Marcus Hartmann | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Marcus Hartmann

Dags att planera!

Löpning går rätt bra och jag får ihop rätt bra, trots en efterhängsen nästäppa och många resor. Den nyfikne kan gå in och kolla de flesta passen på min dagbok på jogg.se.


Just nu är jag overkligt sugen på att springa ett lopp, egentligen nästa vad som helst bara jag får sätta på mig en nummerlapp och springa med en grupp andra människor. För att dämpa behovet lite så har det blivit dags att planera tävlingsäsongen 2017. En tävling är redan inlagd; Vätternrundan. Jag lyckades (om det är rätt ord...) få en startplats, så nu får jag väl riva av det där så att jag har gjort alla fyra klassiker-loppen...frågan är dock vilka löptävlingar jag ska köra.

Klassikerna

Premiärmilen har jag sprungit några gånger, ett kul och bra lopp som ger en bra indikation på hur försäsongsträningen har gått. En lite kuriosa är att två år i rad sprang jag på exakt samma tid, 44.29. Personbästa på detta lopp ligger på habila 43.32 (2013). I år funderar jag på om det kan vara första 10 km under 40?

Aros Marathon är en favorit som jag sprungi tre gånger. Bansträckningen är mellan Uppsala och Enköping, eller tvärtom, längs en gammal banvall. Rätt jobbigt underlag stundtals, men den positiva stämningen gör allt överkomligt. Loppet är det trevligaste jag sprungit, miljön är vacker och det kostar ingenting att springa. Just nu verkar det lite oklart om det blir något i år, men jag håller tummarna!

Jag har sprungit Stockholm Marathon sex gånger. Varje gång tänker jag att det kanske var sista gången. Sen kommer jag alltid på att det är fan så härligt att springa i sin hemstad och att publiken trots allt är rätt bra och att det ändå är en särskild känsla att springa upp för Västerbron. Kort sagt, det ligger i farans riktning att det blir en start i år igen...

Att springa långt är ju lite av en favorit och jag har ju börjat uppskatta skogen, därför funderar jag på om det är dags att göra ett nytt försöka med Ultravasan. Logistiken är lite besvärlig, men när man väl passar Evertsberg eller Risberg så tänker man ju ändå att det var trevligt att springa. Om jag kör i år så tänker jag att det kommer gå lite lättare eftersom jag inte kommer springa ett 100 km-lopp två veckor innan...

I övrigt är jag lite sugen på att springa TEC eller något liknande riktigt långt under året. Dessutom kanske jag ska göra ett nytt försök med Bagheera Fjällmaraton i Sälen, och testa något riktigt traillopp, kanske Kolmården?

Utomlands!

Sen är det ju det är att springa utomlands. Jag är med i lotteriet till Berlin Marathon, och det vore ju ett ypperligt tillfälle att gå för en tid under tre timmar. Jag lär ju återkomma om detta i inlägg framöver.

Även om det inte blir just Berlin så vore det, som sagt, kul att springa utomlands. En kompis tipsade om en bra sajt för att drömma om lopp på andra platser än Sverige, Worlds marathons samlar en sjuhelsikes massa lopp på en sajt, framförallt ultramarathon, marathon eller halv-dito. Jag har klickat runt lite och det är lätt att börja drömma om spännande lopp utomlands. Imorgon (27 november) är det inte mindre än tio lopp du kan springa om du slänger dig på ett plan till bland annat Seattle eller San Sebastian eller varför inte La Rochelle.

Aja, planeringen pågår för fullt och jag ska försöka sammanställa en lista över loppen jag faktiskt anmäler mig till i en post. Återkommer. Så länge: kram på er!

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2016-11-26 08:48


Hårda pass vs Känslan.

Ibland vill man bara köra slut på kroppen. Springa tröskelpass som egentligen är maxpass, intervaller som är lite för långa eller lite för snabba, köra långpass som är fem kilometer för långa. Efter passet faller man ihop som en blött fläck och undrar vad som hände egentligen.

Och ibland vill man bara såsa fram i mellanfart och springa lite kortare än tänkt.

Så känns det just nu; mellanfart och kort är ord som verkligen beskriver Känslan i kroppen. I måndags orkade jag inte ens träna efter att ha varit ute och rest hela dagen. Igår tänkte jag köra ett riktigt tufft Canova-pass på löpband, 50 minuter i 5.00-tempo och sen 30 min i 4.45-tempo. Det blev totalt drygt 56 minuter där jag i och för sig körde 50 minuter i rätt tempo men sen gav jag upp.

Lite segt, men samtidigt helt förståeligt. Jag är inte i samma form som innan och klarar inte riktigt de tuffa passen just nu. Det är bara att tugga i sig och fortsätta köra.

Jag skriver det här på flygplatsen i Trondheim. Idag har jag rest sen 03.30 i morse och jag kommer vara hemma vid 21-tiden ikväll. Med största sannolikhet kommer jag bara vilja gå och lägga mig, men jag ska göra ett seriöst försök att ge mig ut och springa. Så förhoppningsvis snörar jag på mig Icebugsen och springer ett varv runt Söder, eller kanske till och med långa varvet runt Årstaviken/Hammarby Sjöstad/Söder.

Eller så kollar jag ett avsnitt av Marcella, vi får se. Hur som kommer jag inte deppa ihop över det.

Kram på er!

PS Testa gärna Canova-passet, det är grymt. När jag var i bäst form körde jag det i 4.30-tempo och sen 4.15. Det var tider det… :)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-16 18:14


Satans förkylning och vikten av vila

Förra veckan blev inte som tänkt. Barnens feber och snuva blev min snuva. Även om jag inte hade feber så tog jag det lugnt, det är långt till nästa säsong och ingen idé att stressa på allt för mycket.

 

En sak jag verkligen har lärt mig är att vila. Inte så mycket mellan pass kanske, men om jag är sjuk eller har skadekänningar så är jag grym på att vila. Jag tror det är det som har gjort så att jag inte har drabbats av svårare skador. Ska ni ta efter något av hur jag tränar och springer så är det det, våga vila!

 

Men nu är det slut med vilan. Ikväll ska jag på det igen. Jag återkommer med en veckoplanering när jag kört passen ikväll och vet hur det känns. Och en oväntad satsning till nästa år, spännande cliffhanger!!

Kram på er!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-14 10:02


Blickar bakåt och framåt

Förra veckan blev bra. Fick ihop 74 kilometer fördelat på fem pass, lite mindre än jag tänkt men jag måste också komma ihåg att jag har tagit lugnt ett tag och inte är i full form än. Passen såg ut såhär:

Måndag: 11,4 km runt söder

Tisdag: Vila

Onsdag: Morgon 11,4 km runt söder + Lunch 400ingar på Kristinebergs IP

Torsdag: Vila

Fredag: Morgontur 15,4 km

Lördag: Björkhagen - Tyresta 27,2 km

Söndag: Vila

Roligaste passet var nog ändå turen på Sörmlandsleden från Björkhagen – Tyresta, drygt 27 kilometer terränglöpning. Jobbig och långsamt men fantastiskt härligt när det var klart. Lärdomarna jag drog är att ha med ett ombyte. Jag frös som tusan de 45 minuter som jag fick vänta på bussen, trots att jag satt inne med en kopp kaffe och en leverpastejmacka.

Veckan som kommer funderar jag på att ”flytta in” och köra lite fler pass på löpband. Framförallt kvalitetspassen. Jag gillar att köra intervaller på löpband, mest för att det är så enkelt att verkligen hålla farten. Och dessutom kan man springa i shorts och linne, vilket ju alltid är skönare!

Så här tänker jag springa:

Måndag: 15 kilometer ute.

Tisdag: Intervaller (antingen 10x1000 på löpband eller 400ingar på Kristinebergs IP, beror på vädret)

Onsdag: Klassisk tur runt söder, drygt 11 km

Torsdag: 15 kilometer ute

Fredag: vila

Lördag: Runt söder igen

Söndag: Långpass, kanske till Tyresta igen. Eller så kör jag i stan. Runt 25 – 30 km.

 Allt som allt borde det bli lite över 80 kilometer, en lagom ökning från veckan innan.

Till sist. Under helgen följde jag bland annat Josefins framfart i New York Marathon igår, vilken fantastisk prestation hon gjorde. Hon visade verkligen att hon var värd att åka. Hatten av!

 

Nu är jag orimligt sugen på att springa någon form av tävling. Ska kolla runt lite, men har ni tips så skriv gärna en kommentar! Kram på er!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-07 11:54


Veckans träning

Jag lovade ju att återkomma med veckans träning. Såhär har jag tänkt mig veckan. Borde summera till 8 - 9 mil. Intervallerna på söndag hänger väl lösast av alla pass, får se om det blir av eller inte, om jag stryker det så blir 7 - 8 mil istället.

Måndag - kvällstur runt söder (11,44 km blev det.)

Tisdag – Vila

Onsdag – Morgontur runt söder (11,37 km) + ev 400ingar på lunchen eller kvällstur.

Torsdag – Morgonstyrka + kvällstur Årsta/Hammarby Sjöstad/Söder ca 15 km

Fredag – Morgontur runt söder + styrka

Lördag – Långpass 25 – 28 km (Björkhagen – Tyresta)

Söndag – Intervaller (kanske 1000ingar, beror lite på) 

Vill man haka på 400ingar på lunchen idag så är man välkommen till Kristinebergs IP! Kram på er!

UPPDATERING: Det var inte slutsålt i snöblasket på Kristinebergs IP direkt... 10x400 meter blev det i alla fall, tempot varierade från 1.30 - 1.38. Helt ok pass ändå! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-02 10:38< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser