Greys. Vill kolla Greys. Får inte kolla Greys. 

00.19 Måste sova nu. Måste. Får inte kolla Greys. Godnatt!

00.20 Korrekturläser.

00.28 Borde ha sovit för länge sedan. Men inlägget är i varje fall godkänt. Publicerar. Tack och hej!
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-10-25 13:58   Mikael Soto

Du är så underbart rolig! Krya på dej :-)

 

2015-10-24 11:08   Sandra Eriksson

Haha, bra Perry! Det kan du gå runt och imponera på folk med ;) Och visst är det intressant! Jag har läst ett par idrottares självbiografier, dock bara friidrottare, och det är så himla inspirerande! Alla tänker så olika :)

Gary, ja, de väntade hemma hos mig. Då de kommit måste jag direkt skriva på en blankett, och efter det så måste jag vara övervakad tills jag har gjort testet, så att jag inte kan fuska.

Johan, så kul ska vi inte ha det! :D Skulle dock ha varit lätt de senaste dagarna: Vaknade, var sjuk, åt, kollade greys, åt, somnade. Dock kanske mindre underhållande! Men jag borde nog bli flitigare på att blogga! Ska skärpa mig! :)

 

2015-10-22 19:14   Johan Renström

Perfekt, nu väntar vi på ett blogginlägg om en vanlig onsdag, torsdag, fredag osv i Sandras liv. Sen kan du ta en ovanlig måndag, tisdag osv:)

 

2015-10-22 17:50   Gary

Undrar om dopingtestare väntade hos din hemma eller?

 

2015-10-22 09:50   Perry

Var tvungen att kolla och förutom slutet på andra strofen sitter det fortfarande;). Verkar vara hårdkodat i skallen på mig

Som motionär är det jätteIntressant att få en inblick i livet hos någon som tränar på heltid. Senaste året har jag läst Phelps självbiografi, Ferrys "dagbok", Torgebys bok samt Feet in the Clouds. Phelps fokuserar ju jättemycket på teknik och "känsla" på många av passen, Ferry tar ju upp allt det där andra som också är en del av livet när man satsar på heltid medan Askwith pratar med gamla Fell-runners hur deras liv och träning såg ut. Torgeby var nog ändå på sitt sätt den som var intressantast för mig. Stora kontraster men kul läsning för oss vanliga dödliga!

Fortsätt skriv - jättekul med ditt perspektiv!

 

2015-10-21 15:29   Sandra Eriksson

Perry, bra jobbat! Kan du dem ännu? :)

Jag gissar att simmarna kör tidigt pga praktiska skäl med simhallstider och liknande. Som löpare kan jag ju sticka ut när som helst. Jag tror inte att det har någon betydelse alls vilket tid på dygnet man tränar såvida man hinner få ihop tillräckligt med sömn på natten och tillräckligt med mat och vila mellan passen. Tror också att det är bra att träna vid lite olika tider, för tävlingarna kan ju sen vara vid lite vilken tidpunkt som helst och om man är helt ovan vid att träna den tiden som en tävling går så kan det ju bli svårt. Och om man har jobb eller studier så är det ju lättast att köra ett pass tidigt på morgonen och ett på kvällen, för oss som idrottar på heltid är ju alternativen lite flera. Men alla är vi olika, tack och lov för det :) Och jag brukar dock inte köra mina morgonpass klockan ett i vanliga fall utan snarare kring 10.30. Det funkar för mig!

 

2015-10-21 15:16   Perry

Haha - första två verserna lärde jag mig riktigt bra. Tyckte alltid det var knöligt att få betoningen rätt på Nykarleby som avslutar andra versen. Döbeln har en familjegrav i Veddige som jag faktiskt besökt

Angående morgonträning - tidigt i morse körde jag ett pass simning och bland simmare (vilket jag inte är) är det ju standard att börja 6 på morgonen eller liknande. Även elitsimmare som tränar på heltid kör ju på det viset - varför skulle det skilja sig åt från löpning?

 

2015-10-21 10:52   Sandra Eriksson

Hannu, tack själv för din snälla kommentar! :)

Jenny, det funkar! Nackdelen är att passet kommer lite väl nära nästa pass. Men det funkar ibland :) Man blir knappast en bättre löpare av att springa klockan 6 på morgonen!

Pär, ja, ett par veckor efter testet då svaren har kommit så kan jag gå in på den sidan där jag annars rapporterar om var jag befinner mig och sover osv och se blodvärdena från testet. De flesta siffror har jag ingen aning om vad betyder men åtminstone kan jag se hb! Håller inte helt med om småkakor till kaffet, men har förstått att andra gör det. Jag är nog bara ovan ännu :)

Perry, kul att höra! Lärde du dig den? :)

Gökboet, då jag tänker efter, så varför inte? Bra träning, bra käk, bra sömn, bra pannbensträning, rena dopingtest. Det enda som saknades var lite mera löpning och kanske en lite lugnare dag. Men det kommer :)

 

2015-10-21 10:31   "Gökboet"

Hahaha! Fler dagar som den lär knappast leda till en OS-final.........

 

2015-10-21 09:33   Perry

Ruggigt kul läsning - tack! Eftersom du skriver om både Jutas och Nykarleby kommer jag såklart att tänka på Runebergs "Döbeln vid Jutas" som jag försökte lära mig utantill som 10-åring.

Ser fram emot fortsatta inlägg!

 

2015-10-21 08:34   Pär

Får man reda på nåt "blodvärde" när man lämnar doping prov??
HB eller nåt annat?

Till kaffet funkar små kakor .

Tack för ett trevligt blogg inlägg .

 

2015-10-21 08:34   Jenny

Skönt att höra att det går att köra morgonträning kl 13.00. :-)

 

2015-10-21 07:03   Hannu

Allt du skriver är värt att läsa. Tackar och bockar!

 Följ oss

Loppkalendern

10 mar
Göteborg
17 mar
Uddevalla
17 mar
Göteborg
18 mar
Sundbyberg/Solna
18 mar
Borås
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Boka in en fullmatad träningsdag med Lisa & Mårten den 18:e mars!

Söndagen den 18:e mars bjuder vi in till en maxad träningsdag tillsammans med Lisa Beskow och Mårten Nylen. Det blir inspirerande föreläsningar, varierande träningspass, lunch och en sportväska med goodies från Sportamore. Boka din plats redan idag!

Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken