Marcus Hartmann | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Marcus Hartmann


2017:5 52 kilometers-helg

6 feb 2017

Det blev en del springa i helgen. Tre pass under lördag och söndag som totalt mätte runt 52 kilometer. Det blir så när man tar för många vilodagar tidigt i veckan, jag behöver verkligen bli bättre på att sprida ut passen över veckan. Och kanske öka träningsdosen lite nu.

I vilket fall så kändes det helt ok, men jag följer med (ännu) en vilodag idag...

Här kan du se passen på min Garmin Connect:

Vill du se hela min träningsdagbok och få lite inspiration, eller förfasas, så gör du det bäst på min jogg.se-sida. Kram på er!

2017:4 Det går an

2 feb 2017

Det rullar på med löpningen, 332,5 kilometer hittills i år så jag ligger på planen med ett snitt på 10 km om dagen. Eventuellt ska jag höja målsättningen till ett snitt på 15 km från och med nu. Vi får se.

Jag börjar dock svajja med alternativträningen. Min plan att simma en gång i veckan har i ärlighetens namn gått åt skogen. Det har blivit noll pass hittills i år... Ska verkligen försöka få in lite rodd och crosstrainer en eller två gånger i veckan.

Och styrketräningen…den är det skralt med. Känner mig lite svag i bål och rygg, så det är också ett löfte att köra lite core-träning minst en gång i veckan. Det är ju inte så svårt egentligen och tar ju inte mer än en halvtimme åt gången om jag är lite fokuserad.

Kommande veckor ska jag också öka dosen kvalitetspass för att bli lite snabbare till Arena Run den 18 februari. Jag är ju inte direkt kvick i benen just nu, så jag siktar på att inte behöva skämmas i alla fall. Ska vi tro på en tid runt 25 minuter kanske?

När jag läser igenom vad jag skrivit inser jag att det möjligen är lite väl många olika pass jag ska klämma in kommande veckor. Risken är överhängande att det inte blir någon simning. Eller så blir det styrketräningen som får stryka på foten. Eller båda.

Utöver målet om att springa 10 km (eller 15 km) om dagen så har jag ju också konstaterat att jag behöver gå ner lite i vikt. Eller rätt mycket. Jag toppade på 97 kg (sic!) årets första dag. Igår (1 februari) vägde jag in på 90,1 kg. Så nu är det bara 11 kg kvar till målvikten på sub80. Senast jag var där var 2002.

Ja, jag vet att man inte ska fokusera på vikt och att muskler väger mer än fett och så vidare. Men för att kunna fokusera på träningen och nå andra mål så behöver jag ha en målvikt att sikta på, annars riskerar jag att hamna där jag var förra året och i större utsträckning välja bort träningen framför andra saker.

Det var det för nu. Kram på er!

2017:3 Peppar peppar…

18 jan 2017

Som jag skrev i förra inlägget har året börjat bra. Först tänkte jag köra ett pass om dagen minst hela januari, men jag blev lite för trött och tänkte att några vilodagar är ju trots allt rätt bra. Kilometermässigt är jag dock enligt plan, eller till och med före plan, 192 km på 18 dagar (och får jag till lunchlöpningen idag så blir det 200!) Än så länge håller kroppen ihop och jag har inga allvarligare krämpor, mest lite träningsvärk. Så det verkar som att träningsdosen är lagom. Inga skador än, peppar peppar osv... 

 

Ett pass blev dock skit. Jag skulle köra fartstegring på löpband och det gick inte. Jag var helt färdig efter 25 minuter. Kroppen skrek att jag skulle sluta springa. I normala fall brukar jag kunna springa igenom det, men inte den här gången. Det var bara att sänka farten och sen jogga en liten stund så att passet inte skulle bli allt för kort.

 

Inriktningen på träningen är fortfarande att få många kilometer under bältet, och försöka minska vikten jag släpar runt på. Sen spränger jag in lite kvalitetspass här och var. I söndags blev det första riktiga långpasset i år, 25 kilometer med en ganska lång sväng ute i Bromma. Eftersom jag inte riktigt har hittat den där fantastiska löpkänslan än är det just nu oerhört viktigt vad jag lyssnar på när jag springer. Tack och lov har jag hittat tillbaka till P3 Dokumentär! Jag hade en period när jag inte lyssnade så mycket så jag har några att ta igen, i söndags blev Operation Sepals – CIA i Norrbotten. Har du inte hört den så in och lyssna!

 

Som sagt, lunchlöpning idag. Siktar på 8 km runt Kungsholmen i makligt tempo. Funderar på om det är Icebugs som gäller eller om det går att köra med vanliga skor. Den här tiden med omväxlande varmt och kallt är ingen fest när det gäller skoval. Jag kan i och för sig springa rätt bra i mina gamla Icebugs, men det är i ärlighetens namn rätt skönt att springa i skor utan dubb…

 

Jag har slängt in en extra tävling i år, Arena Run på Friends Arena. En helt ny upplevelse att springa en hinderbana (eller OCR som det heter). Tydligen ska den vara rätt ”snäll” jämfört med de OCR som kör med kallvatten, elstötar och eld. Ser fram emot att testa det.

 

Det var det. Nu bär det av till jobbet. Kram på er!

Inlägg 2017:2 – året börjar bra!

10 jan 2017

Träningsåret 2017 har fått en flygande start. Första 9 dagarna har jag skrapat ihop 110 kilometers löpning, dessutom ett styrkepass och ett pass med crosstrainer och roddmaskin. Klapp på axeln till mig själv!

 

På Garmin Connect kan du se alla mina pass. Kolla in här om du är nyfiken. Framöver ska jag försöka variera min träning lite mer, det blir lite väl många pass runt 15 kilometer. Veckan som kommer ska innehålla minst ett längre pass och ett riktigt intervallpass.

 

Nu känner jag dock att det börjar närma sig årets första vilodag. Kan bli idag, eller så tar jag den imorgon. Jag har ju tidigare skrivit om vikten av att våga vila, till exempel i det här inlägget "Satans förkylning och vikten av vila."

 

Nu har anmälan till Asics Frontrunner öppnat. Jag var ju en del av Asics Go Run It 2015, en riktigt fin upplevelse och roliga evenemang samt tävlingar. Gillar du att springa och testa nya grejer så är det bara att klicka in här och skicka in en intresseanmälan.

 

Årets planerade tävlingskalender ser just nu ut så här:

Premiärmilen

Aros Marathon 50 km

Stockholm Marathon

 

Som ni ser finns det plats för fler lopp, tipsa om kul och bra lopp här i kommentarsfältet. Särskilt om bra marathon efter sommaren!

 

Om det inte blir vilodag idag så kör jag nog det där intervallpasset ikväll, annars tar jag det imorgon…

 

Kör hårt därute (eller lugnt om det är isigt eller om ni inte har tränat på ett tag…) Kram på er!

Nya tag 2017!

2 jan 2017

Nu är det äntligen dags att lägga ytterligare ett år bakom sig. 2016 kan väl enklast beskrivas som ett år som bjöd på både toppar och dalar. Jag tror de flest är överens om att vår omvärld bjöd på en del skit förra året, jag behöver inte räkna upp allt här - det har andra redan gjort. Hur det än är så hoppas vi nog alla att det ska bli lite bättre 2017.

På det privata planet så kan jag konstatera att träningen och springandet inte gick som tänkt, dels på grund av småskador och förkylningar, dels på grund av att det hände en hel del saker på jobbet under våren och sommaren som helt enkelt gjorde att jag inte hann eller orkade träna. Å andra sidan så sprang/simmade jag ett oerhört roligt Ångaloppet med Cecilia, och fick i alla fall ihop några bra månader. Summa summarum slår jag dock fast att 2017 kan bara bli bättre när det kommer till träningen.

Så här glad var jag när jag sprang Stockholm marathon förra året:

När det gäller målsättningarna med 2017 har jag funderat en hel del. Ibland har jag varit sugen på att gå "all-in" på ultralöpning och bara köra riktigt långa lopp. Sen kommer jag på att jag fortfarande inte har sprungit 10 km under 40 minuter eller ett marathon under 3 timmar, och om ett knappt år fyller jag 40... Dessutom gick jag "all-in" på julmat och godis i december, verkligen "all-in" och skulle behöva gå ner rätt mycket i vikt. Så efter noggrant  övervägande så har jag kommit fram till att vänta lite med ultralöpningen och fokusera på de vanliga distanserna i år, och så se till att komma ner under 80 kg igen (det var ju trots allt bara 15 år sedan jag var där...)

Så i siffror är målsättningen för 2017:

Marathon - 2.59 timmar (15 min förbättring av PB)

Halvmarathon - 1.29 (3 min förbättring av PB)

10 km - 39.30 minuter (3 min förbättring av PB)

5 km - 18.45 minuter (2 min förbättring av PB)

Vikt - -15kg (långt från PB, vägde under 70 när jag bodde i London efter studenten men det är inget att sträva efter idag.)

Siffrorna är framtagna med hjälp av jogg.se löparkalkylator, förutom viktminskningen då, som jag för övrigt tror är mycket viktig för att få till tiderna. Jag kan verkligen rekommendera både träningsdagboken och kalkyltorn, de har hjälpt mig mycket! 

Jag rivstartade igår och sprang ett skönt pass på drygt 15 kilometer. Eftersom jag har fått igång mitt HRM-band igen så kan jag nu analysera passen bättre. För den nyfikne finns passet här:

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

11 mar
Göteborg
18 mar
Göteborg
18 mar
Uddevalla
19 mar
Stockholm
19 mar
Borås
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!