Linda - Inspirationsbloggen - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Linda Christensson


Tre barn i åldrarna 2, 4 och 6 har inte hindrat Linda, 33 från att löpträna så mycket hon vill. Faktum är att hon är mer vältränad än någonsin. Här berättar hon om sin resa mot toppformen.

Att leva ett liv fylld med träning

27 nov 2017

Jag sätter klockan på 05.00. Det är helt tyst i huset när jag går upp. Jag går och gör en tallrik med havregrynsgröt i micron. Under tiden brer jag mina fyra knäckebrödsmackor. Precis när smöret är på alla fyra plingar micron till. Jag står och äter gröten medan jag gör klart mina mackor. Jag lägger dem i samma glassbunke som alla andra dagar. Jag tar en kesobulle från frysen som får ett brett lager med smör och prästost på. Jag lägger mina smörgåsar och min matlåda som jag gjorde igår på kvällen i en plastpåse. Jag slänger ner en morot också. 

Såhär kan mina matlådor se ut.

Jag går ner i tvättstugan och kollar på termometern hur kallt det är ute. Några plusgrader ser jag och vet då exakt vad jag ska ha på mig för att inte svettas för mycket eller frysa då jag cyklar till jobbet. I hallen står min färdigpackade ryggsäck som rymmer 30 liter. Den är fullpackad idag med jobbdator, skor, matlådor och rena kläder. På bänken ligger mitt inpasseringskort, de tre olika nyckelknipporna jag behöver och mina bose hörlurar. Respektive sak lägger jag i rätt fick bak på cykeljackan.

Jag går ner till garaget och märker att min cykellampa har slut på batteri och jag tar en annan från en av barnens cyklar. De ska ändå inte cykla idag. På med glasögon och sedan rullar jag iväg på en ödslig gata i förorten bland radhus och kedjehus. 

Det bästa med att cykla så tidigt är att jag är nästintill ensam på cykelbanorna. Jag brukar möta samma man någonstans längst de 15 kilometer jag cyklar till jobbet. Var jag möter honom brukar bero på när jag kommit iväg på morgonen. Ibland möts vi även på vägen då jag cyklar hem.

Jag kommer till jobbet och byter om till träningskläder. Idag kör jag mina övningar som jag fick då jag screenade min kropp. Stretchade och lite stabilitetsövningar. Inget jobbigt men den svåraste träningen att få till tycker jag. Jag duschar snabbt, klär på mig och går upp till kontoret. Jag möter kollegor i hissen men än är det rätt tomt på folk. Jag tar en stor kopp kaffe, så stor att folk brukar säga "en riktig balja" och skratta. Jag har hört det så många gånger att jag inte tycker det är varken roligt eller fyndigt.

Min balja till kaffet.

Jag sitter vid datorn och äter mina smörgåsar och dricker mitt kaffe. Kollar mina mail och hinner med enormt mycket innan alla andra kommit till jobbet.

Sedan är det dags för möten och telefonerna börjar ringa. Vid lunch klockan 11 är jag ofta hungrig som en varg och äter min matlåda tillsammans med trevliga kollegor. En dag i veckan brukar vi använda friskvårdstimmen för att träna några stycken tillsammans. Ett mycket trevligt sätt att umgås på.

Jag, Malin och Victoria kör plyoträning.

Vid klockan 14 brukar jag äta min kesobulle. Då är jag ofta jättehungrig igen. Sedan brukar jag försöka cykla hem vid 15.30 för att hämta barnen inte alltför sent. Har vi inga andra aktiviteter eller planer så följer barnen gärna med mig till boxen där jag tränar Crossfit. Nu när det är halt och då vi inte har dubbdäck till deras cyklar har jag en träningsväska ståendes i garaget med träningskläder för kvällens träningspass. Så jag tar den snabbt för att hämta alla tre barnen på olika ställen.

På boxen vet barnen att de inte får leka med några redskap eller vara i närheten där vi tränar. Men de tycker verkligen det är jätteroligt att följa med och det är jag tacksam för. Efteråt åker vi hem och äter middag tillsammans. Jag sätter igång en tvätt med träningskläder. Vi umgås, läser bok, badar badkar och pratar. Sedan är det läggdags. Medan barnen håller på att somna hänger jag tvätten, packar min väska och ser till att allt finns redo för morgonen efter. Sedan stupar jag i säng. Och ställer klockan på 05.00.

Ett par veckor utan löpning- hur överlever jag?

20 nov 2017

Alla vi som älskar löpning vet hur beroendeframkallande det är. Blotta tanken att inte löpträna under en period är jättejobbig. Jag har ett ben som krånglat i två och ett halvt år men bestämde mig för några veckor sedan att göra ett riktigt försök att bli smärtfri. En del i den planen är att:

  1. Inte förvärra det - genom ännu mera löpning.
  2. Ta reda på vad felet är – Jag ska till läkare idag.
  3. Åtgärda problemet.

Lätt som en plätt eller hur! Nä, inte för en inbiten löpare som söker löparruset var och varannan dag. Men jag har hittat ett annat rus som får mig att klara av det. Nämligen CrossFit. Ja, den där konstiga sektliknande träningsformen som alla bara blir skadade när de tränar.

 Jag har ingen statistik när det kommer till skaderisken men det jag kan säga är att där jag tränar är fokus teknik och att INTE skada sig. Coacherna säger till oss att göra saker rätt för att bygga upp muskler och en få en hållbar kropp. Och det är hur kul som helst! Och angående ”sektliknande träningsform” så känns det lite grann som jag hittat hem. Jag går och tränar med människor som tycker är träning är lika kul som jag, vi peppar varandra och jag har aldrig sett någon, vara något annat är glad när det går bra för andra. Man tävlar mot sig själv och unnar varandra att lyckas. Jag kan dessutom namnen på nästan alla jag tränar med, hur ofta händer det annars på ett gym!?

Men det är inte bara CrossFiten som hjälper med löparabstinensen. Jag har även min älskade transportcykling. Att cykla till jobbet varje dag i ur och skur är det bästa jag kan göra för kropp och själ. Jag får vara ute 90 minuter om dagen och bara tänka, reflektera och låta kroppen arbeta i den takt jag orkar den dagen. Men jag hoppas ändå på att jag nu kommer få ett svar på hur jag i fortsättningen ska kunna springa utan att ha ont. Att kunna springa utan att tänka på om jag kommer kunna springa hela rundan utan att halta.

 Fram till julafton är det ingen löpning för mig. Men den 24 december kommer jag springa som den bästa julklappen till mig själv!

Tranebergsbron en vacker morgon.

Nu startar jag min resa mot en smärtfri löpning

9 nov 2017

Albert Einstein var en väldigt klok man sa “Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat.” Jag har inte varit så klok. För cirka 2, 5 år sedan efter Women´s health  halvmarathon, när jag var i mitt livs bästa löparform och kunde springa hur långt som helst gick jag sönder. Jag minns det som igår. Jag sprang till jobbet längst Karlbergskanalen och helt plötsligt kunde jag inte springa mer. Jag fick stanna och stretcha. Gå lite grann, springa lite grann och nej det fungerade inte! Det var en och en halv månad kvar till Stockholm Marathon som jag tränat så hårt inför. Jag gick till läkare, sjukgymnast och naprapat. Dagen innan Stockholm Marathon fick jag en liten panikattack då jag förstod att jag inte skulle kunna genomföra loppet dagen efter.

Månaderna som följde försökte jag springa då och då utan resultat. Jag fortsatte cykla till jobbet och tränade mycket kroppsstyrka med tabatatimer. I oktober/november 2015 försökte jag mig på en mil första gången sedan april och sprang den på 47 minuter. En kuperad mil så all annan träning hade fått mig att bli en starkare löpning. Jag var så lycklig men inte smärtfri. Nu, två år sedan jag sprang den milen, har jag fortfarande problem med högerbenet. I perioder fungerar det riktigt bra men sedan kommer perioder då jag "hanterar" det genom att undvika asfalt, inte springa för långa sträckor eller bara uthärdar smärtan. Men jag har inte gjort något åt själva problemet på väldigt länge. Inte förrän nu.

Det hela började med att jag träffade Per på CrossFit 162 West som gjorde en kroppsscreening på mig inför att jag skulle bli medlem i boxen. Han testade mig för att se hur min kropp är. Om det är något jag borde träna mer på eller inte göra alls. Jag fick övningar för att bli bättre, starkare och rörligare. Men framförallt sådde han ett frö hos mig. Jag kan inte riktigt beskriva det,  men sakta har det växt fram hos mig att jag ska försöka få ordning på min högersida. Så det jag har börjat med är:

- Screeningen och jag gör mina övningar och stretchar (två gånger i veckan, jag borde göra det tre gånger)

- Jag har minst en vilodag i veckan, helst två.

- Jag har gjort en skrapmassage (den behandlingen förtjänar ett eget inlägg).

- Jag har bokat tid hos en läkare.

- Jag ska inte springa fram till julafton. Jag kommer istället träna CrossFit och cykla till jobbet fem dagar i veckan tur och retur.

Tänk att det skulle ta mig två år och förstå att om jag gör samma sak varje dag så kommer jag inte få något nytt resultat! Men nu hoppas jag att jag tagit de första stegen mot en smärtfri löpning.

Kan CrossFit göra mig till en bättre löpare? Jag har frågat en Crossfitcoach

6 nov 2017

För några veckor sedan blev jag medlem i en Crossfit-box. Jag har tidigare tränat där då och då bara för att det är kul. Jag har som mål att kunna genomföra en Ironmandistans i triathlon under 2018, men mitt högerben krånglar så pass mycket nu, att jag insett att det krävs att jag gör förändringar för att kunna hålla i längden. Framförallt om jag vill kunna hålla på med löpning under längre distanser.

De här tre veckorna har varit några av de roligaste träningsveckorna jag haft, i hela mitt liv.  Jag har även lyckats ändrat mina vardagsrutiner helt för att kunna vara med på passen som erbjuds, men jag gör det med glädje. Crossfit 162 West i Vällingby har visat sig inte bara kunna erbjuda ett roligt sätt att träna på med bra coacher, utan även ett tillfälle att umgås med de andra medlemmarna som jag ser fram emot.

Jag har bestämt mig för att testa att låta bli löpning fram till julafton för att se om mitt högerben blir bättre. För att klara av det ställde jag några frågor till en av ägarna på Crossfit 162 West. Christopher är även coach där.

Christophers bakgrund är att han kommer var operativ ansvarig för ett större hotell ute på Arlanda. De outsourcade hotellgymmet till SATs och platschefen introducerade Christopher för CrossFit. Christopher började träna och nörda ner sig  mer och mer i CrossFit Journal. I samma sväng startades CrossFit Norrort, i Sollentuna. Christopher började träna där.

Coachningen halkade Christopher in på av en olyckshändelse. Han hoppade in extra på Norrort vid sjukdom, och till slut hade han en fast tid fyra pass i veckan. Christopher har alltid varit delaktig i kompetensutvecklingsprojekt och har alltid haft en dröm om att arbeta vidare med detta som egenföretagare. Han trodde dock aldrig att det skulle vara inom träning. Men det är vi glada för att han gjorde och var med och startade CrossFit 162 West. 

Nedan kommer mina frågor till Christopher och hans svar.

Kan CrossFit göra en löpare snabbare?

Absolut, och det finns mängder med anledningar till det. Själva definitionen av CrossFit är att det ska vara ständigt varierande och de flesta tränare vet om att varierad träning, oavsett idrott, är bästa sättet att skapa sunda progressioner. Seriösa CrossFit-boxar inkluderar alltid styrke- och stabilitetsträning i sin programmering, och tar därmed hänsyn till bland annat löpning som spelar en stor roll inom "endurence" delen av CrossFit. Genomtänkt stabilitets- och rätt typ av styrketräning vid rätt tidpunkt skapar god teknik och därmed ett ekonomiskt löparsteg, vilket leder till en snabbare löpare.

Är CrossFit ett bra komplement till löpträning?

CrossFit är ett bra komplement till alla konditionsidrotter, åter igen om den utförs på rätt sätt. Det som skiljer löpningen med till exempel cykling eller skidor är att den är betydligt mer krävande för kroppen hållbarhetsmässigt. En löpare på elitnivå kan omöjligen (i snitt) lägga ner lika mycket tid i löparspåret som en elitskidåkare kan i skidspåret till exempel CrossFit är därmed ett mycket effektivt komplement av samma anledningar som beskrevs tidigare.

Finns det något löpare brukar vara sämre på när de börjar på CrossFit?

Det beror på typ av löpare. Min erfarenhet är att terränglöpare ofta har bättre stabillitet i fler plan än vanliga långdistanslöpare. Främst på grund av att de är vana vid att springa i ojämn underlag. Jag och mina kompanjoner är STAC Elittränare, och vi använder metoden i vår verksamhet. Vi screenar alla våra medlemmar, och det många löpare har gemensamt är att de är stela i vader och ganska begränsade i höftledsrotationen, vilket hindrar dem att kunna göra djupa knäböj utan att falla fram med bröstkorgen. Att sitta på huk är det inte tal om under de första veckorna. Samtidigt vill vi inte att löpare ska bli för rörliga i vader heller för då finns det risk att de tappar nödvändig spänst som behövs för en snabb och effektiv löparsteg. 

Många långdistanslöpare har över huvudtaget inte tränat någon typ av styrketräning med vikter. Möjligtvis har de tränat en del gymnastiska övningar (kroppsvikt) och adaptionsträning/rehab i samband med skador, men i stort sett ingen högintensitetsträning förutom löpintervaller. Det är i och för sig inget konstigt då kravprofilen för en långdistansare är inte att vara explosiv. Konditionsidrottare använder mer typ 1 muskelfibrer, vilket är långsammare och mer uthålliga över tid. I CrossFit är det väldigt mycket Typ 2 fibrer som används, som är mer explosiva. Men vi vet att Typ 2 fibrer gynnar även långdistansidrottares uthållighet.

Finns det något som löpare brukar ha som en fördel om de börjar med CrossFit? 

Oh ja, förutom själva löpningen så är det naturligtvis kondition och pannben. Löpare som har varit noga med att ta hand om sin mobilitet brukar ha lättare för sig i vissa moment. Bra rörlighet i säte, höftböjare och baksida lår är det många löpare som har, vilket är bra att ha i böjövningar m.m.

Jag kan inte annat än att hålla med Christopher i det han säger. Jag har jättesvårt att sitta på huk och är inte alls explosiv. Men jag har grymt bra flås och mitt löparpannben gör att jag kan hänga med på det mesta vi gör! Om jag nu blir en snabbare och bättre löpare får vi se, men jag hoppas att jag kommer hålla i längden som idrottare.

Såhär kan ett teampass se utFölj oss

Loppkalendern

20 aug
Linköping
22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken