Marcus Hartmann | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Marcus Hartmann

Fyra av fyra än så länge...

Fyra dagar har gått av semestern på Teneriffa och jag har fått till fyra löppass med variation. Minsta gemensamma nämnare har varit att det gått långsamt. Vilket är precis vad jag behöver just nu.

 

Första passet var ett ”känna på benen”-pass om drygt 7 kilometer. Passade samtidigt på att reka ett eventuellt område för backpass senare i veckan. Det ligger en märklig kulle mitt inne i stan här, på kartan står det att det ska finnas en golfklubb längst upp men det ser inte ut så runt omkring. Möjligen skulle det vara värt att springa upp till toppen bara för att kolla om det stämmer.

 

Andra passet blev en tur tillsammans med Cecilia. Vi sprang längs med strandpromenaden i ett lätt och svalkande regn. Dessutom innebar det att alla långsamma turister höll sig borta och vi kunde springa i vår egen takt. Som vanligt ungefär 1000 gånger roligare att springa tillsammans med Cecilia än själv.

 

Tredje passet var långsamt, men lite tuffare. Hade letat upp en ”trailtur” på någon sida som listade bra springturer här på Teneriffa. Irrade runt lite i Los Cristianos innan jag hittade till slutet av staden där berget tog vid. Sprang uppför en stenig, krokig väg till benen knappt bar längre. Sen fick jag en fin utsikt, gjorde en kort film för att visa miljön (kolla på mitt Instagram-konto, heter @kgmarcus där). Nedför gick det lite fortare, minst sagt, och jag skrämde livet ur en grupp engelsmän som stretade uppför.

 

Dag fyra, idag, är jag lite trött i benen. Men ett kort återhämtningspass med Cecilia fick det bli i alla fall. 6,5 kilometer i drygt 6.30-tempo, förhoppningsvis har jag tömt benen på slagg och skit så att jag är redo för ett nytt tuffare pass imorgon. Då har jag tänkt köra samma pass som dag tre, men längre upp på berget. Känns det bra kanske jag springer ner och sen upp igen, så blir det någon form av superlångt backintervall-pass. Två uppför och två nedför. Kommer nog bli rätt lång vila mellan intervallerna…

 

Just nu känns det som att jag kommer klara målsättningen att köra ett pass om dagen hela veckan, förhoppningsvis kan jag ta med mig känslan hem och fortsätta träna varje dag. Hemma tänker jag att det blir lite mer variation, både avseende vilken typ av löppass jag kör och genom att bland upp med annan träning.

 

Nu ska jag snart ut och käka lite middag. Sen blir det nog tidigt i säng, det tar på krafterna att träna…

Kram på er!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-26 18:13


En bild säger mer än 1000 ord

Körde ett riktigt skönt pass ikväll. 7,2 km på 42 minuter, i shorts och kortärmat. Det får räcka som inlägg för idag. Och en bild såklart, så blir inlägget minst 1030 ord i alla fall. (1034...)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-23 20:30


Dags för träningsläger

Eftersom det varit rätt mycket upp och ner med löpningen och träningen under 2016 så har jag bestämt att året är slut nu. Ja, inte i alla delar såklart med det som har med löpning att göra. Så tack för den här säsongen! Sammanfattningen får ni här: ”Upp och ner, lite bra men mest dåligt och för mycket fokus på annat”.

 

Så. Med den säsongen över är det nu dags för försäsongsträningen att dra igång. Jag tjuvstartade ju lite i veckan med ett terrängpass i Östersund (hade för övrigt overklig träningsvärk dagarna efter, så det var ju inte så kul). Eftersom vädret är som det är och det inte är särskilt kul att springa här så drar jag utomlands för att hitta inspirationen. Imorgon bitti kl 4 kommer taxin och hämtar hela familjen för avfärd till Teneriffa.

 

(Fotograf: Mikael Lindell Bohlin)

Jag och Cecilia high-favjade på att vi skulle träna något varje dag, så det blir som att säsongen startar med ett träningsläger. Perfekt inledning på löpåret 2017! 

Mitt fokus kommer vara löpning, men ska verkligen försöka få in något styrkepass också. Största utmaningen just nu är att få plats med annat än träningskläder i väskorna. Vad man nu ska med andra kläder till? Förutom badkläder då, det behövs ju såklart. Viktigt att bada mellan passen!

 

Som extra pepp och uppladdning köpte jag ett par nya skor idag också. Det blev ett par nya mängdträningsskor, Nike Zoom Structure 19, tror det är mitt femte eller sjätte par. Så nu har jag tre par Nike, tre par Asics, ett par Mizuno och ett par gamla Icebugs. Ska nog rensa ut lite när jag kommer hem, men det är svårt. Jag gillar dem alla på olika sätt…

 

Jag försöker få till att blogga från telefonen. Nina på RW har skickat lite tips, men jag har inte fått till det än. Hoppas kunna lösa det under kvällen! Kram på er så länge!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-22 19:55


Hej igen löpningen!

Det var fantastiskt roligt att springa på dig (höhöhö) igen idag. Att det skulle bli vid skidstadion i Östersund var kanske inte helt väntat, men alldeles oavsett var det ett mycket kärt återseende. Inte för att vara sån, men det var ju ett tag sen vi sågs – ett par månader va? Eller är det ännu längre?

 

Jag vet att det aldrig är en som bråkar och att det är lätt att skylla ifrån sig, men det var ju jäkligt oschysst av dig att göra så att jag fick ont i knät i våras. Visst, vi fick åka till TV4 och vara med i Malou efter tio och det var ju kul och så. Men det blev ju inte så kul att springa Aros marathon när vi var så dåligt tränade, eller hur? Ja, jag skyllde en del på den helt oväntade och orimliga värmen men ska vi vara ärliga var det väl egentligen mest att vi var dåligt tränade. Och det berodde ju på knät, så det var ju mest ditt fel.

 

Nu vet jag ju att du kommer komma springande (höhöhö) med att jag jobbade alldeles för mycket i maj, men det var ju inte mitt fel att några tomtar fällde en mast i Borås. Jobbar man i princip dygnet runt i två – tre veckor så är det ju inte så lätt att hinna träffas. Och är det något som är force majeure så är det väl ett sabotage?? Och vi sprang ju Stockholm Marathon ihop, med orimligt bra startplats dessutom. Visst blev det långsammaste tiden, men vi hade ju kul? Träffade en massa glada människor som vi hade tid att prata med.

 

Och dessutom så hittade vi ju tillbaka till varandra när vi fick semester i somras. Vilka turer vi sprang, över stock och sten, klippor och hav (sic!). När vi äntligen provade på Swimrun så blev det ju som en dröm, att ta in Cecilia som tredje part blev ju helt magiskt. Bästa träningspassen någonsin. Roliga, jobbiga och alldeles underbara. Ångaloppet blev ju, trots 14 grader i vattnet utan våtdräkt, bästa tävlingen 2016.

 

Men så kom hösten, denna förbannade årstid som gör allt den kan för att stoppa löpning. Jag vet ju att min energinivå ökar och trötthet minskar om vi hänger med varandra hyfsat regelbundet. Allt blir ju liksom enklare om vi bara ses någon timme eller två om dagen. Ändå är det så svårt att få till det, det är för mörkt eller för kallt eller för sent eller för tidigt eller jag råkade se en blåmes på väg hem från jobbet och det måste betyda att jag riskerar att sträcka mig nästa gång jag….och så vidare och så vidare.

 

Men, nu sågs vi igen. I en mörk skog som, med tanke på hur länge sedan det var, bjöd på orimligt svår terräng. Jobbigt som fan var det. Upp och ner, hit och dit, fram och tillbaka – hela tiden med en känsla av att ”det här kommer göra ont i morgon”. Men också med ett stort leende och en fantastisk känsla. Redan en minut efter att jag kom in i skogen tog jag ut hörlurarna och koncentrerade mig på att lyssna på skogens ljud. En underbar upplevelse, och underbart att vi äntligen fick hänga med varandra igen!

 

Så tack för idag löpning. Nu får vi se till att försöka ses igen, kanske redan imorgon? Och sedan minst tre gånger till den här veckan! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-17 20:27


1000 km alldeles för sent

I helgen hände det. Jag ’sprängde’ 1000 km-vallen. Varje år är det en lika skön känsla att ta sig över den där gränsen, att veta att jag tagit mig förbi 100 mil. Problemet i år är att det skedde alldeles för sent. Förra året sprang jag Aros marathon den 2 maj, och sex kilometer in i det loppet så klev jag över 1000 km. 2014 kunde jag bocka av det i början av juli.

 

Jag tror det är rätt talade för det här träningsåret. Det har varit spretigt, det har varit småskador och det har varit en allmän trötthet efter den mest intensiva arbetsperioden hittills i livet. Kort och gott; ofokuserat. Samtidigt har jag ändå inte deppat ihop helt över det, kanske varit lite surare än vanligt hemma (sorry Cecilia, Ingrid och Gustav) men ändå inte alltför oroad över den minskade träningsdosen. Även om det inte ger så mycket att älta gammal skit så har jag ändå funderat lite på vad det kan bero på att det känts jobbigt i år. En del tror jag är att jag tog ut mig fullständigt förra året, många långa lopp och ett intensivt träningstempo med alldeles för dålig och kort återhämtning.

 

Senaste tiden har jag dock kommit igång ordentligt. Ni har ju tidigare läst om min comeback på fotbollsplanen samt min och Cecilias nyfunna kärlek till swimrun. Senaste tiden har det blivit väldigt mycket träning, och matcher. 25 pass i juli och hittills i augusti ligger jag på 24 pass. Många av dem är transportlöpningar till aktiviteter eller jobbet, varje kilometer räknas. En typisk vecka ser ut ungefär såhär (eller är tänkt att se ut såhär i alla fall):

Mån: Transportlöpning till och från fotboll 10 km, fotbollsträning 90 minuter

Tis: Mängdpass 10 – 13 km eller transportlöpning till och från jobbet 15 km

Ons: Transportlöpning till och från fotboll 10 km, fotbollsträning 90 minuter

Tors: Intervallpass (t.ex 400ingar på lunchen eller 1000ingar på band)

Fre: Transportlöpning till och från jobbet 10 km + mängpass (om jag orkar)

Lör: Mängpass eller match

Sön: Långpass eller match

 

Jag är fortfarande trött men nu beror det mest på träningen, och det är en skön trötthet! Kram på er!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-08-22 09:24< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser