Behöver du en ny cykelhjälm? - Linda - Inspirationsbloggen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Linda Christensson


Tre barn i åldrarna 2, 4 och 6 har inte hindrat Linda, 33 från att löpträna så mycket hon vill. Faktum är att hon är mer vältränad än någonsin. Här berättar hon om sin resa mot toppformen.

Behöver du en ny cykelhjälm?

7 okt 2017
av: Linda Christensson

För drygt två år sedan i september ramlade jag med cykeln riktigt ordentligt. Jag minns den morgonen som om det va igår. Vi hade varit på semester i Grekland och jag skulle cykla till jobbet första dagen efter semestern. Jag satte på mina solglasögon jag cyklat med hela sommaren utan att byta till ljusare glas. Jag hade varit ledig och tänkte inte på hur mycket mörkare det blivit på morgonen. Sedan cyklade jag in i en trottoarkant för att jag inte såg den. Ingen annan som cyklade in i mig eller kom upp hastigt. Jag såg bara inte en hög kant och föll över cykeln och ramlade rakt på huvudet. Jag minns hur glad jag var att jag några år tidigare fattat beslutet att aldrig cykla utan hjälm. Jag var också glad över att min kompis Cecilia tipsat mig om hjälmar med MIPS (vad det är kommer jag till snart). Kanske hade jag skadat mig mer med en sämre hjälm.

I somras blev min cykel och cykelhjälm stulen. Jag har därför cyklat i min gamla krockade hjälm vilket man absolut inte ska. Jag har bara inte tagit mig tid för att köpa en ny hjälm. Det är en djungel att hitta någon bra och prisvärd. Det bästa är såklart att åka till en butik med stort hjälmutbud, men jag har inte någon sådan butik i närheten där jag bor. Jag började dessutom söka på internet efter tester på hjälmar. Olika försäkringsbolag har testat hjälmar. Folksam har testat hjälmar där de även beskriver hur de gjort testet. Att de försöker efterlikna hur hjärnan skulle ta smällen vid en krock. Det är ju det jag vill veta. Här är en länk till sidan.

Bäst i test var Bell Event XC MIPS. Den hittar man billigast på cykelkraft.se. 599 kronor vilket är ett jättebra pris! Tyvärr fanns den inte kvar i min storlek. Nu när jag skriver detta verkar det dock ha fyllts på i en röd och svart färg som kostar 669 kronor (här är länken). På den hemsidan kan man enkelt leta sig vidare efter hjälmar som uppfyller de krav man vill ha (klicka här för att komma dit). Jag valde mitt huvudmått, att jag vill ha MIPS vilket är en svensk uppfinning som tar cykelhjälmar och dess säkerhet till en ny nivå. MIPS tillåter att hjälmen kan rotera i förhållande till huvudet vilket ger hjälmar utrustade med Mips bättre skydd mot rotationsvåld och minskar på så sätt risken för hjärnskador vid de tillfällen hjälmen tar emot stöten annat än vinkelrätt mot backen eller föremålet den träffar (text från cykelkrafts hemsida). Sedan kryssade jag även i prisklass. Även om hjälm inte är något man ska snåla in på så är vi fem stycken i familjen och jag kan inte lägga hur mycket pengar som helst på en cykelhjälm.

Jag beställde sedan hem en annan hjälm av märket Bell. Den är superskön! Och jag ser fram emot många timmar i den hjälmen!Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken