Lyssna på kroppen - Prehabbloggen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Sirpa Felhendler


Prehabbloggen drivs av Sirpa Felhendler och Rubin McRae från Urban Tribes by Running Sweden.

Sirpa och Rubin kommer att blogga om hur man kan komma tillbaka i löpspåret efter en skada men framförallt hur man som löpare kan förebygga skador genom rätt sorts träning och timing. Häng med i bloggen och Run Happy!

Sirpa Felhendler
Sirpa älskar löpning, hennes glädje och passion smittar lätt av sig. Hon har coachat hundratals löpare under många år. Hon är licensierad personlig tränare med många års erfarenhet från prehab/rehabträning och besitter spetskompetens inom neuromuskulär aktivering. Sirpa vet hur man "väcker" lata och sovande muskler till att åter börja fungera på rätt sätt. sirpa@loparakuten.se --- Prehabbloggen har flyttat till www.prehabbloggen.se.---  

Rubin McRae
Rubin är en f d Nya zeeländsk landslagslöpare som nu mer fokuserar på jobbet som personlig tränare. Rubin besitter en spetskompetens inom träningsfysiologi och idrottsskador och har tidigare hjälpt bland annat Nya Zeelands simlandslag och svenska friidrottslandslaget. Rubin är idag Urban Tribes by Running Sweden's huvudtränare. Han har en sällsynt förmåga att peppa och inspirera sina adepter. Hans pass är tuffa, men det finns mycket glädje i att träna med Rubin.

Mest lästa


Lyssna på kroppen

10 dec 2015
av: Sirpa Felhendler

Hej december och adventstid - mystid, ljustid och tid för löpning!

I mitt förra inlägg nämnde jag att jag och mina härliga bloggkollegor LG Skoog och Johan "hjärnfysikbloggen" var med i podden Löparsnack för någon vecka sedan. Här kan du lyssna på det avsnittet. Bland annat fick jag då frågan vad det betyder att lyssna på kroppen. Vilket inte är en helt enkel fråga att svara på - men så viktig!! Har tänkt i flera dagar att jag ska skriva mer om ämnet...

Så härom dagen kom jag hem från ett varmt Gran Canaria, där hela Urban Tribes kontoret varit en vecka med Apollo för att planera inför 2016. Jag kom hem sent, klockan var över 23 och ändå var jag uppe i varv, som man lätt kan bli efter en lång dag av sittande, väntande och resande.

Så jag satte mig en kort stund vid datorn och läste ikapp lite mail, FB och annat. Och då fastnade på ett inlägg som en tränarkollega Elin Björkstedt skrev om balans i livet. Ett superviktigt inlägg som du kan läsa här. Hon skriver om att lyssna på kroppen när man är stressad. Ur Elins text:

"Låt träning och motion vara något som berikar ditt liv. Använd det som en temperaturmätare på hur du mår. Sluta pressa hårdare när det tar emot.  Att lyssna på kroppen är världens svåraste råd att följa, för när man tappat greppet är man avskuren vid halsen, men försök ändå."

Och jag läste ännu ett inlägg om att lyssna på kroppen som en annan tränarkollega Erika Kits Gölevik skrev apropå Elins text (här kan du läsa Erikas text om balans i livet):

"För balans ÄR inget konstant. Det är som med allt som rör sig… Man måste fortsätta hålla koll på var man sätter fötterna. Bara för att terrängen var nylagd asfalt med perfekt rull och medvind förra milen, behöver det inte betyda att den är det framåt."

Båda dessa kloka tjejer skriver om att lyssna på kroppen i förhållande till stress och press. Vad mer kan lyssna på kroppen betyda?

Ofta när det skrivs om träning, så menar man att man ska man lyssna på kroppen så man inte överskrider sina "gränser". Att träna för länge, för hårt eller för svårt i förhållande till din nuvarande kapacitet.

Eller att man tränar fast det gör ont under eller efter träningen. Ni som följt mina inlägg vet att jag "predikar" om vikten att inte träna genom smärta för att det då är lätt att man:

  • förvärrar det onda (skadan blir värre) för att när cirkulationen kommer igång efter en stunds löpning/träning, "känner" man inte längre det onda och då är det lätt att tro att det är ok att fortsätta. När man sedan stannar blir man förvånad över att man har ännu ondare än innan!
  • ändrar sitt rörelsemönster och går ifrån det naturliga rörelsemönstret (som i sin tur kan överbelasta andra delar av kroppen och leda till annan skada på sikt).
  • skapar en slags "sensitisering" i nervsystemet. Kort beskrivet menas att hjärnan lagrar in att en viss rörelse är "farlig" och när man sedan gör den rörelsen (även efter att skadan är läkt) så larmar hjärna & nervsystem genom att man tror att man får superont fortfarande. Signalen om smärta står alltså inte i proportion till orsaken. Vilket leder till att du kommer att undvika att göra den rörelsen av rädsla för smärta. Du fortsätter sannolikt att ”gå omvägar” i ditt rörelsemönster och skapar ”kompensatoriskt rörelsemönster”…

Inte heller ska man träna när man är sjuk! Halsont, hosta, feber osv. är att vara sjuk... Då ska man också lyssna på kroppen!

Att man ska lyssna på kroppen när det "tar emot" och är jobbigt är däremot fel. Om man inte utmanar kroppen (tränar t ex. lite tuffare än vanligt ibland) så får man inte heller någon utveckling! Kroppen (hjärnan) "vänjer sig" vid en viss belastning lätt och du får inte de resultat du önskade. Men att köra ett tufft pass om kroppen redan signalerar stress av andra orsaker, tex. dålig sömn, dålig kost, för mcyket arbete, stress av sjukdom i familjen etc. är inte att träna smart. Då kan igen passera en gräns. Då är det sannolikt bättre att gå en promenad, gå på ett yogapass eller ta en skön distansrunda för att bara rensa hjärnan och hitta energi igen.

Eller att lyssna på kroppen när den "vill" ligga i soffan flera dagar i följd är inte heller något jag rekommenderar. Fast en dag här och där "i soffan" är sunt.

Däremot rekommenderar jag att bokstavligen lyssna på kroppen (dina fotsteg) nästa gång du är ute och springer. Låter det lika - höger/vänster? Känns isättningen lika? Och hur mycket låter det egentligen? Vi på Urban Tribes brukar beskriva att du ska "träffa" marken (inte landa) när du springer - och ett lätt "träffa-marken-löpsteg" hörs inte särskilt mycket alls! Så fortsätt "tassa fram" precis som tomtarna gör i "Midnatt råder"... så hörs vi snart igen.

Ha en fin adventstid - Run Happy / Coach Sirpa


Kommentarer


2017-06-20 16:44   Sirpa Felhendler

Hej alla! Min gamla mailadress funkar inte längre (jag ser inte när ni kommenterar..) Jag nås på och nyare blogginlägg finns på www.prehabbloggen.se

 

2015-12-13 16:43   Sirpa Felhendler

@Morgan - bra där!! Jag har en inte enbart positiv åsikt om okopplade hundar när jag springer... Ffa om jag vill springa intervaller. Då vill man inte behöva avbryta eller springa ner i diken etc. för att undgå nån hund liksom. Var det ägaren eller hunden som hoppade högt!? Fniss ;)))

 

2015-12-13 16:41   Sirpa Felhendler

@Ingmarie - du är klok som vanligt! De som tävlar i löpning har ju grundträningsperiod nu under större delen av senhöst och vinter (om man inte springer inomhussäsong). Grundträning är mest att nöta kilometrar och få ihop mängd samt styrka och prehab/rehab/rörlighet osv. Tror du har samma erfarenhet..? Fast det verkar som en del kör nästan likadan träning året om. Jag tror att vi även mentalt behöver grundträningsperioden för att åter bli sugen (längta efter) på att få springa fart när våren kommer. Inte för att bli fantastiska atleter, utan för att låta kroppen och knoppen få variation, återhämtning och motivation. Kram

 


Följ oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken