Livsloppetbloggen - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Livsloppet Blogg


I artikelserien Livsloppet förmedlar vi starka livshistorier där löpning spelat en viktig roll. Ofta finns det mycket mer att berätta än vad utrymmet i tidningen tillåter, så nu hittar du därför Livsloppet-bloggen här på runnersworld.se. Varje månad får du följa en av profilerna från Livsloppet.

Den här månaden möter du Maria Börjesson, 43. Som ungdom tränade hon sprint och instruerade aerobics. Men när hon fick barn försvann träningssuget och hon tog en lång träningspaus. Med det följde en ohälsosam livsstil och en känsla av att inte leva fullt ut. Men i våras upptäckte hon Paulo Robertos ”15 minuter om dagen”, och löpbehovet kom tillbaka. Idag är hon mer vältränad än någonsin.

Tabata, så blev jag en bättre löpare. Träna var som helst, när som helst utan redskap.

29 jun 2016

Tabata är en av anledningarna till att jag blev en starkare löpare. Tack vare tabatan byggde jag upp styrka. Nu kombinerar jag tabatan med styrketräning.

Tabata är högintensiv intervallträning. Jag har en timer på mobilen (tabata-app) som piper när jag ska börja. Efter 20 sekunder piper den för vila i tio sekunder och sedan håller det på så i fyra minuter vilket är 8 set a 20 sekunder.

Det här är träning man kan göra var som helst och det går snabbt. Det räcker med några få övningar men det bestämmer man själv. När jag tränar som mest kör jag 10-12 övningar. Jag varvar vad jag tycker är lättare övningar med tyngre övningar för att orka.

När jag skriver att man kan göra det var som helst menar jag var som helst. Mobilen har jag alltid med mig och för att nämna några ställen jag kört ett pass på är bland annat lekparken. Barnen lekte. Jag satte igång timern och vissa övningar körde de med mig. Nästan alla lekparker ihar en parkbänk vilket är det enda "redskapet" jag brukar behöva. Jag har gått avsides när vi varit på stranden, på hotellrum (du behöver bara den yta du står på och att du kan lägga dig ner) och i trädgården med grannar.

I lekparken, trädgården och i vardagsrummet.

Jag har kunnat träna hemma i vardagsrummet med vakna barn som gärna hänger på¨bäst de kan. När min minsta var som mest klättrig och gärna klättrade på mig då jag gjorde armhävningar, brukade jag byta om innan hon somnade för att hinna med ett pass medan hon sov. Det går att göra om man är själv hemma efter alla barn somnat, om man inte slocknat tillsammans med dom. Är man orolig för det så kan man ställa klockan 30 minuter tidigare än man tänkt, och köra ett pass på morgonen istället.

Sally 13 månader gör knäböj.

Jag minns mitt första och andra Tabatapass. Det första tillsammans med Emilie och då visste jag inte riktigt vad jag gjorde men gillade att ha en timer som pep. Kör, vila, kör, vila osv. Mitt andra pass var tillsammans med Anna-Karin och Karin. Två starka kvinnor som "lurade" ner mig på gymmet. Dom brukade köra detta pass tillsammans. Det var i december 2014 och min minsting var åtta månader gammal och jag hade inte tränat någon styrka sedan hon föddes.

Jag minns inte om passet började med armhävningar eller burpees men jag minns att jag inte kunde hålla samma tempo som de andra och jag kunde inte göra en enda armhävning på tårna. Men jag körde på allt vad jag kunde. Kör, vila, kör, vila... om och om igen. Jag tror vi körde åtta olika övningar och inklusive vila blir det fyra minuter per övning.

I duschen kunde jag inte tvätta håret. Armarna orkade inte. Dagen efter hade jag så ont att jag inte kunde dricka vatten utan att använda båda armarna. Jag kunde inte sova för jag hade så ont. Därför råder jag alla som är otränade att ta det lugnt de första gångerna.

Detta var dock starten till något nytt. Under julhelgen åkte vi till Mockfjärd i Dalarna där mina svärföräldrar bor. Jag laddade ner en tabata-app, bytte om till träningskläder, skrev ner fem övningar på ett papper och körde. Det gick fort och var tungt. För mig som inte gillar at räkna var detta ett perfekt sätt att köra slut på mig själv och endast använda kroppen som tyngd.

Träning med familjen i vardagsrummet. Burpees.

Jag har även kört tabata med maken och då har vi ändrat timern till 25 sekunder kör, sedan 25 sekunder vila. Då har jag börjat 25 sekunder och sedan kör han medan jag vilat. Detta har vi gjort då det varit omöjligt att göra övningarna medan Sally varit vaken. Vi la till 5 sekunder för att hinna "lämna över" Sally.

Här är några övningar jag brukar göra. Jag är ingen expert så kolla gärna upp hur ni ska göra övningarna korrekt.

1. Armhävningar. Börja på tårna. När du inte orkar fler, gå över till att göra på knäna alternativt "fuska" dig upp och håll emot påväg ner. När du inte orkar fler så gör så gott du kan. Det viktiga är att du fortsätter till det är klart.

2. Sit-ups. Gör de sit-ups som du känner tar bäst. Jag brukar hålla ut armarna för annars har jag en tendens att fuska. Kom ihåg att spänna magen.

3. Burpees. Det finns många olika sätt att göra burpees. Gör som du vill, bara du gör. Hopp, ner (jag brukar hoppa ut benen) ner på mage (jag brukar göra armhävning) upp och hopp igen. Men samma sak här. Gör bara gör... om det nu blir så att du lägger dig pladask och kravlar dig upp och lyfter på ett ben.

4. Liggande på mage med rygglyft. Jag brukar varva raka och sneda. Tänk på att vara stabil i bålen.

5. Dips på stol. Jättebra för triceps. Tänk på att rikta armbågarna bakåt. Börja med fötterna långt från stolen. Här blir det jobbigt så flytta fötterna närmare stolen allt eftersom. När du inte orkar fler så håll emot ner och fuska upp.

6. Utfallssteg. Tänk på att vara stabil i bålen och att inte vinkla in knäna.

7. Knäböj. Vinkla ut tårna lite. Håll ut knäna. Om man vill kan man ha ett gummiband om knäna för att koppla på sätet bättre. Jag brukar varva knäböjen med att ta extra djupa, långsamma, gunga på jobbigaste läget eller två ner och två upp. Då går jag ner halvvägs, stannar till och sen hela vägen ner och likadant på vägen upp.

8. Plankan. Är man grym på plankan kan man strunta i varannan vila eller köra utan att vila alls.

9. Är man på ett gym kan man göra detta med vikter, springa på löpbandet eller använda kettlebells. Bara fantasin som sätter gränser.

Ta fram din smarta telefon och ladda ner en tabata-app. Har du en med med reklam mitt under seten så byt app. Det finns bra appar som är gratis. Däremot kan det vara reklam efter de 4 minuterna och det kan iallafall jag leva med.

Tipsa gärna om dina bästa tabata-övningar

Jag vet exakt varför jag ställer klockan på 04.50 under min semester!

28 jun 2016

Jag och Elin sitter på vår baksida i kvällssolen och dricker en kaffedrink. Johan ropar "ska inte du simma vid 05.30 imorgon?"...

Jag packar väskan. Varma kläder att cykla hem i, en plastpåse att lägga den blöta våtdräkten i, fett till ansiktet (för att skydda huden mot det smutsiga vattnet i den lilla sjön) och sen lägger jag fram våtdräkten. Känns overkligt att ställa klockan på 04.50.

En tvååring snurrar bredvid mig i sängen, och sätter sig upp flera gånger under natten och ber om vattenflaskan. Får vattenflaskan. Fel vattenflaska! Det ska vara den med monster på. Kollar på klockan 01.15, 02.45 och 03.40. En timma till... måste sova...

Klockan ringer. Jag tassar upp och drar igen dörren till exakt det läge där den stannar. En cm och något håll och den glider upp. Jag försöker vara extra tyst idag, då vår son har en kompis som sover över, Elvira. Tar en tallrik sötad yoghurt med söt musli och rågmackan med ägg på som blev över efter utflykten igår. Kaffe skulle vara gott men det får vänta.

Bostar tänderna, tar en selfie att lägga upp här och tänker att jag inte behöver borsta håret. Tar på mig våtdräkten, går ner till garaget och råkar riva ner en stor låda med småprylar när jag ska ta fram min cykel. En snowracer ramlar ner från jordsäckarna. Ingela, min granne som föreslagit simturen kommer och vi cyklar iväg.

Jag hemma, Johanna och jag och sen jag efter simningen.

Jag hemma, jag och Johanna och sen jag efter simningen.

Det är en underbar sommarmorgon och helt tyst framme vid kyrksjön i Bromma. Johanna kommer och vi tar några kort. Känner oss glada och starka som tagit oss upp denna morgon för att träna innan de flesta vaknat. Jag går i med fötterna och vattnet är över 20 grader varmt. Jag går i med hela kroppen och släpper in lite vatten i våtdräkten. Ingela har redan crawlat iväg och jag tar mina första simtag (bröstsim). Våtdräkten gör att jag flyter. Den är inte gjord för bröstsim, och det känns stelt så jag försöker släppa in mer vatten vilket gör att det blir lite lättare att röra sig.

Vilken underbar morgon! Lugnt, stilla och underbart vatten. Ingela och Johanna simmar om och ifrån mig gång på gång. Jag känner mig stark i vattnet trots detta. Jag tänker på livet, Vansbro triathlon och jag tänker på ingenting. Jag är!

Kyrksjön en underbar tisdagsmorgon.

Jag simmar ca 2000 meter och går upp. Johanna som simmat betydligt längre kommer upp strax efter och vi pratar om träning och att få till träning. Om att välja. Vi stannar till Ingela är klar. Jag tycker inte man ska simma själv då mycket kan hända. Hon simmar 4000 meter! Helt otroligt!

Jag cyklar hem och är fylld av energi och jag är så himla glad! Tre av fyra barn möter mig i dörren. Elvira (våra barns kompis) undrar var jag varit. Jag berättar att jag varit och simmat. "Mitt i natten?" frågar hon. Haha! Mina barn är vana vid att deras mamma tagit en träningsrunda innan de vaknat. Jag duschar och tvättar av våtdräkten och tänker att nästa gång den är på, så är det på riktigt. Om 4 dagar. Jag tar en kopp kaffe och några smörgåsar.

Kaffe med varm mjölk. Havreknäcke med leverpastej och tomat och en med ost och ingefäramarmelad.

Jag tänker att jag vet exakt varför jag ställde klockan 04.50 denna morgon. Detta träningspass har gett mig mer energi än två timmar extra sömn. Endorfinerna strömmar i kroppen och jag känner mig lycklig! Jag sitter och planerar hur jag ska spendera resten av semesterns morgnar.

Mina egentillverkade energibars / energikakor för långdistanslöpning, brickpass eller som mellanmål

26 jun 2016

I januari 2015 började jag träna mer än jag gjort tidigare. Jag satsade på att springa Stockholm Marathon det året men blev skadad en dryg månad innan loppet. Jag mådde ofta dåligt efter mina långdistanspass, jag fick frossa och hade svårt att äta. Jag blev tipsad om att äta under löpningen. Jag började med att äta snickers vilket var jättegott! Men sedan nämnde någon "Runekakor" för mig. Det är löparen Rune Larsson som kommit på receptet och han äter dessa under sina längre lopp.

Jag har gjort mina egna efter tycke och smak. Jag lyckas inte alltid med konsistensen men de slinker ner ändå under längre löppass, då jag cyklar långt eller kör ett brickpass. Funkar även att äta under morgonlöpningen om man har svårt att äta innan man springer.

Jag börjar oftast äta ganska direkt då jag börjar träna eftersom jag inte gillar att äta för nära inpå ett träningspass, men det får man testa sig fram till.

Såhär gör jag mina energikakor:

Knäcksmeten som ska kokas innehåller 1 1/2 dl strösocker, 2 dl sirap och 2 1/2 dl grädde. Koka upp långsamt och låt koka i 45-60 min. Man kan testa att den är klar genom att se om man kan forma lite smet till en boll i kallt vatten

Den torra delen kan innehålla 5 dl musli , 5 dl havregryn, 2 dl solrosfrön, 1 dl russin. Känns det för kletigt kan man hälla på lite extra av det man vill ha. Hackade mandlar är gott att ha i.

Bilden visar först när jag blandat det "torra" och sedan när jag hällt över smeten efter 60 min kokning.

Första bilden visar när den håller på att koka upp. Andra bilden när den kokar och den tredje bilden när smeten är klar.

Jag blandar smeten i bunken och sedan lägger jag ut den på ett bakplåtspapper med ett annat över och kavlar ut till önskad tjocklek. Cirka 1-1 1/2 cm tjock.

Jag skär dessa sedan i önskad storlek och förvarar i frysen i glassbunke med bakplåtspapper mellan lagren.

Tack vare dessa goda energikakor som är billiga att göra mår jag mycket bättre efter ett långdistanspass eller ett brickpass. Jag får även energi under träningen. Dessutom äter mina två yngsta barn dessa som mellanmål vid utflykter.

Och kom ihåg att göra dina egna efter vad du tycker om. Bara fantasin som kan sätta gränser :)

Matsäck efter träning

25 jun 2016

Jag hade egentligen tänkt skriva om det jag är bäst på. Nämligen att få till träning under semestern (att få till träning när jag jobbar kommer jag skriva om senare). Trots att man är ledig brukar det finnas massa saker man ska göra och man kommer ur sina vanliga rutiner. Men jag såg att det redan fanns en artikel om detta i Runners world. Jättebra tips! "Så får du in träningen smartast och mest effektivt på semestern!"
Jag skriver istället om det jag tycker hänger ihop med ett träningspass, nämligen mat. Tränar man så blir man hungrig. Och springer man till utflyktsmålet blir man hungrig där. Jag brukar inte vilja gå till någon strandkiosk och trycka i mig korv med bröd eller något annat som ofta är dyrt och inte så vällagat. Dessutom skulle jag behöva cirka sju stycken korvar för att bli mätt. Springer jag på morgonen kommer jag bli hungrig efter någon timme. Därför har jag alltid med mig mat.


Man kan alltid göra en god smörgås att ta med. Grovt bröd med ägg på är en favorit. Men man kan inte leva på smörgåsar hela dagarna. Jag brukar därför göra olika pastasallader.


I torsdags var jag och familjen till stranden. Jag som nu innan Vansbro triathlon 2 juli håller på att trappa ned min träning, hade en vilodag. Men min man tog på sig löparkläder och tog en vända i Grimstaspåret medan jag och barnen lekte på stranden. Vi hade med oss pastasallader. En bytta var.

Pastasallad med kassler.


Igår på midsommaraftons morgon hade jag planerat in en löparrunda med en tjej som heter Maria. En kompis jag fått genom just löpningen. Vi träffades på Öppna förskolan i Spånga. Vi bytte nummer och sedan dess har vi sprungit tidiga mornar tillsammans när båda haft tid. Jag hade ingen energi alls igår men tack vare Marias pepp tog jag mig runt. Jag tyckte det var jobbigt mentalt att det var så tungt, då jag tidigare i veckan känt mig så himla stark och laddad inför Vansbro. Men Maria lyfte mig direkt och sa att det måste gå dåligt ibland och då är det bättre att det gör det när det inte är ett lopp. Så nu känns det mycket bättre. Nu åter till maten. Vi sprang och sedan skulle hela familjen till Gröna Lund. Jag visste att jag skulle bli hungrig efter en stund. Jag la därför med mig två knäckebrödsmackor som åkte fram efter första vändan i "Lustiga Huset". Gröna Lund har även ställen avsedda för matsäck och vi kunde alla njuta av vår lunch vid vattnet.

Rio och Sally äter sin lunch på Gröna Lund.


Idag ska vi till stranden. Efter två dagar med pastasallad blir det ugnspannkaka. Jag ser alltid till att göra lunchen i samband med frukost så man kommer iväg i tid.

Ugnspannkaka, morötter, kaffe och bullar som barnen bakat. Jag brukar göra utan fläsk. Ett tips är att ställa in plåten tom i varm ugn någon minut och sedan ta smör på plåten som smälter innan man häller på smeten.

Några av mina favoritrecept:

Pastasallad
Sallad, gurka, tomat, paprika, soltorkade tomater och kassler. Jag häller lite av oljan som de soltorkade tomaterna legat i över salladen som en dressing. Barnen får egna små byttor där jag lägger i vad de gillar


Ugnspannkaka

Hela familjen älskar det men själv tycker jag inte att det räcker som mat. Jag skalar därför en morot och kokar två ägg att ta med.

Krispig nudelsallad med kycklingspett

Jag brukar lägga till röd peppar i salladen.

Korv med bröd och termos

Ta med ett paket med korv. Ta med det bröd ni vill äta till. Ketchup, senap och annat man vill ha på. Koka upp vatten och ha i en termos. Fyll inte helt då det rinner över när man lägger ner korven. När man är hungrig lägger man ner korv i cirka 2 minuter till de är varma. Om man ska göra väldigt många korvar kan det vara bra att ha med två termosar. Kom ihåg att ta med något att ta upp korven med ur termosen så man slipper bränna sig på fingrarna.

Lyxigare pastasallad

3 dl pasta, skinka, 1 saltgurka, ett par äpplen, 250 gram ärtor, 1/2 isbergssallad. Dressingen består av 1 1/2 dl majonäs, 4-5 dl gräddfil, 1 msk senap, salladskrydda, salt och peppar. Man rör ihop salladen och dressingen. Ta med i kylväska.

Jag och familjen på Gröna Lund

"Det är du som väljer så va noga med ditt val"

23 jun 2016

En rad ur refrängen på Olle Ljungströms låt "En apa som liknar dig" och några ord som betyder väldigt mycket för mig. Jag tror jag upprepar dessa ord för mig själv minst fem gånger per dag. Ibland fler gånger och ibland färre.

Jag kan precis som andra inte bestämma allt i livet, men de gånger jag har valmöjligheter väljer jag just att välja. Jag har tre barn på två, fyra och sex år. Jag arbetar heltid med möten som jag måste gå på och arbetstimmar som ska avverkas. Jag har läkarbesök, inte bara mina utan även mina barn ska på kontroller eller blir sjuka. Jag ska laga mat, hämta och lämna hos dagmamman och massa andra saker som måste göras. Jag bör även sova minst sju timmar per natt för att må bra dagen efter. Men om jag räknar bort alla dessa timmar har jag faktiskt ett antal timmar kvar. Inte alla dagar i veckan, men de flesta. Och det är med dessa timmar som jag bestämmer hur jag vill använda.Jag är gift med en man som arbetar skift. Oftast svär jag över detta. Svär över alla ensamma kvällar och helger, men jag ser även fördelar med att ha en man som inte arbetar som jag gör. Han lämnar oftast hos dagmamman, vilket gör att morgnarna har blivit min tid på dygnet. Min tid då bara jag är vaken, där jag kan välja fullt ut hur jag vill använda tiden. Jag kan välja att sova lite längre om jag behöver. Jag kan välja att ställa klockan på 05.00 eller ännu tidigare och ge mig ut på en lång cykeltur på Färingsö där jag möter enstaka bilar, rävar, harar eller bara njuter av naturen. Jag kan välja att springa till jobbet och se Stockholm sakta vakna till liv, och varje gång förundras jag över hur fantastiskt vackert det är. Oavsett väder. Jag väljer att se det vackra i en grå regnig storstad där Karlbergskanalen flyter in mot Stadshuset. Väljer jag att cykla till jobbet för att gå på gymmet är jag oftast ensam i lokalen och småpratar inte bort tiden utan kör på.

En räv som gjorde mig sällskap några hundra meter en morgon.

Vetskapen om att valet är mitt gör att jag känner mig harmonisk. Jag vet att jag gör mitt bästa för att hinna med allt jag vill göra. Jag ser inte längre träningen som något jag bör göra utan något jag väljer att göra så fort jag får chansen.

I och med att jag väljer att gå upp tidigt och utnyttja den tiden för träning, så använder jag tid som jag tidigare gjort annat på. Jag har bland annat valt bort att titta på TV. En timme i veckan brukar jag få ihop numera men det är inte något jag saknar särskilt mycket.

Jag tycker inte att alla ska välja att gå upp tidigt och träna, strunta i sovmornar och strunta i TV. Det jag vill säga att när du kan välja, så gör det. Jag tycker att man ska vara noggrann med sitt val. Det är ditt liv och din tid. Och vad du än väljer, så va glad över det. Du kan alltid göra ett nytt val imorgon!

Jag en vacker försommarkväll. Fotograf Wahab Akman.

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

19 aug
Uppsala
22 aug
Stockholm
23 aug
Stockholm
24 aug
Örebro
26 aug
Brottby
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!