Livsloppetbloggen - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Livsloppet Blogg


I artikelserien Livsloppet förmedlar vi starka livshistorier där löpning spelat en viktig roll. Ofta finns det mycket mer att berätta än vad utrymmet i tidningen tillåter, så nu hittar du därför Livsloppet-bloggen här på runnersworld.se. Varje månad får du följa en av profilerna från Livsloppet.

Den här månaden möter du Maria Börjesson, 43. Som ungdom tränade hon sprint och instruerade aerobics. Men när hon fick barn försvann träningssuget och hon tog en lång träningspaus. Med det följde en ohälsosam livsstil och en känsla av att inte leva fullt ut. Men i våras upptäckte hon Paulo Robertos ”15 minuter om dagen”, och löpbehovet kom tillbaka. Idag är hon mer vältränad än någonsin.

Målmedvetenhet ger mig energi!

30 sep 2016

Jag hann inte skriva något inlägg igår. Dagen gick i ett med plugg inför SO-prov för Lukas, matlagning, lite städning, nattning av barn m.m Jag hade önskat att hinna göra ett dvd pass men när klockan var 23 tyckte jag det var för sent ;-) Då började jag fundera över morgondagen, idag alltså, och insåg att det kommer vara ganska full rulle även då. Så jag ställde faktiskt klockan 30 minuter tidigare imorse och rev av ett pass då.

Alltså jag är ingen morgontränare egentligen, jag prioriterar min sömn och är ganska trött av mig på morgnarna. Men jag prioriterar också min träning och ska det funka så får jag helt enkelt hitta möjligheterna för det! Skillnaden med denna morgon jämfört med andra är att jag känner mig piggare och gladare och mer energisk! Det tackar jag träningen för <3

Jag och min kollega Cecilia har också nu anmält oss till Tunnel Run i Stockholm 25 mars och det känns superkul! Det är första målet för 2017 och fler mål kommer! Jag ska bara bestämma mig för vilka utmaningar jag ska ta mig an!

Önskar er en underbar fredag! Kram Katja

 

 

Varierad träning, cykling?

28 sep 2016

Sommaren 2014 provade jag något jag aldrig har provat förr, nämligen minivariant av triathlon! Distanserna var ca 800 m simning, ca 11 km cykling och ca 3 km löpning med avslutande brant sandbacke. Det var en vän till mig som övertalade mig att vara med och det skulle vara som en kul grej.

Vi simmade bröstsim fram och tillbaka över den lilla sjön och hade en liten ombytes paus innan cyklingen tog vid. Jag hade förstås min gamla Monark även då men fick tack och lov dagen innan låna en schysst citybike av en kollega. Det var fantastiskt att susa fram på växel 15 på landsvägen och jag lovade mig att nästa cykel skulle vara en sådan citybike...

Direkt efter cyklingen påbörjades löpningen och det var ganska tungt att hoppa av cykeln och börja springa! Det var väl ungefär här som tävlingsnerverna vaknade till ordentligt och jag lyckades faktiskt komma först av tjejerna (nåja vi var väl ca 8 deltagande tjejer med men ändå)!

Idag har jag faktiskt uppgraderat min gamla Monark till en begagnad Scott! Jag har bara provcyklat den en kort sträcka men kan redan nu konstatera att den är som en dröm att cykla på! Vem vet, kanske kan bli fler triathlon satsningar om jag bara lär mig simma lite snabbare :-)

 

Nu ska jag tända lite ljus och sortera kläder inför klädbytesdagarna i helgen.

Må så gott så hörs vi! Kram Katja

Inga ursäkter

27 sep 2016

Jag bara väntar på smällen som antagligen kommer... Jag menar när båda stora barnen kommer hem med en hög läxor som ska göras och maten ska hinna lagas innan man ska vidare till diverse träningar. Typ så såg hela förra vintersäsongen ut, ett ekorrhjul som aldrig stannade. Dessutom var maken bortrest i sitt jobb flera veckor. Jag har lovat mig själv att ha ett annat perspektiv på vardagen när den kommer. Mer fokus och distans. Det är min vardag och jag trivs i den men ibland fastnar jag i det jobbiga och det oimpulsiva i den.

Nåväl, jag är inte där ännu så det gäller att göra det man vill och kan här och nu! Så igår återgick jag till mitt tidigare mantra "det finns inga ursäkter för ett 30 minuters pass"! Sigge var helt slut efter förskolan och somnade tidigt, Lukas och Ronja var ute med kompisar så det var väldigt lugnt hemma. Jag åkte och handlade, lagade mat och kl 21 körde jag igång med ett dvd pass med fokus på ben, mage och rumpa. Tack Maria för denna dvd! När man vet att passet inte tar längre tid än 30 minuter så känns det inte jobbigt att börja även om tiden är sen... Och när man väl är igång så tar det heller inte emot att göra lite fler övningar. Jag körde hantar, benböj och extra mage och träningen tog totalt 45 minuter.

Idag känner jag lite träningsvärk och det gillar jag! Även om kroppen känns något tyngre så hörde jag spåret kalla på mig och jag tog mig en tur. Det blev 6.5 km med light intrervaller, typ öka farten i refrängen på musiken i lurarna. När sedan en passande backe kom så körde jag några backintervaller. Räknade tyst i huvudet och backen tog ca 17 sek upp och småjogging ner 7 gånger. Det var länge sedan jag sprang med musik i öronen, på sistone har jag lyssnat på ljudbok eller podd men det är ju så att musik gör något med tempot i stegen. Motivationen ökar och jag vill mer!

Ha en fin dag så hörs vi igen! Kram Katja

Vardagsmotion

26 sep 2016

En viktig förändring som jag har gjort sedan min livstilsförändring är att lägga till vardagsmotion. Det behöver inte vara stora förändringar, jag tar hellre trapporna än hissen, cykeln till affären och jobbet exempelvis. Cykelturen till och från jobbet dagligen är ca 9 km. Jag vet inte hur man cyklar lugnt och stilla och jag försöker cykla om så många som möjligt :-) 

Ronja brukar låna min cykel och då tar hon bort barnsitsen samt sänker sadeln. När jag sen ska ha cykeln så får jag sätta tillbaka sitsen och höja sadeln. Imorse skruvade jag inte till ordentligt när jag höjde vilket innebar att när jag började cykla så kunde jag sitta och vrida mig i sidled... Ju längre jag cyklade desto lägre sänktes även sadeln... Lagom framme på jobbet var sadeln på lägsta läget och jag svettig och något irriterad, vilken syn! :-)

 

Min kollega och jag kör periodvis lite pausgympa på jobbet, 7-minutersappen närmare bestämt. Helt perfekt att bryta av en stillastående arbetsdag med. Bilden talar för sig själv och jag behöver knappast nämna att vi har roligt på jobbet!

Må så gott och vi hörs! Kram Katja

 

Lugn lördag

24 sep 2016

Apropå att sova ett dygn som jag skrev igår... När jag hade nattat minstingen igår kväll somnade även jag själv. Jag sov från 20.30 till midnatt då jag klev upp och bara gjorde i ordning mig själv och gick sedan och lade mig igen. Vaknade imorse 7.30 med en skön känsla av att ha fått sova ikapp lite. Redan innan jag klev upp började tankarna mala om att ta mig ut för att röra på mig.

Så när klockan slog 8.00 var jag på väg ut på en powerwalk. Det var jätteskönt att komma ut i spåret! Tyvärr fick jag ett skavsår så det kändes bättre att jogga ;-) Det blev ca 4 km promenad och 2.5 km lätt jogging. Luftrören kändes mycket bättre och jag kände mig piggare så det var skönt att känna sig för lite.

Väl hemma gjorde jag i ordning god frukost som jag satt länge och njöt av.

Hade ett samtal med mamma om vikt och träning. Det är så bra när man kan ventilera sådana tankar i sin närhet. Jag har både vänner och familj som håller på och kämpar med sin vikt. Några fokuserar bara på kosten och några bara på träningen. Under min aktiva viktminskning var jag väldigt fokuserad på just siffran på vågen. Efter att jag kom ned till min målvikt ändrade jag successivt fokus från viktsiffran till att ha mer balans i livet med kost och motion. Det här kan jag skriva om hur länge som helst så jag sätter punkt här och fortsätter en annan dag. Ni får gärna ställa frågor om ni undrar över något!

Nu ska jag gå och bygga tågbana med Sigge och sedan väntar lördagsmys!

Önskar er en fin kväll och hörs snart igen! Kram Katja

 

 

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

19 aug
Uppsala
22 aug
Stockholm
23 aug
Stockholm
24 aug
Örebro
26 aug
Brottby
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!