5:2 dieten funkar! - Ann-Sofie Forsmark | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Ann-Sofie Forsmark


Vem: Forever young småbarnsmamma med spretig utbildning som både civilekonom (samt studier i miljöekonomi och miljöteknik), massör, revisor, löpcoach och hälso- o friskvårdskonsult. Efter 11 år i exil i England, Australien och Jämtland är jag en smått ofrivillig Sthlmsbo som letar sig bort från asfalten så fort det går.

Arbetar som hälsostrateg, driver ( i väldigt liten skala) en enskild firma där jag föreläser, tidigare har löpcoachat främst ultralöpare, kostcoachat samt instruerar på workshops och event. Driver podden Health for Wealth om strategiskt hälsoarbete. Därtill arrangerar jag årets GODaste lopp: Tjejmarathon 2016 en gång per år. Det är förstås inte full fart på alla bitar samtidigt utan det växlar under året.


Jag har mycket energi och det får jag genom att vara väldigt noga med att göra rätt saker, jobba smart, ha mycket ledig tid tillsammans med min familj och ta hand om sömn och återhämtning.
Vad jag skriver om: Ultralöpning. Terränglöpning. Bra mat. Yoga. Hälsa. Företagshälsa. Föräldralivet. Välgörenhet.

Motto: Work hard. Do good. Rest and play.

Utmaningar 2017: Under 2016 klarade jag mitt (enda!) prestationsmål inom löpningen; att springa 100 miles under 20 timmar. Inför 2017 vill jag springa med fokus på upplevelselopp men sätter inga specifika mål- om inte andan faller på!

Vill du kontakta mig angående föreläsningar, löpcoachning eller annat? Maila gärna!

5:2 dieten funkar!

19 maj 2014
av: Ann-Sofie Forsmark

JA! Fantastiskt! Att äta mindre än man gör av med- funkar! Det har vi ju inte vetat innan..eller...hur var det nu?

Äta mindre röra sig mer- funkar. Utan ett asocialt ätbeteende nästan en tredjedel av veckans dagar.

Fokusera på att äta goda näringsrika och hållbara livsmedel och unna sig något som inte är det då och då. Balansera det ofta stillasittande jobbet  med motion och rörelse, funkar också.

Så headline news idag, speciellt på skräpkanalsnyheterna och löpsedlarna: 5:2 dieten, den som forskarna också sa inte lämpar sig för de som har tendens till ätstörningar vilket många har, funkar.

Mest klickar får de nyheter som handlar om att äta enligt ett sätt som kommer få dina barn att komma i kontakt med 2-dagars självsvält i ett land med överflöd av mat. Mamma eller pappa är jättehungrig. Men det funkar. Men du lilla vän ska äta som vanligt. Imorgon blir det bacon för mamsen serru.

Jakten på quick-fix fortsätter. Det långsiktiga, balanserade, sunda. Det ger inga headlines.

Less man blir. Well. Glöm rubriken. Den här bloggen kommer fortsätta slåss för en kosthållning som du kan stå för inför både mormor, fattiga och barn. Och dig själv, innerst inne.
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofyra med siffror i fältet här


Kommentarer


2014-05-21 18:13   Ann-Sofie Forsmark

Ok! Oavsett vad man tycker om JG så är hans metaanalyser väldigt bra tycker jag! Och absolut- sockret är boven- bland annat. För miljön och hälsan finns det en fin gyllene medelväg utan extremer som LCHF eller strikt vegan- tänker jag!

 

2014-05-21 09:37   Mr Big

JG står inte på min lista över trovärdiga folkhälsopratare.
Och ja grönsaker kan nog alla hålla med om är bra mat.
Sockret är problemet.

 

2014-05-20 20:20   Ann-Sofie Forsmark

Mr Big- Tack för det :)! Jag har läst "ett sötare blod" och det står mycket viktigt och bra men ibland blir alla kolhydrater dragna över en kam och det är lite tokigt tycker jag! Snabbmat, skräpmat, raffinerade källor- det håller jag med om- bort med dem. Men vegetabiliska komplexa kolhydrater är inte socker, ofta bra med näring i och bra för miljön. Det finns mycket bra i ett sötare blod men den är inte svaret på allt. Läs gärna här väldigt bra sammanfattat: http://tranastyrka.se/lchf-vs-vetenskap/?utm_content=buffer85416&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Där du ser att det finns många länder där man äter övervägande CHO och inte har fetma som stort problem medan de länder som har högt fettintag faktiskt har det. Inget är svart och vitt! :)

 

2014-05-20 16:27   Mr Big

Vilka folkgrupper äter mer socker än oss?

 

2014-05-20 16:05   Mr Big

Biokemi i människroppen är svår men kan förenklas väldigt mycket;)
Ett problem för svennson är att de inte känner sig sugna på bra mat, men industriprocessad mat det är svennsons nästan alltid sugna på.

http://ettsotareblod.se/ar-du-ofta-hungrig-har-ar-forklaringen/

ps, tack för en bra blogg

 

2014-05-20 14:05   Ann-Sofie Forsmark

Ulf!
Jag har läst en del psykologi men det har inget med detta inlägg att göra.
Jag vet också om goda effekter av 5:2, dess tydlighet men för de flesta, inkl de 100 i studien och i ett större samhällshälsobegrepp så tror jag inte på att ge det så mycket utrymme i media som något som är revolutionerande och funkar.
Jag har hjälpt folk gå ned i vikt i 15 år snart och flera av dem har jag fått hänvisa till just mer beteendefokuserat hjälpande då det precis som du säger är väldigt svårt för en del att "ändra lite över lång tid" och inte så enkelt som att bara skärpa sig, då skulle ju folk göra det, det förstår vi nog allihop. Det här inlägget är som du förstår inte ett resonemang om det hjälper de som har allvarliga problem utan generellt reflekterande över att det landar på bästa sändningstid för många "vanliga" människor och jag tycker inslaget var lite onyanserat. Jag ogillar filmsnuttar av kokt ägg och paprika ena dagen och sen bacon andra dagen eftersom för mig har mat påverkan på sociala och miljöaspekter!

Mr Big- njaaa alltså jag är ju också ett fan av lågkolhydrat i vissa fall men så väldigt förenklat är det väl inte? Många folkkgrupper äter ju betydligt mer kolhydrater än vi gör och det går bra utan övervikt. Det är så mycket mer komplicerat än så även om jag förstår hur du menar.

 

2014-05-20 12:48   Mr Big

Fredrik, ät mindre rör dig mer bygger på en otrolig konstig människokänsla och stor okunnighet om biokemin. Äter man för mycket kolhydrater lurar man kroppen att den är hungrig fast man lagrar in fett. Om kroppen signalerar hunger till en människa, så är det svårt att inte äta (för mycket). Läs på!

 

2014-05-20 11:54   Ulf

Hejsan
Instämmer i det som är skrivet till viss del. Problemet för många är dock att de äter för mycket och har svårt att skära ned lite över lång tid.
Fördelar, som det ser ut med 5:2 är att den är relativt lätt att följa (pedagogiskt enkel).
Ger positiva effekter på flera mätvärden som inte en kost med marginell kalorireduktion ger.
Bra compliance över tid.

Så för många kan det vara ett bra alternativ. För världen är inte så enkel att det bara är att "skärpa sig". Kom ihåg att de flesta som är inne på den här sidan redan gjort ett aktivt hälsoval, genom att springa och oftast då även vara medveten om sin kost.
Så utgå inte ifrån att andra tänker som ni själva eller gör samma prioriteringar i livet, lite ödmjukhet inför livets komplexitet kan vara på sin plats. I stället för ett sjävgott grymtande "det kan ju vilken jävla idiot som helst begripa".
Tips: Läs en grundkurs i psykologi

 

2014-05-20 10:06   Kristin

Klockrent! Ät dig mätt på bra mat och rör på dig. Enkelt

 

2014-05-20 09:20   Ann-Sofie Forsmark

Ja man undrar... :)

 

2014-05-19 21:45   Fredrik

Spot on! Helt galet hur folk inte kan förstå den enkla ekvationen ät mindre rör dig mer = viktnedgång..

 


Följ oss

Loppkalendern

26 maj
Åseda
26 maj
Göteborg m. omnejd
28 maj
Borlänge
28 maj
Kalmar
28 maj
Vänersborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken